Как да разпознаеш репродукция от оригинал?

Репродукция и оригинал? Как да ги разпознаеш?

   Когато става въпрос за репродукция и оригинал на маслена картина трябва да се имат предвид следните неща. Отпечатването на репродукция никога не е било по-лесно. Не знам дали знаеш, но поради напредването на технологиите са се появили нови модерни принтери, които могат да печатат на ленено платно, американ, канаваца и т.н. Това прави изработването на копие много лесно и в същото време трудно разпознаваемо. Това важи както за маслените картини, така и за акварелите, които още по-трудно се разпознават, понеже са отпечатани на картон и често са под стъкло.


Най-добрите начини да се разпознаят репродукция и оригинал


IMG_02421-1 Как да разпознаеш репродукция от оригинал?
Как да разпознаеш репродукция?

1. Оригиналната картина има характерен релеф, който се образува от различната дебелина на слоя боя върху платното. Обикновено се усеща лесно при допир с ръка.

2. Друг вариант е да обърнеш картината с гръб към теб и да я вдигнеш срещу светлината. Оригиналната картина не пропуска равномерно светлината, понеже на места боята е повече, а на места е по-малко.

3. Цените на репродукциите обикновено са доста примамливи. Това е сигнал, че картината може да не е оригинал.

4. Купувай картини само от галерии или директно от художниците. Това е сигурен начин да избегнеш покупката на репродукция (въпреки, че не е гаранция) Най-добре е да се попита.

5. При акварелите и изключително трудно разпознаването. Оригиналната творба и копието ще имат еднакъв релеф понеже са отпечатани на един и същи картон. Разлика няма да има, защото акварелната техника не предава допълнителен релеф. В този случай най-добрият начин да различим репродукцията е като я разгледаме внимателно под силна лупа. Така, ако е отпечатък, ще се виждат малки точици, които показват как принтера е нанасял мастилото.


Нагледни примери


-на-оригинала Как да разпознаеш репродукция от оригинал?
Релефа на оригиналната картина е неравен и лесно се усеща живописния слой от маслените, темперните или акрилните бои.
-на-репродукцията Как да разпознаеш репродукция от оригинал?
Релефа на репродукцията е равен и представлява стуктурата на печатната повърхност (платно, венил, хартия и т. н.)
-от-ръчно-рисувана-картина-с-маслени-бои Как да разпознаеш репродукция от оригинал?
Релеф от ръчно рисувана картина с маслени бои. Където има по-малко боя се вижда структурата на платното, а където е повече се получава релеф от самия живописен слой.
-на-отпечатана-на-принтер-картина-върху-платно Как да разпознаеш репродукция от оригинал?
Релеф на отпечатана на принтер картина върху платно (в случая италианска канава)
-погледнат-срещу-светлината Как да разпознаеш репродукция от оригинал?
Оригиналът погледнат срещу светлината. Ясано се вижда къде живописният слой е тънък и платното прозира (долния ъгъл на рамката до клиновата сглобка). Където слоя боя е по-дебел светлината не минава и седи като равно петно както се вижда в горната част на снимката по средата.
-погледната-срещу-светлината Как да разпознаеш репродукция от оригинал?
Репродукцията погледната срещу светлината. Всичко е равно и картината прозира по един и същи начин във всички участъци понеже няма допълнително наплъстяване от бои както е при оригиналите.

Най-опасните имитации


   Някои художници правят следния номер. Тиражират няколко репродукции и после с истински бои дорисуват набързо някои участъци от картината, като така се получава реален релеф от боите. Това прави всяка полурепродукция уникална, но това далеч се различава от една оригинална картина. В този случай разпознаването на репродукцията е по-трудно, но не е невъзможно. Тайната е да се погледне на местата от творбата, където няма никакъв релеф от боите. Ако тези участъци изглеждат принтирани, най-вероятно картината е реплика и е доработвано върху нея. Много е неприятно човек да си купи картина, която мисли, че е уникат, а в последствие да разбере, че това е серийно производство.

   Има техники за добавяне на ръчен релеф върху репродукции, но това трябва да е упоменато в описанието на продуктите. Този ръчен релеф обаче се разпознава лесно, защото често не съвпада с движението на четките или е прозрачен. Имитациите са наистина много, но само със знанията от тази статия може лесно да разпознаете истинска картина от репродукция или полурепродукция. Съществуват и триизмерни принтери, които могат да сканират и да направят същия релеф като на оригинала, но това е много скъпа технология.


Репродукция или оригинал? Какво да изберем?


   Отпечатването на репродукция е добър вариант за малък подарък или непретенциозни клиенти, но далеч не може да се сравнява с автентичния колорит, плътността на цветовете и въздействието на оригинала. Въпреки всичко което разгледахме в тази статия има случаи в които репродукцията може да се окаже удачен вариант. Какво точно представлява репродукцията на картина и какви са нейните предимства съм разгледал в отделна статия тук==>>Какво точно представлява репродукцията на картина?

   Избора на подходяща картина не е толкова лесна задача както си мислят повечето хора. Има редица фактори с които човек трябва да се съобрази, но в повечето случаи това става ясно след като вече е направен неподходящия избор. Има характерни особености ако картината е за хотел или ресторант, за спалня или хол, за дом или офис, за подарък или не. Многократно съм ставал свидетел как хора отиват да си купят картина и си тръгват объркани и с празни раце или с нещо което в последствие не им върши работа. Да се направи избор между оригинал и репродукция е само началото. Има много тънкости, които могат да спестят пари, време и нерви. Това е и причината да съм написал над 8 статии по темата.


Заключение


   Ако човек е подготвен лесно може да различи дигитален печат от оригинална картина. Въпреки това огромното разнообразие от техники, формати, рамки, сюжети, оригинали и репродукци може да обърка всеки. Как да се избере най-подходящата картина съм разгледал в тези статии тук==>>Как да изберем подходящите картини?

Надявам се, че тази статия ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш каквито и да било въпроси не се притеснявай да се свържеш с мен. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


8c2b0327-df87-4730-a05c-f16b3c4234e7-e1563977994748 Как да разпознаеш репродукция от оригинал?

Untitled Как да разпознаеш репродукция от оригинал?


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Comments

 1. Дамян Петров says:

  Калине, публикувах снимки за различаване на репродукция от оригинална картина в статията си…

 2. Мария Райнова says:

  Информацията ми беше много полезна .Благодаря и успех.

 3. Калин says:

  Полезни съвети, но бих се радвал ако качите и снимков материал показващ разликите между оригинал и репродукция. Така статията ще е още по-полезна за читателя и за google. Това е малък съвет от мен като благодарност от наученото от вас. Аз съм seo специалист и това са важни неща за позиционирането ви в google.

 4. Мариана Спасова says:

  Много ценна и полезна информация, особено за любители, не специалисти.
  Благодаря и успехи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.