Произведения на Изкуството – Потребност или Лукс

Продажбата на произведения на изкуството

Купува ли се изкуството в днешно време? Кои творби са предпочитани и от какво зависи търсенето? Как икономическата ситуация може да окаже влияние на пазара?  Картината лукс ли е или необходимост и кои са най-често срещаните митове относно продажбата на произведения на изкуството? Отговорите на тези въпроси ще намерите в тази статия…


Лукс ли е закупуването на картина


Картината - Потребност или лукс?

Продажбата на произведения на изкуството винаги е било трудна работа особено когато автора не е утвърдено име в тези среди. Трябва да се отбележи, че изкуството е доста специфична стока, от която много хора не изпитват нужда. Реално духовната потребност на човек идва след като са задоволени други потребности, които са много по-важни за съществуването на човек.

Докато храната, облеклото, жилището и горивото са от основна нужда за задоволяване на потребностите на хората, картините се нещо за което повечето не изпитват вътрешна потребност. Това е и причината тяхната продажба да е трудна, защото групата от потенциални клиенти е много малко.

На второ място, но не и на последно е голямата конкуренция. Създаването и реализацията на произведения на изкуството е мечта на много хора. Удовлетворението от творческия процес и доброто възнаграждение са причината много хора (професионалисти и любители ) да се насочат в тази сфера. Едва когато човек се сблъска с реални пазар разбира колко е трудно и рисковано да разчиташ само на изкуството.

Въпреки казаното до тук сега живеем във време на глобализация и реално никога не е било по-лесно да достигнеш до хората. Развитието на технологиите и силата на интернет са мощни инструменти за популяризирането на какъвто и да било бизнес. Тенденцията е все повече хора да се насочват към пазаруването в интернет. Конкуренцията тем е жестока, но за хора които са склонни да се усъвършенстват и развиват в крак с промените това не е пречка. Как можете да продавате картините си в интернет съм разгледал в тази статия==>>Как се продават картини по интернет?


Кога картината се оказва необходимост


Когато човек се захване с обзавеждане на хотел, ресторант, кафене, офис, или своя дом неизбежно ще се стигне до момента аранжирането на празните пространства по стените. Решенията са много – фото тапет, репродукции или оригинални картини, гоблени, снимки и какво ли още не. Често този проблем се решава от дизайнер, но да се остави празна стената обикновено не е добър вариант. В този случай купуването на произведения на изкуството се явява като необходимост. Разгледал съм подробно в други статии как се обзавеждат хотел или ресторант с картини.


Продажбата на изкуство – преди и сега


Преди ерата на интернет начина на пласиране на изкуство е бил чрез изложби, галерии и поръчки. Човек е отивал в галерията и си е избирал картина, когато има нужда от такава. Ценители на изкуството, колекционери и меценати посещават откриването на изложби и ако си харесат нещо го купуват. Търговете също са популярен начин за продажба на изкуство, но по-често на известни и ценни творби.

Забелязал съм, че посещаемостта на изложбите е все по-малка и предимно посетителите са други художници. При изложбите 95% от посещенията са на самото откриване. Трябва да се има предвид, че когато човек реши да си купи картина, не чака някой да открие изложба а действа веднага. Най често просто пише в интернет и намира това, което му трябва. Другия случай е да има познат художник и да се обърне към него, но това е специфичен случай.

С развитието на технологиите и навлизането на интернет нещата се промениха много. Вече повечето хора предпочитат да посетят онлайн галерия вместо да ходят във физическа. Предимствата са по-евтините цени и огромното разнообразие. Недостатъка е, че картината не се вижда на живо, но търговците обикновено се стараят да покриват очакванията.

Ако на човек му доставя удоволствие да рисува по поръчка и е добър в това за него няма да има проблеми защото хората ще го търсят. Там обаче има друга особеност. Често човек иска да му се нарисува нещо, но не може да го обясни. Художника интерпретира нещата по свой начин и накрая се получава разминаване. Клиента казва “Аз си го представях по друг начин” и не купува творбата. Затова ако ще рисувате картина по поръчка или изискайте снимка, която да ползвате като проект, или направете няколко проекта предварително за да ги одобри клиента. В другите случаи е почти сигурно, че вижданията на художника и възложителя на поръчката ще се разминат.


Предпочитанията и динамиката на пазара


Картината - отражение на душата на художника

За всяка картина може да се намери купувач, но съм забелязал и определени тенденции. Повечето хора, които не са експерти или колекционери харесват реалистичното и разбираемо изкуство, докато в арт средите на почит е по-екстравагантното и абстрактно изкуство. За това явление ще напиша отделна статия.

Икономическата обстановка неизбежно оказва влияние и върху продажбата на произведения на изкуството. Във времена на несигурна финансова обстановка хората като цяло са склонни да отделят по-малко за изкуство, но има и изключения. Картините са нещо, което задържа цената си и някои хора инвестират парите си именно в изкуство. Тук обаче се появява друг момент. Картината не е продукт който можете да продадете по всяко време,  освен ако не е творба на някой класик с изключителна стойност за колекционерите.

Всички сме чували за намерени картини на тавана или в мазето, които се оказват изчезнали шедьоври и се продават в последствие за милиони. Истината е, че това са частни случаи, които се преекспонират защото са интересни за хората.


Изкуството като потребност


Истината е, че независимо от икономическото състояние или други фактори продажбата на произведения на изкуството винаги ще съществува като един значим дял от пазара. Във всяка една ситуация човек има право да избере с каква нагласа ще подходи – оптимистична или негативна. Цял живот съм слушал как човек не може да се издържа с изкуство, как за картините няма пазар, как никой не купува, как хората нямата пари, как художника се продава едва след като умре и т. н. Това са причините и много хора да се отказват от изкуството. Истината е, че наистина е трудно, но не и невъзможно.

Познавам художници, които са изградили големи бизнеси само с продажбата на произведения на изкуството и винаги съм се учил и вдъхновявал от тях. Има много колеги, които се издържат само от това. Постоянно чета за картини, които се продават за хиляди и милиони и то на живи художници. Продавам картини повече от 5 години и навсякъде виждам художници, които правят същото. Дори и в най-тежките времена има съобразителни хора, които използват неблагоприятната обстановка за да изпъкнат от конкуренцията. Винаги е имало хора с пари, които са готови да го дадат за изкуство независимо от икономическото състояние.


Оптимизъм или релаизъм


Когато някой ви убеждава, че нещо не може да се случи си задайте следния въпрос – Някой правил ли го е досега след като е невъзможно? Често хората подрязват крилата и стремежите ни или за да ни предпазят от евентуално разочарование или по-често за да оправдаят своето бездействие. Не казвам, че с продажбата на произведения на изкуството се пробива лесно.  Конкуренцията е огромно особено сега в ерата на интернет. Затова е важно човек да е максимално отдаден на това което прави. Да се развива постояно и да търси начин да реализира мечтите си. Трябва да поеме отговорност за това което му се случва и да предприеме масивни действия за постигане на целите си, а не да чака наготово и да търси оправдания.


Обобщение


   Ще завърша с един цитат на Стив Джобс – “Хората казват, че трябва да влагаш много страст в това, което правиш. Абсолютно вярно е. Причината е, че работата е толкова трудна, че без страст всеки рационален човек би се отказал.”

   Надявам се, че статията ти е била интересна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш каквито и да било въпроси не се притеснявай да се свържеш с мен. Ще се радвам да помогна. Успех! 

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


Седемте Златни правила при избор на Картина


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Shopping Cart
Scroll to Top