Как се Определя Цената на Картините

Цената на картините - от какво зависи и как да изберете

 


От какво зависи стойноста на творбата


   От какво зависи цената на картините? Защо някои са много по-скъпи от други? Кои са основните фактори, които оказват влияние върху цената на дадено произведение на изкуството. По принцип цените на картините зависят от следните фактори:


Кой е авторът

   Ако художникът е известен картините обикновено са много по-скъпи. Ако авторът е известен и е починал цените се качват допълнително. Колкото по отдавна е живял, толкова по-висока е стойността на изкуството му.


Каква е техниката

   По принцип зависи и от техниката на картината. Ако е по-трайна обикновено цената е по-висока. Например маслената живопис е изключително трайна за разлика от акварела например. Затова зависи много от самата техника. Обикновена рисунка с молив не е толкова трайна колкото графичен отпечатък с мастило например.


Размера на картината

   Това не е закон, но обикновено по-големите картини са по-скъпи от по-малките когато става въпрос за един и същи художник. изключение правят ситуациите, когато зад картината има някаква специална история, която допълнително вдига нейната стойност. Често цената на картините не се влияе от размера им.


Как определям цената на картините ми


   Понеже моите картини са с еднакъв размер и техника, единствения фактор, който влияе на цената е срещу каква сума бих се разделил с определена творба. За тези които се занимават с изкуство знаят колко е трудно да се разделиш с картината си. Особено непосредствено след създаването и. Често на хората им се струват скъпи произведенията на изкуството, но истината е, че материалите въобще не са евтини. В моя конкретен случай материалите за картина са около 80-85 лева. Това включва рамки (вътрешна и външна), бои, четки, разредители, краен лак, сертификати, опаковка при изпращане, транспортни и т.н. След това идват истинските разходи като СЕО оптимизация на сайта, програмисти, такси за онлайн маркетинг инструменти, такси за имейл маркетинг платформи, платени реклами в google, facebook, ox.bgl, bazar.bg и т. н. Винаги се старая цените на картините ми да са максимално ниски, за да не страда крайния потребител.

Лунна тишина - картина - Цената на картините ми - как я определям


Картина за 14 000 000 лева


   На сайта ми има една картина със слънчогледи, която не се продава в момента, но дълго време цената за нея беше 14 милиона. Получавал съм много съобщения, че съм сбъркал цената или имам печатна грешка. Понеже картината се казва “Скритата тайна” често са ме питали каква е скритата тайна в картината и защо е такава цената. Сега ще отговоря на тези въпроси…

   На един пленер си говорихме с един колега относно цената на картините, които художника не иска да продава. Дали да се напише под картината, че не е за продажба, или да се сложи така наречената “забранителна цена”, която да отказва хората, но въпреки всичко да си заслужава ако някой все пак реши да я плати. Освен това отдавна съм си поставил за цел сумата от 14 000 000 лева. Така когато рисувах тази картина реших, че не искам да я продавам и и поставих тази цена. Повече от няколко години стоя така на сайта, но реших да премахна цената, за да не ми задават повече въпроси около тази картина. Друга причина е, че вероятно много хора ще възприемат за несериозно подобна цифра, което за мен е напълно разбираемо.


Обявена и реална цена


   Знам какво е да създадеш нещо, в което си вложил душата си. Трудно се слага цена на любима творба. Ако отворите един сайт с картини на художници от цял свят ще видите най-различни цени. Някои продават скица с молив 35х50см. за 5000 долара, а други маслена картина метър на метър за 500 долара. Като художник разбирам, колко емоционален и деликатен момент е избора на цена. Забелязал съм обаче, че тези колеги, които определят много високи цени на творбите си, обикновено са абстракционисти (нищо против тях) и рядко продават картини. От друга страна други художници работещи реализъм продават всичко, което нарисуват почти веднага, като слагат приемливи и достъпни цени. Може би от тук идват и тези нападки между авторите: кой е творец и кой се е комерсиализирал.

   Разликата между едните и другите е, че първите трупат картини направени за по 3-4 часа, които са решили че струват по 5 000 лева едната, а вторите нямат налични картини, защото всичко им се купува. Всеки сам преценява от кои иска да бъде, като не казвам, че изкуството трябва да се дава на безценица, а цените да са определени по-обективно. Има едно неписано правило – “Една картина струва толкова, за колкото се продаде.” Когато някой заплати определена цена, тогава картината определя стойността си. Ако дам картината ми за 14 000 000 на някой за 200 лева, значи струва точно толкова…


Въпрос на принципи


   Истината е, че не бих продал тази картина за друга сума, колкото и странно да звучи. Много хора са ме пробвали с други суми. Много често са ме питали дали ще изпълня определена поръчка срещу примамлива сума. Честно казано не обичам да ме пробват по такъв начин, защото за мен е въпрос на принципи. Разбирам хората, които не знаят, че не работя по поръчка. Друг е случаят с тези, на които им е известно и продължават да ме провокират с разни предложения само и само да видят дали ще склоня…. 🙂

Ако искаш да разгледаш моите картини можеш да го направиш на този линк: Цъкни Тук…

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително.

Изтегли безплатната ми електронна книга:


“ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА”


Пътят на Художника

Абонирай се
Уведомете за
guest

11 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Стефан

Когато картината е хубава , тя е просто такава . И наистина , едно нещо струва точно толкова за колкото е продадено , в някой случай, без да се оценява вложената идея ,енергия и емоция .

Албена

А за каква сума бихте продали авторските права, еднократно и неограничено във времето, като съотношение с цената на картината?
Пример: цена на картината 15 000/ цена на авторските права 45 000, тоест 1/3.

Много ми хареса статията.
От мен едно голямо браво и много ви благодаря.

Нонка петрова

Полезна статия ! Но какво да правят талантливите но не така известни автори с ъс своите картини ? Защо трябва да умреш за да бъдеш оценен ?

Галина

Интересно е да навлезеш в тайнствата на художника, да почувстваш неговото вдъхновение и въображение. Картините успокояват, носят радост, надежда, доброта .

Много полезна статия! Благодаря!

Shopping Cart
Scroll to Top