Репродукция на маслена картина? Какво представлява?

репродукция на маслена картина

   Репродукция на маслена картина е алтернативен начин да се докоснете до изкуството на определен автор. Тя представлява висококачествен дигитален печат с еко мастила върху платно, което е опънато на дървена подрамка, точно както оригиналната картина. Качествените репродукции са изработени така, че отклоненията в цветово и контрастно отношение да са минимални.

Репродукция на картина

   Репродукцията е добре да е обработена със специален защитен лак, който предпазва цветовете от изсивяване. Той също придава гланц на изображението, което допълнително го доближава до оригиналния живописен слой. Всяко копие е препоръчително да е със същите размери както оригинала, което има за цел да направи така, че на практика въздействието да е същото както при автентичната картина.

   Изработването на по-малки репродукции е допустимо и изображенията изглеждат още по прецизни и детайлни, но увеличаването на оригиналното изображение обикновено води до влошаване на качеството (все едно да увеличаваме снимка с малка резолюция). Въпреки това, при изчистени и стилизирани композиции може да се надхвърли оригиналния размер, но колкото по-малко, толкова по-добре.

   Всичко това прави репродукцията един прекрасен начин да внесеш стил и уникалност във твоя интериор или да зарадваш любим човек. Този вариант е изключително подходящ за декорация към интериора на хотели, заведения и административни сгради (особено когато времето и парите са ключов фактор).


Защо репродукция?


   Основните причини са две. Първата е когато оригиналната картина вече е собственост на някой друг. Практика на запад, а отскоро и у нас, е тиражирането на оригинални картини. Когато няколко различни галерии желаят да притежават една и съща картина в експозицията си, изработването на висококачествени копия е отличен вариант. Често дори посетителите не подозират, че наблюдават репродукция. С напредването на технологиите това е лесно и достъпно. Другата причина хората да избират репродукцията е, че цената е в пъти по-ниска от тази на оригиналната картина. Не всеки може да си позволи оригинална ръчно рисувана картина, а цената за някои хора често изглежда висока.

Репродукции на слънчогледи


Заблуди и предразсъдъци


   Изключително разпространено е схващането, че репродукция на маслена картина е нещо лошо. Много хора гледат на оригиналната картина като на инвестиция, и тя наистина може да е такава. Това обаче е само ако е съобразена с някои изисквания, които ще разгледам в друга статия. Чували сме за хора, които са намерили картини на известни майстори затрупани в нечий килер или мазе, които после са били продадени за шокиращи суми. И отделно от всичко това, когато човек си купува картина и си мисли, че след време тя ще струва милиони, често се оказва чиста фантазия. Истината е, че всички тези легенди и истории са накарали хората да гледат на репродукциите, като на нещо от което няма смисъл. Но дали е така???


Седем причини да си закупите репродукция


  1.  Впечатлението и въздействието от репродукцията е същото като от оригиналната картина на разстояние повече от 1.5 метра. Истината е, че хората рядко се приближават и заглеждат от по-близо когато картината е вече окачена на стената.
  2.  За украса на дома, а не с цел инвестиция репродукцията е прекрасно решение особено за хора, които търсят крайния ефект.
  3. Цената е един от главните фактори за повечето хора. Репродукциите обикновено са в пъти по-евтини от оригиналите, но често не се различават особено.
  4. Цветността и контраста на репродукцията са почти като на автентичната творба (да не говорим, че понякога се наблюдава дори парадокса копието да изглежда дори по-добре). Това е в следствие на различните пигменти в боите и в мастилата на принтера.
  5. Принтирането върху акварелен картон и платно (американ, канаваца и т.н.) придават релеф, който допълнително доближава  репродукцията към оригинала.
  6. С напредването на технологиите принтираните картини стават все по-трайни с цветове, които се запазват дълго във времето. Допълнително нанесеният лак спомага за всичко това.
  7. Не всички репродукции са свободно тиражирани. Картините на класици се печатат вече едва ли не във всеки гараж (образно казано), докато творбите на съвременните майстори са под строг контрол. Често са придружени от сертификат, който доказва, че творбата (макар и репродукция) не се разпространява свободно и притежанието и е все още един вид привилегия.

ВАЖНО!!! Всичко това важи за висококачествени репродукции, които се изработват под надзора на автора, който да следи за тяхното качество.

   Оригиналната картина винаги е за предпочитане, ако човек държи да притежава нещо неповторимо. Все пак и репродукция на маслена картина е един прекрасен вариант, който въобще не е за пренебрегване. Когато се търси просто крайния ефект и впечатление принтовият отпечатък е много добър вариант.


Избор на репродукция на маслена картина


   При избора на репродукция важат същите критерии, които са в сила, когато се избира оригинал. Има много особености, с които човек трябва да се съобрази като сюжет, колорит, размер и други. Затова съм написал специална отделна статия, която можеш да прочетеш на този линк==>>Цъкни ТУК…

    Хубаво е когато се купува репродукция за подарък да бъде уточнено, че не става въпрос за оригинална маслена картина. Все пак би било неприятно ако в последствие човек види някъде същата картина, която е закачена в хола или в спалнята му. Шанса за това естествено е малък, но не е изключено и някой по-компетентен по темата да разкрие, че определена творба е принтирана, а не е оригинална ръчно рисувана картина. Моите репродукции вървят със специален сертификат където е описано, че не е оригинална картина. На гърба на творбата върху подрамката също пиша, че е репродукция. Аз поводи като юбилей или сватба този вариант картини не е удачен в никакъв случай.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


Седемте Златни правила при избор на Картина

 

5 1 гласуване
Рейтинг
Твоята Оценка
Абонирай се
Уведомете за
guest

11 Коментари
Най-новият
Най-старият Най-гласувани
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Бойка Димитрова

Много полезна статия, благодаря!
Но предпочитам оригинални картини особено за подарък на скъпи за мен хора-има голям избор, както и цена .

Дани

Защо си мисля, че можеш да направиш точна репродукция /копие/ на която и да е картина, дори да я продадеш, стига да напишеш името си и да оповестиш, че е копие. Нали това правят всички художници, студенти по живопис и любители, седнали на столчета и рисувайки някоя картина във всички музеи по света.
Или греша? 🙂

К

Моля да внесете яснота: репродукция, реплика – това е незаконно. Нарушавате авторски права. Това, че още не сте получили повикватална е въпрос на време. Не се ли притеснявайте? Как сте решили този въпрос? Не се заяждам, ако искате ми пишете на мейла.

Ема Пeнчева

Благодаря! Тази информация е ценна за мен!

Илиян

Благодаря Ви, бяхте ми полезен

Анонимен

Дамян ,
Благодаря ти ! Безкрайно полезна информация .Лично аз съм се старала максимално да се информирам за това какви картини да купувам . На млади години купувах репродукции – Червените покриви , Слънчогледи . Сега се радвам на няколко оригинални картини с блажни бои , купувани преди 10 години и дай боже да мога да си купя вот теб в бъдеще . Или да насоча други хора , както го правя .
С уважение – Петрана
ДЕРЗАЙ!