Сертификат на картина


Вижте как изглежда сертификат на картина и научете защо е необходим. В кои ситуации е необходимо да изисквате такъв документ? Кой и как може да ги издава? Прочетете за това в следващите редове…


Сертификат на картина


Защо трябва сертификат?


   Сертификат на картина е необходимо да се изисква при закупуването на оригинална картина. Той може да се издава директно от художника или галерията от която се купува. Целта на този документ е да съдържа информация за творбата, автора и датата на създаване на произведението. Добре е да има снимка на картината, подпис и печат на автора или галерията.

   Целта на този сертификат е да бъде неразделна част от картината. Защитава собственика на картината, като доказва, че творбата не е открадната и художника или галерията не могат да предявяват претенции към произведението на изкуството. Важно е да се отбележи, че подобен документ не дава авторските права на собственика на картината. За това съм написал специална статия==>>Какво представлява авторското право на картина? Сертификатът е необходим  и при изнасяне на картина зад граница. По принцип официално човек трябва да има документ издаден от специална комисия, сертификата на практика върши същата работа. Написал съм подробна статия точно по този казус тук==>>Как да изнесем картина зад граница?

   Факт е, че много малко галерии и още по малко художници представят такъв документ. Причините са няколко. Едната е, че не знаят какво представлява сертификата и как да го направят. Другата е, че клиентите не изискват такъв документ. Третата е, че на повечето галерии и най-вече на художниците по принцип не им се занимава. Факт е, че такъв документ е добре да има с всяка оригинална картина. Как точно да се направи такъв сертификат съм разгледал в тази статия==>>Изработване на документ за картина.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

0 0 гласове
Рейтинг
Каква е Твоята Оценка:
Абонирай се
Уведомете за
guest

5 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Анонимен

Изключително полезна информация,нужна в днешното “средновековие”.Шегувам се по-зле сме от тогава

Ваня

Много съм благодарна за информацията! За човек като мен, самоук художник, тя е много важна! Пожелавам на Дамян Петров много творчески успехи и много радост!!

Shopping Cart
Scroll to Top