Как да разпознаеш репродукция от оригинал?


Репродукция и оригинал? Как да ги разпознаеш?


Когато става въпрос за репродукция и оригинал на маслена картина трябва да се имат предвид следните неща. Отпечатването на репродукция никога не е било по-лесно. Не знам дали знаеш, но поради напредването на технологиите са се появили нови модерни принтери, които могат да печатат на ленено платно, американ, канаваца и т.н. Това прави изработването на копие много лесно и в същото време трудно разпознаваемо. Това важи както за маслените картини, така и за акварелите, които още по-трудно се разпознават, понеже са отпечатани на картон и често са под стъкло.


Най-добрите начини да се разпознаят репродукция и оригинал


IMG_02421 Как да разпознаеш репродукция от оригинал?

1. Оригиналната картина има характерен релеф, който се образува от различната дебелина на слоя боя върху платното. Обикновено се усеща лесно при допир с ръка.

2. Друг вариант е да обърнеш картината с гръб към теб и да я вдигнеш срещу светлината. Оригиналната картина не пропуска равномерно светлината, понеже на места боята е повече, а на места е по-малко.

3. Цените на репродукциите обикновено са доста примамливи. Това е сигнал, че картината може да не е оригинал.

4. Купувай картини само от галерии или директно от художниците. Това е сигурен начин да избегнеш покупката на репродукция (въпреки, че не е гаранция) Най-добре е да се попита.

5. При акварелите и изключително трудно разпознаването. Оригиналната творба и копието ще имат еднакъв релеф понеже са отпечатани на един и същи картон. Разлика няма да има, защото акварелната техника не предава допълнителен релеф. В този случай най-добрият начин да различим репродукцията е като я разгледаме внимателно под силна лупа. Така, ако е отпечатък, ще се виждат малки точици, които показват как принтера е нанасял мастилото.

Отпечатването на репродукция е добър вариант за малък подарък или непретенциозни клиенти, но далеч не може да се сравнява с колорита, наситеността на цветовете и въздействието на оригинала.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш каквито и да било въпроси не се притеснявай да се свържеш с мен. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО ЗА ВСИЧКО НОВО СВЪРЗАНО С МОЕТО ИЗКУСТВО

1-2 Как да разпознаеш репродукция от оригинал?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

6 коментара за “Как да разпознаеш репродукция от оригинал?

  • Информацията ми беше много полезна .Благодаря и успех.

  • Полезни съвети, но бих се радвал ако качите и снимков материал показващ разликите между оригинал и репродукция. Така статията ще е още по-полезна за читателя и за google. Това е малък съвет от мен като благодарност от наученото от вас. Аз съм seo специалист и това са важни неща за позиционирането ви в google.

  • Много ценна и полезна информация, особено за любители, не специалисти.
    Благодаря и успехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Лого DMP ART - Логото на Дамян Петров Арт