Средновековно изкуство

Средновековно изкуство - Византийско изкуство

Когато говорим за средновековно изкуство трябва да разбираме периода от 5-ти век до 15-ти век. Това е доста сложен период от исорията – време на големи политически и социални катаклизми и произведението на изкуството през този период отразява тези промени. Средновековното изкуство често се характеризира със своите религиозни теми, но също така обхваща широк спектър от светски теми, от рицарски романс до придворна любов. В тази статия ще разгледаме основните характеристики на средновековното изкуство и основните художествени движения от периода.


Раннохристиянско изкуство


Най-ранното средновековно изкуство е създадено от християнската църква и е силно повлияно от художествените традиции на Римската империя. Християнското изкуство през този период до голяма степен е фокусирано върху религиозни теми. Използвано е за преподаване на писанията на неграмотното население, което е преобладавало основно. Един от най-значимите примери за раннохристиянско изкуство са катакомбите в Рим, които представляват поредица от подземни гробници, украсени с християнско изкуство.

Средновековно изкуство - Раннохристиянско изкуство


Византийско изкуство


Византийската империя се появява през 4-ти век и се превръща в доминираща сила в Източното Средиземноморие за повече от хилядолетие. Византийското изкуство е силно повлияно от религиозните традиции на Източноправославната църква и се характеризира със своята пищна украса, ярки цветове и сложни шарки. Византийското изкуство също използва широко религиозна иконография и най-известните примери за византийско изкуство са мозаечните икони, които украсяват стените и таваните на църквите в цялата Византийска империя.


Романско изкуство


Романският период на средновековното изкуство се простира от 9-ти век до 12-ти век и се характеризира с акцент върху монументалната скулптура и архитектура. Романското изкуство е силно повлияно от християнската църква и е използвано, за да предаде силата и авторитета на Църквата на до голяма степен неграмотното население. Романското изкуство също се отличава с изобразяването на библейски сцени и религиозни фигури, които често се представят по силно стилизиран начин.


Готическо изкуство


Средновековно изкуство -Архитектура

Готическият период на средновековното изкуство се простира от 12-ти век до 15-ти век и се характеризира с акцент върху натурализма и реализма. Готическото изкуство е силно повлияно от възхода на университетите, което води до по-голям акцент върху научното и рационално мислене. Готическото изкуство също се отличава с изобразяването на човешки емоции и физика, а най-известните примери за готическо изкуство са катедралите, построени в цяла Европа през този период.


Илюминирани ръкописи


Илюминираните ръкописи са вид средновековно изкуство, което се произвежда на ръка и се използва за илюстриране и украса на важни текстове. Те обикновено се правят с помощта на комбинация от златни листа, пигменти и мастило и често са много богато украсени и цветни. Най-известните примери за осветени ръкописи са Книгата на Келс, която е направена в Ирландия през 9-ти век от н.е., и Евангелията от Линдисфарн, които са създадени в Англия през 7-ми век от н.е.

Средновековно изкуство - Илюминирани ръкописи


Средновековно изкуство – скулптура


Средновековната скулптура е силно повлияна от християнската църква и е използвана за украса на църкви и катедрали в цяла Европа. Средновековната скулптура обикновено се изработва от камък, дърво или метал и често е силно стилизирана и богато украсена. Един от най-известните примери за средновековна скулптура е порталът на катедралата в Шартр, която е построена през 13 век и е украсена с много детайлни и реалистични скулптури на религиозни фигури.Катедралата в Шартр - средновековно изкуство


Средновековна живопис


Средновековната живопис е била силно повлияна от християнската църква и е била използвана за украса на църкви и катедрали в цяла Европа. Тя обикновено се прави с помощта на пигменти и яйчена темпера и често е силно стилизирана и много пъстра. Използвана е за предаване на сложни теологични концепции на неграмотно население. Средновековната живопис често се разделя на две категории: живопис на панел и илюминация на ръкописи.

Панелната живопис е била най-често срещаната форма на живопис през Средновековието. Панелните картини обикновено се изработват с помощта на дървени панели, които се покриват с гесо и след това се боядисват с пигменти и яйчна темпера. Те често са били силно стилизирани и декоративни. Използвани са за украса на църкви и катедрали. Един от най-известните примери за средновековна живопис на панели е олтарът от Гентския олтар, който е нарисуван от Ян ван Ейк през 15 век.

Гентския олтар - Средновековно изкуство 1

Илюминирането на ръкописи е вид картина, която се използва за украса на важни текстове, като Библии, молитвени книги и ръкописи. Осветяването на ръкописи обикновено се прави с помощта на пигменти и златни листа и често е много пищно и цветно. Илюминирането на ръкописи е било използвано за илюстриране на важни религиозни концепции и също така е използвано за украса на светски текстове, като романтични романи и епични поеми. Един от най-известните примери за илюминация на средновековни ръкописи е Très Riches Heures du Duc de Berry, който е произведен през 15 век.


Ролята на църквата


Християнската църква играе важна роля в средновековното изкуство, тъй като е основният покровител на изкуството през този период. Църквата използва изкуството, за да преподава писанията на до голяма степен неграмотно население, а също така използва изкуството, за да предаде своята сила и авторитет на хората. Църквата също използва изкуството, за да отпразнува важни събития, като религиозни празници и животи на светци.

Средновековно изкуство - Скулптура

Средновековното изкуство също е силно повлияно от политическия и социален климат на периода. Възходът на университетите и разрастването на градовете са причината на по-голям акцент върху светските теми в изкуството, като рицарски романс и придворна любов. Средновековното изкуство също е повлияно от нарастващата власт на монарсите, които използват изкуството, за да прославят собствената си сила и авторитет.


Средновековно изкуство – заключение


Средновековното изкуство е сложна и разнообразна област, обхващаща над 1000 години история и обхващаща широк спектър от художествени стилове и движения. То е силно повлияно от християнската църква и е използвано за преподаване на неграмотните хора. Средновековното изкуство също е повлияно от политическия и социален климат на периода и е използвано за отбелязване на важни събития и за предаване на силата и авторитета на Църквата и монархията.

Изкуството на средновековието продължава да бъде източник на вдъхновение за художниците днес и влиянието му може да се види в съвременното изкуство и дизайн. Ярките цветове, сложните шарки и стилизираните форми на средновековното изкуство продължават да пленяват и вдъхновяват както художници, така и любители на изкуството. Изучавайки средновековното изкуство, можем да придобием по-задълбочено разбиране на културните и социални сили, които са оформили този важен период в историята на изкуството.


За  начинаещи художници

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех!

Ако искаш да научиш основните тънкости които прилагам като художник можеш да изтеглиш моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Shopping Cart
Scroll to Top