Рисуване по снимка – основни тънкости, предимства и недостатъци?

Кои са основните тънкости, предимства и недостатъци при рисуването по снимка. Изкуство ли е когато се използва фотография за мотив на картина

   Кои са основните тънкости, предимства и недостатъци при рисуването по снимка. Изкуство ли е когато се използва фотография за мотив на картина? Защо все повече художници избират да използват този метод? Отговорите на тези въпроси ще намерите в тази статия…


Рисуване по снимка – Изкуство или не?


Кои са основните тънкости, предимства и недостатъци при рисуването по снимка. Изкуство ли е когато се използва фотография за мотив на картина

   Рисуването по снимка все още е противоречив момент в сферата на изкуството. “Старата школа” заклеймява този подход с аргумента, че това не е изкуство, а младите автори все повече се възползват от предимствата на технологиите за да представят своето творчество. Копирането на снимка с перфектна точност е по-скоро майсторско изпълнение отколкото творчески процес, докато използването на фотография като вдъхновение и проект за създаване на ново произведение на изкуството е съвсем друго нещо.

   Относно авторското право. Това е много важен момент и за съжаление много художници не са наясно с него. Всичко написано в тази статия важи само и единствено за снимки, които са направени лично от художника или не са обект на авторско право. Има естествено и изключения които са разгледани в закона.

   Добрата новина е, че има много фотографи, които споделят част снимките като се отказват от авторските си права за тях. Така тези фотографии могат да бъдат използвани свободно от всеки в оригинален или преработен вид (дори и с търговска цел). Много такива снимки може да разгледате на сайтове като https://pexels.com и https://pxhere.com


Защо се рисува по снимка?


   Причините са много, но тук ще разгледаме основните. Трябва да се отбележи, че по снимка рисуват предимно автори, които се придържат към реалистичното изкуство. Абстрактционистите разчитат основно на въображението си.


Постоянност на изображението


   Това е може би най-важната причина. Всеки художник се е сблъсквал с промяна на светлината и сенките или движението на модела когато рисува от натура. Добър пример е рисуването на залез както е при повечето от моите картини. Залезът трае броени минути и промяната на цвета и контраста се случва буквално на всяка секунда. Ако застанете някъде сред природата и да пробвате да нарисувате залязващото слънце над хоризонта ще имате възможност най-много за една бърза цветна скица. Отделен е въпроса какво вижда художника на листа или платното поради слабата светлина.

Импресия изгрев - Клод Моне
Импресия изгрев – Клод Моне

   Създаването на завършена картина в реалистичен стил отнема време, през което сенките и светлината могат да се променят значително, което създава допълнителни проблеми за автора.

   Всеки, който е рисувал жив модел се е сблъсквал с непостоянството в неговата поза. Моделът обикновено започва да чувства умора и променя позата си постоянно. Трябва да му се напомня да върне позицията си, което е неприятно. Не случайно вече почти никой професионалист не рисува портрети от натура, а използва снимка на модела. Добре е на художника да се предоставят множество фотографии за да може да избере подходящата и да добие по-пълна представа и разбиране за характера и визията на модела. Рисуването на животни например е най-трудно понеже те се движат постоянно. Там използването на фотография от която да се гледа е повече от наложително.


Възможност за допълнителна обработка


   С помощта на компютърни програми художника има възможност допълнително да доближи снимката до бъдещата си творба. Тук вече влиза творческия процес. Каква част от снимката ще е композирана на картината и кой обект къде ще се намира. Могат да се променят и засилят цветовете, яркостта и контраста. Колкото по-близо е снимката до това което художника иска да изобрази, толкова по-добре. Да виждаш това, което искаш да нарисуваш е голямо предимство. Често когато се рисува от натура и автора иска да промени нещо в картината се оказва, че то не стои толкова добре. Тогава се налага втора редакция, за която също няма гаранция дали ще се получи и това може да коства много нерви и време. Ситуацията е още по-неприятна когато самата техника не позволява сериозни корекции като акварела например.


Работа на удобно за автора място


   В повечето случаи мястото, на което човек му се налага да рисува не е много добро за самия процес. Ако рисувате сред хора (например на улицата) обикновено се намера някой, който да стои и да ви смущава с въпроси от сорта “Кое рисуваш?”,  “Мен можеш ли да ме нарисуваш?” и т. н. Това не помага на самия процес и действа разсейващо. Може да има и други неприятни фактори като мухи, комари, миризми и други, докато при рисуването по снимка всеки може да си избере средата в която да твори.


Обобщение


   Като цяло това са основните и най-важни ползи при рисуването по снимка. Не случайно много художници използват този метод за да създават своето изкуство. Винаги ще има хора, които по една или друга причина няма да го одобряват като основни противници на използването на фотографии като проект за картини са абстрактционистите и творци от “старата школа”, които не са разполагали с компютри и интернет.

   Тук възниква интересен въпрос: Дали старите майстори биха се възползвали от технологията на нашето време или биха пренебрегнали всички предимства, които изтъкнах в тази статия? Изкуството винаги е търпяло промяна и е отразявало света около нас по един или друг начин. Имало е и винаги ще има противоречия. Всеки има различни виждания особено когато става въпрос за изкуство. Каквото и да говорим обаче едно е единственото сигурно нещо на този свят –  и това е промяната… 🙂

   Надявам се, че статията ти е била интересна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш каквито и да било въпроси не се притеснявай да се свържеш с мен. Ще се радвам да помогна. Успех! 

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Мег

Да отговоря на възникналия интересен въпрос: Дали старите майстори биха се възползвали от технологията на нашето време 🙂
Счита се, че холандските майстори (напр. Вермеер ван Делфт) са рисували изключително детайлно благодаение на предшественика на фотографията камера обскура. Макар някои изследователи да отричат тази теза, аз съм твърде склонна да вярвам, че все пак има доза истина.
След това с появата на фотографията мнозина художници се възползвали от нея като помощно средство. Дори бях срещала твърдение в една изложба, че летежната фаза в галопа на конете била “засечена” благодарение на фотографията, а преди това тичащите коне били изобразявани винаги с някой крак стъпил на земята 🙂 (това изобразяване обаче – дори да е вярно – може да се дължи на предпочитания за композиция, поза, сюжет и т.н., отколкото на непознаване на движението на коня).
Та всичко това го изписах с идеята, че – ДА, според мен старите майстори категорично биха ползвали технологиите, ако ги познаваха, и НЕ, това не отменя изучаването и рисуването по натура 🙂

Shopping Cart
Scroll to Top