Как да изберем и обработим снимка за рисуване?

Фотоимпресионизъм

   Как да изберем и обработим снимка за рисуване така, че да се превърне в проект за бъдещата ни картина? Кои безплатни програми можете да използвате и кои функции са най-подходящи? Кои са различните категории и инструменти в интернет и как да извлечете максимума от търсачките за да откриете точно снимките, които ви трябват? Отговорите на всички тези въпроси ще намерите в тази статия…

   Все повече художници се възползват от възможностите на компютърните програми и изобилието в интернет. В това реално няма нищо лошо а и предимствата са големи. Например постоянството на изображението на снимката е за предпочитане, когато обектите за рисуване са подвижни (хора или животни) или светлината е непостоянна. Всеки е виждал картини със залези или препускащи коне, но много малко хора се замислят дали са рисувани от натура или са използвали снимка за рисуване.

Фотоимпресионизъм
Как да изберем и обработим снимка за рисуване?

   Снимките също така позволяват допълнителна обработка, което е огромно предимство. Много по-добре е експериментите да се случват на компютъра отколкото на хартията или платното защото резултата може да не е много задоволителен, а не всички техники позволяват корекция.

   Рисуването по снимка позволява художникът сам да избере къде да твори. По този начин може да се сдобие с всичките му необходими удобства за да може да се концентрира изцяло върху творческия процес. Отделно от това ще избегне ситуации в които някой седи и го наблюдава или му задава въпроси, които да го разсейват. За да може един автор да е максимално концентриран и отдаден на създаването на изкуство трябва да е свел до минимум разсейващите фактори. Рисуването по предварително създаден проект от снимка дава тази възможност и все повече хора се възползват от нея.


Как да си изберем снимка за рисуване?


   Единият вариант е да си направим снимка на това, което ни се рисува. Другият е да използваме онлайн пространството. Живеем в информационната ера на интернет и това е най-добрия начин да си намерим снимка, която да ни вдъхнови за картина. Просто пишем това, което търсим и цъкваме на изображения. Може да избираме от “инструменти” какъв тип изображения да ни се показват. Например:

  1. Размер: малки, големи, средни, икони, по-големи от…, точен размер.
  2. Цвят: черно бели, пълноцветни, прозрачни.
  3. Тип: лица, снимки, графични колекции, скици.
  4. Време на качване: последният час, последните 24 часа, последната седмица; месец; година или конкретен период.

   Важно е да имаме предвид, че повечето снимки в интернет са обект на авторско право. Задължително трябва да се поинтересуваме от това какъв е лиценза. Има настройка на Google изображения – от инструмени се отива на права за употреба и после на Creative Commons. Под всяка снимка има информация за лиценза. Някои могат да се използват при определени условия. Най-лесно е да ползвате сайтове за безплатна фотография като https://pexels.com и https://pxhere.com например.

Избор на снимка за рисуване

   Ако имате снимка, която ви харесва като колорит може да я “завлечете” директно в секцията изображения на вашия браузъра и той ще ви покаже подобни снимки. Когато цъкнете на конкретна снимка ще ви излязат още като нея. Може да отваряте отделни прозорци в интернет за всяка снимка, която ви направи впечатление. Препоръчително е това да става на компютър. Все пак ще се рисува по тази снимка и трябва да е с долу-горе добро качество. След като си харесате снимка задължително проверете дали я има с по-висока резолюция – завлечете я в “изображения” и избирате от “инструменти” -> размер ->големи или по-големи от… Добре е да пишете на латиница и на английски език в търсачките защото излизат повече и по-добри резултати. С практиката ще ви става много по-лесно да намирате това което търсите.


Как да обработим на снимка за рисуване?


   Когато става въпрос за рисуване по снимка един от най-ценните моменти е , че може да обработим снимката за да се доближи максимално до това, което искаме да нарисуваме. Много по-лесно е редакцията да се случва върху снимката отколкото върху картината. При самото рисуване е добре да се съсредоточите върху технологичните проблеми, а не върху такива, които сте можели да решите още в проекта като цветност, контраст и композиция.

   За човек който има солидни познания по програми като PhotoShop няма да е проблем да обработи снимката си. Аз обаче не съм от тези хора и накратко ще ви покажа кои програми и за какво ги използвам.


Paint на Windows


Това е много проста програма която върви с инсталацията на всяка операционна система Windows. Какво правя на нея когато обработвам снимките си и ги подготвям за рисуване.

Обработка на Paint
Обработка на Paint
  1. Промяна на резолюцията. Цъква се на “resize” и от там може да се избере съотношението и разделителната способност. Тази опция използвам най-често когато снимката е малка и искам да запълни целия ми екран.
  2. Завъртане на снимката по хоризонтала (обръщане на ляво и дясно) – цъква се на Rotate.
  3. Композиране на снимката чрез изрязване. Маркирате цялата снимка от select -> select all и я помествате върху полето така, че да ви харесва. От Select може да маркирате отделен участък от картината и да го поставите където искате. Така аз размествам обектите в снимката.

Gimp


Обработка на GIMP
Обработка на GIMP

   Това е програма с много функции, но аз я използвам основно за да коригирам цветността на снимката. Могат да се променят всичко цветове заедно и поотделно като интензивност, контраст и гама. Това става като изберете от менюто Colors -> Balance или другата функция Colors -> Hue-Saturation. От Balance можете да променяте цвета съответно само на светлите, тъмните или междинните тонове в изображението. От другата опция може да промените отделен цвят, което е изключително полезно когато се подготвя проект за живопис. Възможностите са големи и след 10-15 минути ще знаете как да постигнете ефекта който търсите.


Picasa


   Това е друга програма която използвам най-вече за просветляване на снимката и регулация на контраста. Има опция и за затопляне на цветовете. Друга важна функция е изправянето на снимката.

   И трите програми са безплатни. Най-добре е да изтеглите още сега една снимка и да пробвате различните възможности. Не забравяйте, че подготвяте проект за рисунка или картина, а не професионална снимка за печат – няма нужда да е перфектна, а да ви върши работа. Програмите помагат, но е важно от къде тръгвате. Старайте се снимката първоначално да изглежда добре и да не разчитате изцяло на допълнителната обработка.  Успех!!!

Ако желаете може да погледнете статията==>> “Как се рисува с маслени бои” защото това е следващата стъпка от процеса.

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Абонирай се
Уведомете за
guest

1 Коментар
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Елка

Здравейте, Дамян
Как си избирате снимките от интернет без да засегнете авторските права на някой, питам вас като дългогодишен професионалист в тази област, защото прочетох в една група, че една дама е прерисувала от снимка на някой, който я е обвинили в нарушение на авторските права. Моля , кажете ми какво правите вие и какво мислите по въпроса.
Предварително благодаря за отделеното време.
Лек ден

Shopping Cart
Scroll to Top