Какво трябва да знаем за цветовете в картината?

Какво трябва да знаем за цветовете в картината

Какво трябва да знаем за цветовете в картината

   Как си взаимодействат отделните цветове в една картина и как ги възприема човешкото око? Кои са основните цветни гами и кои цветове включват.  Защо цветовете в картината понякога първоначално изглеждат по едих начин, а после по друг? Как най-лесно да се придържаме към една цветна гама в картината когато рисуваме? Кои цветове да избягваме да комбинираме? Отговорите на всички тези въпроси ще открите в тази статия…

   Често познанията за цветовете, които имат повечето самоуки художници е крайно недостатъчно за да постигнат ефекта който търсят в дадена картина. Тук ще разгледаме основни принципи, които са изключително важни ако се занимаваме с живопис.


Цветна гама


   Основните цветни гами са топла и студена. Когато преобладават повече топли цветове като жълто, оранжево, червено, кафяво и т. н. тогава говорим за топла гама. И обратното – когато преобладават студените цветове като синьо, зелено, Цветове и оптическа измама - цветовете в картинатавиолетово имаме студената гама. Не е задължително всички цветове да са топли или студени за да определим какъв е цялостният колорит на творбата. Естествено може картината да не принадлежи към определена гама.

    За да поддържате определена гама на дадена творба е добре да се рисува цялостно като се започне с определена цветна подложка, която да съдържа предимно топли или предимно студени цветове.


Как си взаимодействат цветовете в картината?


   Това което повечето хора не знаят е, че цветовете си взаимодействат когато са един до друг. Какво означава това? Когато един цвят е поставен на

Оптическа измама 2 - цветовете в картината

 светъл фон изглежда по-тъмен и обратното. Когато се избира цвят по определен каталог обикновено страниците на каталога са бели и съответно цветните квадратчета изглеждат по-тъмни отколкото са в действителност. На снимките е показано за какво става на въпрос.

   На първата картинка се вижда как хоризонталните линии си променят леко цвета когато преминават през различните цветове. Върху синия цвят изглеждат по-светли, а върху сивия изглеждат по-тъмни. Естествено това е зрителна измама, но е много важно да се знае когато се рисува. Например когато започваме със светъл цвят върху бялото платно или лист той изглежда по-тъмен защото е на бял фон, но когато добавим други по-тъмни цветове започва да изглежда по-светъл. На втората снимка сивите фигурки изглеждат много по-светли на черния фон отколкото на белия. 


Основни цветове и тяхното съчетаване


   Цветовете се делят на хроматични и ахроматични. Ахроматичните са черно, бяло и всички нюанси на сивото, а останалите цветове са хроматичните. Те се разделят на основни и второстепенни. Основните са синьо, червено и жълто. При комбинацията на основните и ахроматичните цветове се получават всички останали. Оранжевото и синьото, червеното и зеленото, жълтото и виолетовото са двойки противоположни цветове и тяхната комбинация не се препоръчва.


Когато рисувате картина

Основни цветове - цветовете в картината


   Когато рисувате е добре да смесвате цветовете на отделна палитра, а не директно върху листа или платното. Така ще избегнете нежелани цветове, които да трябва да коригирате. Това правило може да се избегне ако познавате изключително добре материалите с които рисувате. Имайте предвид, че всяко боя има отделна степен на интензивност и покривност, която по принцип е отбелязана от производителя със звездички или запълнено квадратче. Когато е запълнено значи има висока покривност и плътност. Някои бои много лесно превземат цветовете когато се смесят защото са с много интензивни пигменти. Затова е най-добре цветовете в картината да се смесват предварително и задължително в малки количества в началото. Все пак не искаме да се окажем голямо количество цвят, който не може да използваме за конкретната творба.


“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Shopping Cart
Scroll to Top