Притча за художника

Притча за художника

  Случвало ли ви се е да отнасяте критики за това което правите? Били ли сте свидетели как хора, които не разбират от нещо, стават изведнъж „специалисти“ и намират недостатъци във всичко? Искам да споделя една притча за художника, която е много показателна за тези ситуации…

   Притча за художникаПреди много години в Индия живял добър художник, който обучавал много ученици. Един ден казал на най-добрия от тях, че вече е готов да изложи творбите си пред хората. Заръчал му да остави картините си на центъра на града и да сложи под тях черен молив и бележка. Казал му да напише на бележката, че всеки който не харесва нещо в картините му може да го отбележи с молива.

   Младият творец направил каквото му е заръчано и с нетърпение зачакал резултатите. Само за час и половина всичките му картини били издраскани от хора, които сметнали че има недостатъци в творбите. Разочарован и разстроен ученикът отишъл при учителя и му разказал какво се е случило. Старецът го изслушал внимателно и му заръчал да остави отново своите творби на центъра на града, но този път да сложи боите и четките отдолу със съобщение, което гласи, че всеки, който не одобрява нещо в картините му има възможността да го поправи лично.

Младежът отново изпълнил всичко, което му заръчал учителят и отново зачакал. Дълго време наблюдавал картините, но никой не се осмелил да пипне с боите по тях. На края на деня нямало нито петънце на която и да било картина. Младият художник отново отишъл при стареца и му разказал какво се е случило, а после го попитал защо в първия случай е получил толкова забележки, а във втория никой не отправил критика към него.

Поуката

Учителят се усмихнал и му отговорил, че в първият случай е дал възможност на хората да критикуват и те веднага се възползвали и нападнали труда му. Така тези, които нямат понятие от рисуване си позволили да очернят творбите на художника. Във втората ситуация младият автор дал възможност на хората да го поправят и те естествено не го направили, защото не притежават нужните умения за това. Затова казал на ученика си, че трябва да запомни следното:

   – В живота винаги е така: тези които не познават естеството на работата ти, могат да те осъдят и охулят, но ако на тях им се даде възможност да свършат същото по-добре, със сигурност няма да успеят да го направят.

   Надявам се, че тази притча за художника ти е харесала. Ако мислиш, че ще допадне и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу.

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително.

Изтегли безплатната ми електронна книга:


“ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА”


Пътят на Художника

Абонирай се
Уведомете за
guest

6 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Мария

Мило момче искам да ти да ви пожелая здраве и много успехи във всяко начинание Благодаря за споделените картини с мен Прегръдки Мария

Велика Петрова

Здравейте!
Притчата за художника ми хареса.Аз съм от тези приятели, дето критикуват и нищо не разбират от Вашата работа.Благодаря!Вече научих урока.Благодаря,че ми предлагате Вашата книга.Вярвам,че е много ценна.Аз съм малко самоук художник.Ако се занимавам,може да напредна,но вече годините ми напредват и си мисля,че няма време.Няколко пъти съм чела и другата притча за двамата болни.Като бях на вашите години четях повече,но сега това просто е невъзможно.Трябва да се откажа от много неща.

Албена

Чудя се в кое си по добър-в рисуването или в писането?
Такъв баланс и концентрация в това,което правиш не съм срещала никога в никой друг художник! Много съм впечатлена! Поздравления!

Shopping Cart
Scroll to Top