Праисторическо изкуство

праисторическо изкуство 1

Когато говорим за праисторическо изкуство трябва да знаем, че то се отнася до ранните форми на художествено изразяване, които са се появили преди изобретяването на писмеността. Най-ранните известни примери датират от десетки хиляди години. Тези произведения често се намират в пещери, скални укрития и други природни условия и ни предоставят прозорец към вярванията, практиките и ежедневния живот на нашите древни предци.

Праисторическото изкуство често се разделя на две големи категории: изкуство от палеолит (старокаменна ера) и изкуство от неолит (нова каменна ера). Всеки от тези периоди е видял различен стил и подход към изкуството, отразяващи развиващите се културни и социални условия на времето.


Палеолитно изкуство


Периодът на палеолита, който започва около 40 000 г. пр. н. е. и продължава до края на последната ледникова епоха около 10 000 г. пр. н. е., е свидетел на появата на някои от най-ранните известни форми на изкуство. Това изкуство е създадено от общества на ловци-събирачи, които са живели на малки мобилни групи и са разчитали на естествената среда за оцеляване.

Една от най-известните форми на палеолитното изкуство е пещерната живопис, която може да се намери на различни места по света. Тези картини обикновено изобразяват животни, като коне, бизони и елени, както и човешки фигури и абстрактни дизайни. Те са създадени с помощта на естествени пигменти, като въглен, охра и манган, които се смесват с животинска мазнина или кръв, за да се създаде паста, която може да се нанесе върху стените на пещерата.

Художниците от палеолита са използвали различни техники за създаване на тези изображения, включително рисуване с пръсти, издухване на пигменти през тръстика и използване на четки, направени от животински косми. Те също са използвали естествените контури и форми на стените на пещерата, за да създадат усещане за дълбочина и перспектива. Много от тези картини показват забележително внимание към детайла и реализъм.

В допълнение към пещерните рисунки, палеолитното изкуство включва и различни малки преносими предмети, като фигурки, издълбани предмети от кост и слонова кост и гравирани каменни плочи. Тези предмети често изобразяват животни, като мамути, коне и северни елени. Вероятно са били използвани в религиозни и церемониални контексти.

праисторическо изкуство 3


Неолитно изкуство


Периодът на неолита, който започва около 10 000 г. пр. н. е. и продължава до появата на писмеността около 4000 г. пр. н. е., вижда появата на заселени общности и развитието на селското стопанство. Тази промяна в начина на живот доведе до нови форми на художествено изразяване, включително мегалитни структури, керамика и фигурки.

Един от най-известните примери за неолитно изкуство е мегалитният паметник Стоунхендж в Англия, който е построен около 2500 г. пр.н.е. Този комплекс от стоящи камъни вероятно е бил използван в религиозни и церемониални контексти. Изграждането му е изисквало висока степен на инженерство и планиране.

Друга важна форма на неолитното изкуство е керамиката, която е разработена за първи път около 6000 г. пр.н.е. в Близкия изток. Ранната керамика често е била украсявана с прости геометрични дизайни. С течение на времето се появяват по-сложни и усъвършенствани форми на декорация, включително фигурални и наративни дизайни.

Неолитното изкуство също включва разнообразие от малки фигурки и дърворезби, много от които изобразяват човешки фигури и животни. Тези предмети вероятно са били използвани в религиозни и церемониални контексти. Някои може да са служили като символи на плодородието или изображения на божества.


Тълкуване и значение


Един от най-интригуващите аспекти на праисторическото изкуство е неговото значение и цел. Тъй като тези произведения са създадени преди изобретяването на писмеността, можем само да спекулираме относно предвиденото им значение и функция.

Една обща теория е, че палеолитното изкуство е създадено като част от религиозни или шамански практики и че изображенията на животни и хора са предназначени да служат като духовни помощници или тотемни символи. Тази теория се подкрепя от факта, че много от тези изображения са били разположени дълбоко в пещери или други труднодостъпни места, което предполага, че са създадени в ритуален или церемониален контекст.

Друга теория е, че праисторическото изкуство е служило като форма на комуникация, позволяваща на ранните хора да споделят знания, истории и културни практики един с друг. Това се подкрепя от факта, че много от тези изображения изобразяват сцени на лов, война и ежедневен живот, което предполага, че те може да са изпълнявали практическа, както и символична функция.

праисторическо изкуство 2


Праисторическо изкуство – Обобщение


Независимо от предвиденото им значение, праисторическите произведения на изкуството ни предоставят уникален прозорец към вярванията, практиките и ежедневния живот на нашите древни предци. Изучавайки тези произведения, можем да придобием представа за културните, социалните и екологичните условия на времето и можем да започнем да събираме заедно историята на нашето споделено човешко наследство.

В допълнение към своето историческо и културно значение, праисторическото изкуство има и естетическа стойност, като много от тези произведения показват забележително ниво на умения, креативност и иновация. Независимо дали се възхищаваме на богатите цветове и сложните детайли на палеолитна пещерна рисунка или на внушителната величие на неолитния мегалит, ние си напомняме за непреходната сила и красота на човешкото творчество.

Днес много от тези праисторически произведения на изкуството са изложени на риск от увреждане или унищожаване поради фактори като изменението на климата, урбанизацията и туризма. Важно е да предприемем стъпки за защита и запазване на тези ценни културни ресурси, така че бъдещите поколения да могат да продължат да се учат от и да ценят изкуството на нашите древни предци.

Праисторическото изкуство е завладяваща и важна област на изследване, която ни предлага да надникнем във вярванията, практиките и ежедневието на нашите древни предци. От живите цветове и сложните детайли на палеолитните пещерни рисунки до внушителното величие на неолитните мегалити, тези произведения на изкуството ни напомнят за непреходната сила и красота на човешкото творчество. Като изучаваме и съхраняваме тези произведения, можем да придобием по-дълбоко разбиране на нашето споделено човешко наследство и да гарантираме, че наследството на нашите древни предци ще продължи да ни вдъхновява и просветлява за поколения напред.


За  начинаещи художници

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех!

Ако искаш да научиш основните тънкости които прилагам като художник можеш да изтеглиш моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Shopping Cart
Scroll to Top