...

За колко време рисувам картина?

За колко време рисувам картина? - Има ли значение времето?

За колко време рисувам картина? - Има ли значение времето?


   Често ме питат за колко време рисувам картина. В повечето случаи въпросът е провокиран от чиста проба любопитство. Имал съм и ситуации, в които хората се хващат за финансовия аспект. Аз лично не обичам да говоря за пари, когато става въпрос за моето изкуство и всеки който ми е бил клиент знае, че приоритетът ми е бил човекът да е доволен и да получи своята картина. Винаги съм се опитвал да правя отстъпки. Приемал съм разсрочено плащане, запазвал съм картини за период от 3-4 месеца и т. н. Това е и причината да предлагам репродукции, от които нямам почти никаква печалба, понеже плащам на печатница да ги прави и разходите са почти същите като покупателната цена. Вярвам, че парите като самоцел са убийство за всеки бизнес и особено за изкуството.

   Както казва Хенри Форд – “Да бъдеш алчен за пари е най-сигурният начин да не ги добиеш, но когато някой работи в името на самата работа – тоест, за удоволствие от вършенето на това, което той смята за правилно, – парите сами имат грижата да го споходят, и то в изобилие” и допълва “Да служиш на хората и обществото трябва да е основната цел на всеки бизнес.”


Какъв е моят случай?


   Истината е, че всяка картина ми отнема различно време и никога не съм обичал да споделям колко точно, понеже не мисля, че е важно и че за изкуството трябва да се съди по времето за което е създадено. Да се смята, че колкото по-дълго време е рисувана една картина, толкова по-скъпа трябва да е, за мен е абсурдно. Това ми напомня за една история с Пабло Пикасо:

   Жена го срещала на пътя и го помолила да и нарисува нещо дребно за спомен. Пикасо извадил малък лист и скицирал една рисунка набързо. Подписал се, дал го на дамата и и казал, че струва някаква огромна сума (не помня колко точно беше). Жената се възмутила и му отговорила:
   – Как може да искате толкова пари за подобно нещо. Та вие го нарисувахте за 20 секунди.

  – Да, но за да успея да го нарисувам за 20 секунди ми трябваха 20 години – отговорил и Пикасо.

Затова на въпроса “За колко време рисувам картина” отговарям “Колкото е необходимо”… 😉

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително.

Изтегли безплатната ми електронна книга:


“ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА”


Пътят на Художника

5 1 гласуване
Рейтинг
Твоята Оценка
Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият Най-гласувани
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Пепа Цекова

Когато сътвореното на платното излиза от душата, времето няма значение. А вашите картини говорят за една богата душевност!
Успех!

Shopping Cart
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.