За колко време рисувам картина?

За колко време рисувам картина? - Има ли значение времето?

За колко време рисувам картина? - Има ли значение времето?


   Често ме питат за колко време рисувам картина. В повечето случаи въпросът е провокиран от чиста проба любопитство. Имал съм и ситуации, в които хората се хващат за финансовия аспект. Аз лично не обичам да говоря за пари, когато става въпрос за моето изкуство и всеки който ми е бил клиент знае, че приоритетът ми е бил човекът да е доволен и да получи своята картина. Винаги съм се опитвал да правя отстъпки. Приемал съм разсрочено плащане, запазвал съм картини за период от 3-4 месеца и т. н. Това е и причината да предлагам репродукции, от които нямам почти никаква печалба, понеже плащам на печатница да ги прави и разходите са почти същите като покупателната цена. Вярвам, че парите като самоцел са убийство за всеки бизнес и особено за изкуството.

   Както казва Хенри Форд – “Да бъдеш алчен за пари е най-сигурният начин да не ги добиеш, но когато някой работи в името на самата работа – тоест, за удоволствие от вършенето на това, което той смята за правилно, – парите сами имат грижата да го споходят, и то в изобилие” и допълва “Да служиш на хората и обществото трябва да е основната цел на всеки бизнес.”


Какъв е моят случай?


   Истината е, че всяка картина ми отнема различно време и никога не съм обичал да споделям колко точно, понеже не мисля, че е важно и че за изкуството трябва да се съди по времето за което е създадено. Да се смята, че колкото по-дълго време е рисувана една картина, толкова по-скъпа трябва да е, за мен е абсурдно. Това ми напомня за една история с Пабло Пикасо:

   Жена го срещала на пътя и го помолила да и нарисува нещо дребно за спомен. Пикасо извадил малък лист и скицирал една рисунка набързо. Подписал се, дал го на дамата и и казал, че струва някаква огромна сума (не помня колко точно беше). Жената се възмутила и му отговорила:
   – Как може да искате толкова пари за подобно нещо. Та вие го нарисувахте за 20 секунди.

  – Да, но за да успея да го нарисувам за 20 секунди ми трябваха 20 години – отговорил и Пикасо.

Затова на въпроса “За колко време рисувам картина” отговарям “Колкото е необходимо”… 😉

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително.

Изтегли безплатната ми електронна книга:


“ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА”


Пътят на Художника

5 1 гласуване
Рейтинг
Твоята Оценка
Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Пепа Цекова

Когато сътвореното на платното излиза от душата, времето няма значение. А вашите картини говорят за една богата душевност!
Успех!

Shopping Cart
Scroll to Top