Маслени или акрилни бои? Кои да изберем?

Маслени или акрилни бои? Какви са основните разлики?

   Маслените бои имат някои огромни предимства, но в някои случаи не са за предпочитане. Акрилът също има своите характерни особености и може да не се окаже удачен вариант. Кои са по-добри и какви са основните предимства и недостатъци на двата вида? Какво да изберем – маслени или акрилни бои? Отговорите на тези въпроси ще откриете в тази статия.


Маслени бои – предимства и недостатъци


Кои са предимствата на маслената техника?


Маслени или акрилни бои? Какви са основните разлики?

   Едно от най-ценните преимущества на маслото е, че има дълго време за съхнене и реално можеш да преливаш и смесваш цветовете часове след нанасянето. Това от технологична гледна точка може да се използва като голямо предимство, но също може да се окаже проблем. Ако искаме да променим драстично определен тон от картината, новият цвят може да се смеси със стария и да не се постигне желаният ефект. По принцип с времето човек свиква с това, но за начинаещи това може да е голям проблем и да затлачат картината.

   Добрата новина е, че има решение за това. Маслените бои стоят пресни на платното няколко дни. Винаги може да вземете шпакла и да премахнете живописният слой. Почистването на платното с парцал и разредител може да го направи като ново. Според случая може да се изчисти и цялата картина, а не само определен участък. Маслените бои търпят много корекции заради дългото отворено време за работа, в което не изсъхват. Времето за съхнене зависи климатичните условия (вятър, слънце, влага, температура), грунда на платното, боите и дебелината на живописният слой. Определени добавки към боите могат да оказват влияние върху времето на съхнене, но понякога е за сметка на качеството на цветовете. Най-добре е картината да си изсъхне естествено.

   Друго много добро качество на маслото е, че има висока покривност и е плътно. Може да се наслоява и да се получава солиден релеф. Използвайки повече паста могат да се препокриват цветовете. Маслената живопис е изключително богата техника, която дава на художника много свобода и възможности като в същото време постоянно търпи корекции.


Кои са недостатъците на маслената техника?


   Бавното изсъхване може да се разглежда като недостатък ако художникът иска да препокрива основните цветове с други. Боите се смесват много лесно и картината може да се затлачи и да загуби своята свежест и колорит. Също така картината трябва да съхне дни наред и не може да се рамкира веднага. Нанасянето на краен лак може да става поне след седмица, като това е в най-добрият случай. Шанса за повреда на живописният слой се запазва дни след създаването на картината и трябва да се внимава.

   Маслените бои са изключително отровни. Разреждат се с терпентин, който е много вреден при вдишване и контакт с кожата. Добре е да се работи с хирургически ръкавици за да се избягва контакт с кожата. Помещението трябва да е проветриво и да се избягва прекалено дългото излагане на изпаренията. Обезмирисените терпентини също са много вредни. Предимството им е, че не се усеща миризмата. Това може да е нож с две остриета, защото така няма да разберете дали помещението е проветрено. Най-добре е да се използват в ателиета. Задължително картината трябва да стои далеч от деца, както и всички видове терпентин и бои. Надписвайте шишетата които са с вредни химикали. До изсъхването съхранявайте творбата на проветриво място и там където не живеят хора и домашни любимци. Една от основните причини художници да се насочат към акрила е именно проблеми с кожата и дишането.

   Това са основните особености при маслената живопис и е хубаво да ги имате предвид, когато правите избор между маслени или акрилни бои.


Акрилни бои – предимства и недостатъци


Кои са предимствата на акрилните бои?


   Основното предимство на акрилните бои е, че са относително безвредни и се разреждат с вода. Няма я неприятната и отровна миризма като при маслената живопис.

   Друг голям плюс е бързото съхнене. Акрилните бои изсъхват за 5-15 минути в зависимост от климатичните условия и дебелината на живописния слой. Буквално след броени часове картината може да се рамкира и е готова за окачване. Лесно се препокриват цветовете защото съхнат изключително бързо.


Кои са недостатъците на акрилните бои?


   Бързото съхнене може да е проблем от творческа технологична точка. Преливането на цветовете трябва да става веднага и след като боята изсъхне не търпи преливане. Също така трябва да се изстисква по-малко количество за да не изсъхва, което е неудобно и досадно. Акрилните бои са подходящи за хора, които лесно затлачват своите творби и губят тяхната свежест.


Маслени или акрилни бои да изберем?


   Маслената живопис си остава най-популярна и с най-големи възможности. Въпреки предимствата на акрила, маслото си остава предпочитана техника за повечето художници. Колекционерите и ценителите на изкуството продължават да предпочитат маслените картини. Ако се колебате между маслени или акрилни бои аз бих ви посъветвал да ползвате маслото. С него ще имате възможността да експериментирате в отвореното врене за работа, докато акрила бързо ще ви върже ръцете след като започне да изсъхва. Много художници използват акрилните бои като първоначална подложка. След като те изсъхнат отгоре работят с маслени бои и така се възползват от предимствата на двата материала. Относно рисуването с маслени бои съм написал подробна статия как технологично да се подходи, за да се спестят излишни главоболия. Можете да прочетете статията на този линк==>>Как да рисуваш с маслени бои?

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Comments

 1. Наталия says:

  Точно такава информация търсех. Благодаря!

 2. Анонимен says:

  Много полезна информация. Благодаря

 3. Даниела Александрова says:

  Много Ви благодаря за информацията, бъдете здрав и щастлив.

 4. Анонимен says:

  Благодаря за полезната информация

 5. Анонимен says:

  Благодаря за подробната статия.

 6. Христина Радкова says:

  Много благодаря!
  Ще се радвам скоро да се образовам като начинаеща и от Вашата книга!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *