Портрет По Снимка – Какво Трябва Да Знаете?

Портрет по снимка 11

Искате да направите оригинален подарък? Портрета е една от най-големите изненади, които можете да направите на някой. Преди обаче да поръчате, трябва да знаете някои правила. В тази статия ще разгледаме, какво трябва да имате предвид, когато поръчвате портрет по снимка…

Когато отидете при художник-портретист за да поръчате портрет, ще получите много въпроси, за които най-вероятно няма да сте подготвени. Ще ви попитат какъв размер да е портрета, с какъв материал да е нарисуван, с рамка ли да е, с колко фигури, в цял ръст ли трябва да са или не, реалистичен портрет или карикатура? Да разгледаме различните варианти…

Един от основните моменти е, че цената на портрета се определя от броя на хората в него, а не само от размера на творбата. Например, ако поръчате портрет с размер 35х50 см., на който е изобразен един човек и той струва 100 лева, няма как да очаквате, че същият размер картина с 4 човека на нея да е на същата цена. Всеки автор сам определя цените си, но колкото повече хора има на картината, толкова повече се оскъпява.


Портрет по снимка – характеристики


Размери и формат


Казаното до сега не означава, че размерът на картината не е определящ за цената. Колкото по-голяма картина искате, толкова по-скъпа ще е тя. Добре е да имате предвид, че за групови портрети е по-добре да се избере по-голям формат, особено ако фигурите са в цял ръст.

Портрет по снимка 2
Художник: Жечо Попов

Избор на техника – масло, акварел или пастел


Един портрет може да бъде нарисуван с най-различни материали. Може да е само с черен молив, може да е с пастели, може да е с акварел или акварелни моливи, с маслени или акрилни бои. Техниката също е определяща за цената. Една картина с маслени бои е много по-скъпа от една рисунка с молив например. При маслената живопис говорим за платна, рамки и така нататък, като не споменаваме, че всяка техника си има своите специфични особености.


Декоративна външна рамка


Портрет по снимка 11
Художник – Жечо Попов

Когато поръчвате портрет по снимка, обикновено е добре да го получите в завършен вид, с рамка и готов за окачване. Оставете художника сам да избере рамката, защото това не е толкова лесна задача, колкото си мислят повечето хора. Има много деликатни моменти, в които рамката може да развали цялото излъчване на портрета. Разгледал съм в отделна статия как се избира рамка. Можете да я прочетете на този линк==>>Как да избера рамка за картина?


Реализъм или карикатура


Все по-популярни са карикатурите като подарък. За хора с чувство за хумор това е много подходяща изненада. Създаването на карикатура обаче не е в никакъв случай по-лесно отколкото реалистичният портрет. Затова не очаквайте карикатурата да е по-евтина.


Качество на снимката


За един портрет основното е приликата. Каквито и техники и формати да се използват, най-важното е човека, който е нарисуван да си прилича. Една от най-често срещаните грешки е да се занесе на художника лоша снимка. При поръчването на портрет по снимка, при който модела няма да позира, всичко се свежда до качеството на самата фотография. Изображението на снимката трябва да е добро,  да е отчетливо и т. н. Ако художникът е добър, каквото е на снимката, това ще е и на портрета.


Поръчка


Можете да поръчте портрет по снимка от този сайт:

http://portret-bg.com

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


Седемте Златни правила при избор на Картина

Снимки: http://portret-bg.com

Абонирай се
Уведомете за
guest

3 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
nz

ami nz zashto sam tuk vsushnost, no inache tova e polezno

Георги

Здравейте,
Каква ще е цената за портрет на две лица?

Shopping Cart
Scroll to Top