Какво трябва да знаем за цветовете в картината?

Какво трябва да знаем за цветовете в картината

Какво-трябва-да-знаем-за-цветовете-в-картината-scaled Какво трябва да знаем за цветовете в картината? Статии За Художници

   Как си взаимодействат отделните цветове в една картина и как ги възприема човешкото око? Кои са основните цветни гами и кои цветове включват.  Защо цветовете в картината понякога първоначално изглеждат по едих начин, а после по друг? Как най-лесно да се придържаме към една цветна гама в картината когато рисуваме? Кои цветове да избягваме да комбинираме? Отговорите на всички тези въпроси ще открите в тази статия…

   Често познанията за цветовете, които имат повечето самоуки художници е крайно недостатъчно за да постигнат ефекта който търсят в дадена картина. Тук ще разгледаме основни принципи, които са изключително важни ако се занимаваме с живопис.


Цветна гама


   Основните цветни гами са топла и студена. Когато преобладават повече топли цветове като жълто, оранжево, червено, кафяво и т. н. тогава говорим за топла гама. И обратното – когато преобладават студените цветове като синьо, зелено, Цветове-и-оптическа-измама-1 Какво трябва да знаем за цветовете в картината? Статии За Художници виолетово имаме студената гама. Не е задължително всички цветове да са топли или студени за да определим какъв е цялостният колорит на творбата. Естествено може картината да не принадлежи към определена гама.

    За да поддържате определена гама на дадена творба е добре да се рисува цялостно като се започне с определена цветна подложка, която да съдържа предимно топли или предимно студени цветове.


Как си взаимодействат цветовете в картината?


   Това което повечето хора не знаят е, че цветовете си взаимодействат когато са един до друг. Какво означава това? Когато един цвят е поставен на

Оптическа-измама-2-1 Какво трябва да знаем за цветовете в картината? Статии За Художници

 светъл фон изглежда по-тъмен и обратното. Когато се избира цвят по определен каталог обикновено страниците на каталога са бели и съответно цветните квадратчета изглеждат по-тъмни отколкото са в действителност. На снимките е показано за какво става на въпрос.

   На първата картинка се вижда как хоризонталните линии си променят леко цвета когато преминават през различните цветове. Върху синия цвят изглеждат по-светли, а върху сивия изглеждат по-тъмни. Естествено това е зрителна измама, но е много важно да се знае когато се рисува. Например когато започваме със светъл цвят върху бялото платно или лист той изглежда по-тъмен защото е на бял фон, но когато добавим други по-тъмни цветове започва да изглежда по-светъл. На втората снимка сивите фигурки изглеждат много по-светли на черния фон отколкото на белия. 


Основни цветове и тяхното съчетаване


   Цветовете се делят на хроматични и ахроматични. Ахроматичните са черно, бяло и всички нюанси на сивото, а останалите цветове са хроматичните. Те се разделят на основни и второстепенни. Основните са синьо, червено и жълто. При комбинацията на основните и ахроматичните цветове се получават всички останали. Оранжевото и синьото, червеното и зеленото, жълтото и виолетовото са двойки противоположни цветове и тяхната комбинация не се препоръчва.


Когато рисувате картина

Основни-цветове Какво трябва да знаем за цветовете в картината? Статии За Художници


   Когато рисувате е добре да смесвате цветовете на отделна палитра, а не директно върху листа или платното. Така ще избегнете нежелани цветове, които да трябва да коригирате. Това правило може да се избегне ако познавате изключително добре материалите с които рисувате. Имайте предвид, че всяко боя има отделна степен на интензивност и покривност, която по принцип е отбелязана от производителя със звездички или запълнено квадратче. Когато е запълнено значи има висока покривност и плътност. Някои бои много лесно превземат цветовете когато се смесят защото са с много интензивни пигменти. Затова е най-добре цветовете в картината да се смесват предварително и задължително в малки количества в началото. Все пак не искаме да се окажем голямо количество цвят, който не може да използваме за конкретната творба.


Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш каквито и да било въпроси не се притеснявай да се свържеш с мен. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


111-288x300 Какво трябва да знаем за цветовете в картината? Статии За Художници


Untitled Какво трябва да знаем за цветовете в картината? Статии За Художници


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искам да следя новите картини на имейла си!