Важно ли е чуждото мнение?

Случвало ли ти се е някой да те разколебае след като вече си взел дадено решение? Притеснявал ли си се от чуждото мнение и какво ще си помислят хората? Дали всички съвети, които получаваме от семейството, приятелите и колегите са полезни.

   Случвало ли ти се е някой да те разколебае след като вече си взел дадено решение? Притеснявал ли си се от чуждото мнение и какво ще си помислят хората? Дали всички съвети, които получаваме от семейството, приятелите и колегите са полезни. Трябва ли да вземаме предвид мнението на околните и как точно да разберем кое ни помага и кое не? Ще ти споделя една история, която дава отговор на тези въпроси…

   Срещнах се с един познат, който заяви следното: “Мисля, че скоро ще смениш тематиката на картините ти, защото с тези пейзажи ще се изчерпиш”. Естествено аз приех тази констатация с широка усмивка, защото това е поредния човек, който изобщо няма представа кое, защо и как го правя. 🙂


Концепцията на моето изкуство


Случвало ли ти се е някой да те разколебае след като вече си взел дадено решение? Притеснявал ли си се от чуждото мнение и какво ще си помислят хората? Дали всички съвети, които получаваме от семейството, приятелите и колегите са полезни.

   Предполагам, че знаеш каква е концепцията на моето изкуство – Рисувам само каквото и когато си поискам, без да се съобразявам с нищо и творя изцяло за удоволствие само тогава, когато изпитам вътрешно желание и потребност за това. Не изпълнявам поръчки и т. н. Пейзажа и специално залеза са моята страст от малко дете. Сега докато ти пиша си спомних как на 15 годишна възраст ходих всяка вечер на един хълм в Казанлък, за да наблюдавам залязващото слънце. Носех със себе си китара и няколко бири (което не е похвално за възрастта ми тогава ;))

   Свирех различни мелодии докато гледах залеза, който почти всяка вечер беше невероятно красив. От дясно се издигаше студеният силует на Стара планина, а пред мен се простираше долината на тракийските царе чак до хоризонта, където изчезваха последните слънчеви лъчи. Беше невероятно!!! Тогава обичах да разсъждавам за смисъла на живота, за времето и вечността, за красотата на мига, за щастието да си жив тук и сега. Никога няма да забравя тези моменти!!!

   Човекът, който ми каза, че ще се изчерпя с пейзажите е много свястно и добро момче. В същото време обаче е доста заблудено по много въпроси. Отдавна съм приел за свое абсолютно правило никога да не споря с него, защото съм се убедил, че просто няма смисъл. Това е причината да не остана изненадан от чуждото мнение. Просто ми стана странно как може някой да си помисли, че пейзажа е тема, която може да се изчерпа. Все едно някой портретист да се изчерпа от рисуването на хора… 🙂 Както и да е…


Човек вижда толкова колкото знае” – Гьоте


   Същата вечер отидох да пия един чай в хотел Хелиос, където се провеждат ежегодни пленери. Собственика е мой приятел и голям фен на картините ми. Окачил е цялото фоайе с мои картини. Може да гледаш Видеото от хотела==>> Цъкни Тук. Показвах му последните си картини, понеже той е фен на “къщичките” и тогава и той каза: “С тези залези внимавай да не почнеш да се повтаряш”… И тук случая е подобен на първия. Не знае защо и как рисувам картините си, но естествено не съм влизал в спор. Кротко му обясних каква е концепцията на моето изкуство и вече е наясно с принципите ми.

   Истината е, че постоянно се сблъсквам с най-различни мнения, критика и какво ли още не. 🙂 Спомням си периода, когато слушах всички и се притеснявах кой какво ще си помисли или каже. Объркан и уплашен не смеех да направя нищо. Дълго време се задушавах и съботирах от страха какво ще си помислят хората. Свикнал съм и отдавна съм решил да не живея за чуждото мнение и да остана верен на себе си, защото това наистина е най-важното нещо за мен!

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително.

Изтегли безплатната ми електронна книга за да научиш още истории свързани с моето творчество:


“ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА”


Пътят на Художника

Абонирай се
Уведомете за
guest

3 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Таня

Много правилна позиция от ваша страна. Картините сами говорят за себе си и са страхотни. Поздравления !!!

Роси Стоянова

На прав път си. Хубавото е, че си достигнал до тези заключения навреме. Не се отклонявай и карай напред. Успехи!!!

Марияна Христова

Твоите картини ми харесват точно такива ,каквито са.И заглавията на картините също.Тълкувам си ги точно ,като един твой момент.А защо не и като мой момент.Както е във филмите,поезията.Всеки може да намери нещо съответстващо с неговият живот,или даже абсолютно несъответстващо.Колко е хубаво,когато си толкова автентичен.Това за мен е най хубавото.
И е наистина трудно в този свят ,който те притиска да си като другите.Но ,който успява да прави това,което му харесва и което го радва,според мен е щастлив човек.
Дамяне,аз много те харесвам точно такъв какъвто си- искрен
Това много ми харесва у теб и то си личи в картините
Исках да го кажа
Хубаво е да се учим от другите и да се съобразяваме,но пречупвайки всичко през собствен мироглед и ценностна система.
Как да го кажа,да си го филтрираш за да си го харесваш или не харесваш
Пък и винаги ще има и които няма да харесват което правиш и ти от своя страна също не харесваш всичко
Някъде бях прочела,че най голямото достойнство на изкуството е неговата искреност
Може да не цитирам точно,но ме разбираш
А ти си толкова искрен
Ти си достоен

Shopping Cart
Scroll to Top