Картина – Подарък за Сватба

Подарък за сватба - избор на картина

   Сватбата е един от поводите, които често ни заставят в ситуацията да изберем подходящ подарък. Опита ми показва, че много често хората предпочитат да подарят картина, която да украсява дома на младоженците и да напомня за чудесната сватба. Идеята наистина е добра и оригинална, но при избора на картина възникват много въпросителни. Това е причината да напиша тази статия и да дам някои основни насоки, когато купувате картина за подарък за сватба. Приятно четене….


В кои случаи е удачно да се подари картина?


Подарък за сватба - избор на картина

   Произведението на изкуството винаги е изтънчен и оригинален подарък, който дълго да напомня на притежателя си за вас, но от друга страна има някои ситуации, в които не е най-добрият избор. Какво имам предвид. Картината е подходяща за хора, които са като цяло финансово задоволени към момента. Най-универсалното решение за подарък на сватба е да се поставят пари в един плик и младоженците сами да решат от какво имат нужда и за какво да ги похарчат.

   Естествено, ако двойката, която се жени няма финансови притеснения то тогава сантиментален подарък като картина ще е чудесно решение. Тук обаче възникват доста въпросителни. Какъв размер, техника, сюжет, формат, цена и т.н. да е самата творба. Вариантите са на практика безброй и само човек, на който му се е налагало да прави подобен избор, знае колко трудно може да е решението. Затова нека разгледаме стъпка по стъпка с какво трябва да се съобразите, когато избирате картина за сватба.


Избор на картина за сватба


 Сюжет


  Нека първо да се спрем на тематиката на картината. За повод като сватба творбата задължително трябва да е с някакво оптимистично послание и сюжет. Би било много подходящо картината да съдържа някаква символика като например поляна с цветя на фона на изгряващо слънце, изгрев в планината, лодки на фона на изгряващо или залязващо слънце – въобще всичко, което би създало романтична асоциация. Избягвайте абстрактните сюжети в този случай.


 Колорит

   Изберете цветна, а не черно бяла картина. Ахроматичните торби са подходящи за модерни и сдържани интериорни решения, но за повод като сватба е добре картината да е цветна. Топлата гама, където преобладават жълто, оранжево, червено и розово е по-подходяща от студените цветове като синьо, зелено, виолетово и т. н. При залезите и изгревите гамата винаги е топла, а където има и цветя на преден план допълнително се разнообразява колорита.


ФормаПодарък за сватба - избор на картинат

   Един от другите важни моменти е ориентацията на творбата по хоризонтала и вертикала. Избягвайте да подарявате вертикални картини. Самият вертикален формат създава усещане у наблюдателя за напрежение. Много по-трудно е да се намери подходящо място за вертикална картина отколкото за хоризонтална. Ако ще подарявате художествена творба за сватба, то бихте искали тя да застане над дивана в хола или над леглото в спалнята на младоженците, за да могат постоянно да й се любуват. В този ред на мисли е добре картината да е в хоризонтален формат.


Размер

   Всичко с размер по-малък от 50х70 см. се губи на една стандартна стена. Често размера може да се компенсира с външната рамка, но моят съвет е ако ще правите подарък за сватба, то размера на самата картина (без рамката) да не е по-малък от 50х70 см. Колкото по-голяма – толкова по добре, но тук идва и следващият фактор:


Цената

   Минимума за добра картина с рамка и размер 50х70 см. е 300 лева. Това е сума, която за сам човек е доста висока и в този случай е подходящо да се комбинирате с някой друг, който е съгласен да се включи в подаръка. Бъдете изключително бдителни за много евтини картини, за да не се изложите накрая. Не забравяйте, че колкото е по-голяма картината, толкова е по-висока цената й.


Техника

   Последното, което искам да разгледаме е техниката на творбата. За златно правило е прието, че маслената живопис е най-въздействаща. Тя придава много сериозна плътност на изображението, а самата техника е изключително трайна, но в същото време лесна за поддръжка. Естествено маслената живопис е и по-скъпа от акварела например. Гледайте картината да е рисувана на платно, което е опънато на подрамка (по възможност клинова) а не на някой фазер или шперплат. Убедете се, че картината е оригинал, а не репродукция. Подаряването на репродукция на повод като сватба, не мисля, че е удачен вариант, въпреки, че в някои случаи може да се окаже подходящ компромис.


Рамка

   Задължително гледайте картината да е с външна рамка. Рамката придава несравнима естетическа завършеност на творбата. Най-добре е профила да е избран от самият художник, защото външната рамка може да е нож с две остриета. Ако не е избрана правилно може да пречи на самата картина, вместо да я допълва творчески, идейно и естетически. Ако сте решили да подарявате картина на сватба не чакайте последният момент, а започнете проучването си поне една седмица предварително за да избегнете неприятни изненади.


Картина – Подарък за Сватба – Обобщение


   Като цяло това са основните фактори, с които е добре да се съобрази човек, когато възнамерява да подарява картина за подарък на сватба. Ако се спрете на подходящият формат, размер, тема и техника, може да сте сигурни, че ще направите един незабравим жест към младоженците, които дълго да се любуват на картината. Към творбата може да добавите картичка с послание и не забравяйте да я опаковате подходящо, но не в непрозрачна опаковъчна хартия. Добре е картината да е увита в прозрачно фолио, за да се вижда самата творба. Единствено може да добавите панделка в някой ъгъл на творбата, стига да стои естетически издържано. Успех! 🙂


Ако търсиш картина за подарък можеш да разгледаш творбите ми тук: Цъкни ТУК…

Предлагам и опаковане с подаръчна хартия. Повече за услугата тук: Цъкни ТУК…

Не се колебай да се свържеш с мен ако имаш въпроси. Ще се радвам да съм полезен! 🙂


Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу.

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


Седемте Златни правила при избор на Картина

Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари

Харесва ми !
Въпросът ми е има ли подобна статия за акварелни картини – те с подрамка ли са, профил на външна рамка, антирефлексно стъкло, паспарту?

Shopping Cart
Scroll to Top