Каква е Разликата между Подрамка и Външна Рамка?

Каква е разликата между подрамка и външна рамка

   Знаете ли каква е разликата между подрамка и външна рамка? Оказва се, че има доста хора, които са объркани от тези понятия. Това е причината да напиша тази статия. В нея ще разгледаме какво точно представляват външната рамка и подрамката и какви са техните особености.


Какво е подрамка (вътрешна рамка)


Каква е разликата между подрамка и външна рамка

      Художниците рисуват картините си основно на платно. Според вида си то притежава специална текстура, еластичност, дебелина и т.н. Различните видове платна, на които се рисува са канава, ленено платно, памучно платно и други. Важно условие е платното да е грундирано, за да може да се работи върху него. То се опъва на специална подрамка, която има определени особености. На първо място трябва да е здрава, защото все пак на нея се опъва платно. На по-големите като размер подрамки се слагат допълнителни летви, за да са по-укрепени и да не се деформират от напрежението на платното. Самото платно може да се свива и отпуска в зависимост от температурата и влагата.


Характеристики на подрамката


   Подрамката е скосена леко от към страната на платното. Това се прави с цел самата рамка да няма контакт с платното освен по самият и край. На снимките се вижда за какво става на въпрос.

   Друга характеристика на добрата подрамка е така наречената клинова сглобка. По-евтините подрамки представляват четири здрави летви, които са свързани помежду си с лепило, зъбна сглобка или специални скоби. При качествените подрамки всяка сглобка е клинова (виж снимката). На всеки ъгъл има две клинчета, които ако се набият леко с чук, самата рамка се отваря леко и платното се изпъва допълнително. Това е много важен момент, защото ако платното не е опънато добре, нито се рисува приятно на него, нито готовата картина стои добре. Ако видите творба с отпуснато платно ще разберете колко отблъскващо действа. На тази тема съм написал специална статия, която можете да прочетете тук==>>Как се оправя отпуснато платно на картина?


Външна рамка


   За разлика от подрамката, външната рамка е добре позната на всеки. Тя се нарича от повечето хора просто рамка и има за цел да довърши цялостното излъчване на картината. Докато подрамката има изцяло технологична функция да държи платното изпънато, то външната рамка има изцяло декоративна функция да допринесе за естетическото възприятие на творбата.Подрамка с платно и без платно

   Външните рамки имат много разновидности. Освен материала на изработка, те са и с най-различни декоративни ефекти. Основните материали, от които се правят външните рамки за картини днес са дърво и все по-често PVC, което има доста предимства, но и някои недостатъци. Специална статия по темата можете да прочетете на този линк==>>Дървена или пластмасова рамка за картина да изберем?

   Истината е, че не материала е по-деликатният момент при избора на рамка, а самото декоративно излъчване. Най-добре е художникът сам да си избере рамка за картината, понеже тя трябва да допълва и да кореспондира с творбата. Не е изключено да се има предвид и интериора, където ще се закачи картината, но преди всичко външната рамка трябва да е съобразена със самата творба. По тази тема също съм създал доста материали, които можеш да разгледаш тук==>>Избор на рамка.


Подрамка и външна рамка – Финални пояснения


   Всяка картина, която е рисувана на платно трябва да е опъната на подрамка, която по възможност да е с клинова сглобка, за да може да се изпъва лесно платното ако се отпусне. Понякога с цел транспортиране на картината на големи разстояния е възможно платното да се свали от самата подрамка и да се навие на руло. Така творбата заема много по-малко място и доставката става много по-евтина. Този метод е подходящ за изпращане на творби в чужбина със самолетни куриерски услуги и т. н. След като картината е доставена се носи задължително в ателие за рамки, където се изпъва отново. Важно е да се знае, че веднъж опънато платно на подрамка не е добре да се сваля, особено ако вече е нарисувано.


Какво означава “Без рамка”


   В много сайтове за картини се предлагат творби с обозначение “без рамка”. Това значи, че самата картина е без външна рамка, а не както някои хора грешно си мислят, че платното е на руло или нещо такова. Когато купувате оригинална картина е добре да се убедите, че е на платно, което е опънато на клинова подрамка, а не на някой фазер или друга плоскост. Така ще избегнете бъдещи главоболия ако се отпусне платното. Виждал съм всякакви изпълнения включително платно опънато на фибран и рисунки на гипсови плочи. Естествено разбирам колегите, които обичат да рисуват, но нямат средства за материали. Аз самият съм имал периоди, когато съм ковал сам подрамките си от разни летви, които съм намирал тук и там. Опъвал съм платове каквито имам, а грунда съм си го правил сам. За щастие, вече материалите за художници са лесно достъпни и има голямо разнообразие, въпреки, че като цена рисуването си остава едно доста скъпо удоволствие.


Заключение


   Надявам се, че статията ти е била полезна. Вече знаеш каква е разликата между подрамка и външна рамка. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”

Седемте Златни правила при избор на Картина

Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Дона Пеева

Много добра и необходима статия

Shopping Cart
Scroll to Top