Как да рисуваш с маслени бои на платно?

Рисуване с малсени бои на платно

   Мислил ли си си да седнеш и да пробваш да порисуваш с маслени бои на платно? Това не е толкова сложно и скъпо, колкото някои хора си мислят. Но истината е, че има някои правила, които значително ще улеснят целия процес и ще ти спестят много излишни главоболия. Прочети статията до края и научи кои са 20-те правила, които е добре да спазваш, когато рисуваш с маслени бои на платно.


Подготовка за работа с маслени бои


IMG_113811-300x200 Как да рисуваш с маслени бои на платно? Статии За Художници

 1. Поръчай си платно, което е опънато на клинова подрамка, маслени бои (бялото трябва да е 3 пъти повече, защото се използва много). Вземи си разредител (по възможност уайт спирт, защото е без неприятна миризма), плоски четки №12-14 (поне 6, защото е добре да имаш за различните цветове по една четка), 4 кръгли тънки четки №4-6 и палитра, на която ще смесваш боите (може да е изрязана от фазер или парче стъкло).
 2. Приготви си поне 6 бели, памучни парцали (може от стари чаршафи и калъфки за възглавници) с размери 30 на 20 см. Ще са ти необходими за почистване на четките през целият работен процес. Трябва да са бели, за да се вижда къде си изтривал четката. В противен случай шанса да се оцапаш е много голям. Добре е да са памучни, защото вършат много по-добра работа от изкуствените материи. Сгъни парцалчетата на две и ги използвай така, понеже иначе ще пропускат и ще се цапаш много повече.
 3. Приготви си съд, в който ще налееш разредителя. Трябва да не е пластмасов, защото може да се разяде. Ниска кутийка от консерва или стъклено бурканче с широк отвор вършат чудесна работа. Налей само 1 см. разредител от дъното на бурканчето.
 4. Приготви си палитрата, боите, закрепи платното неподвижно пред теб във вертикално положение на нивото на очите или полу-вертикално под ъгъл 45 градуса. Линията на погледа ти трябва да сключва ъгъл 90 градуса с повърхността на платното. Добре е да използваш вестници за да предпазиш работното място през целия процес (задължително под платното, палитрата, съда с разредителя и парцалчетата трябва да има вестник, като аз слагам по 3 за по-сигурно). Всичко трябва да ти е на близко разстояние и удобно разположено.
 5. Добре е да използваш натурата (да гледаш това, което ще рисуваш). Може да използваш снимка или да наредиш определена композиция в домашни условия (ваза с цветя и драперия, купа с плодове и т. н.)
 6. Осигури си подходящо осветление. Ако си на закрито и няма достатъчно дневна светлина, използвай лампи от 6000К нагоре (бяла светлина).

Същинският процес


whitespirtmpan-800x800-300x300 Как да рисуваш с маслени бои на платно? Статии За Художници

 1. Има различни технологии при работа с маслени бои. Прието е да се започва по-акварелно от най-тъмните нюанси и да се наслагва постепенно към по светлите с повече паста (боя), но имайки предвид, че маслото съхне с дни, аз използвам друг подход. Започвам от светлината и постепенно отивам към тъмните нюанси. Така шанса да закаляш и затлачиш работата е много по-малък.
 2. Изстискай на палитрата само от цветовете, които присъстват в сюжета, който ще рисуваш. Ако използваш натура или снимка,лесно ще прецениш от кой цвят и какво количество ще ти трябва. Обикновено бялото се комбинира често с другите цветове, за да се получат по-приятни, омекотени тонове.
 3. Използвай четка за всеки основен цвят, вместо да ги почистваш постоянно. Ако вече си използвал някоя четка за тъмен цвят, продължавай да я ползваш за него. Не се опитвай да я почистиш и да я ползваш за бяло, защото има вероятност да зацапаш цвета. Това важи за широките плоски четки. Те се използват в началото, за да се “напълни” платното и да се направи подложка. Дръж четките в хоризонтално положение до палитрата, а не в разредителя.
 4. Добра идея е да работиш едновременно цялата картина, а не “на парче”. Организирай светлината в картината, постепенно се насочи към полутона и накрая към тъмните участъци. Опитвай се веднага да постигнеш нюанса, който ти е необходим като комбинираш цветовете.
 5. Разредителя се ползва за да се почистват четките и леко да се разрежда боята  (само при нужда). Разреждането на боята не е добра идея, но понякога се налага в процеса на работа (но само с няколко капки). Четките се избърсват с парцалчетата, а не се измиват в разредителя! В него може да потопиш четката след като е избърсана с парцала и да я избършеш повторно за да е по-чиста. Пази разредителя чист. На разбърквай с четката в него. Ако много се зацапа, трябва да се смени, защото в противен случай рискуваш да поразиш и закаляш цялата картина.
 6. След като си организирал картината и си направил цветна подложка, може да вземеш малките кръгли четки и да се впуснеш в детайлите. Малките четки се почистват по съшия начин както и големите. Сменяй парцалчетата когато вече няма чисто място по тях.
 7. Подпиши се на картината си така, че подписа да не се натрапва и да не бие много на очи. Използвай цвят, който присъства в картината. Долния ляв или десен ъгъл е добро място. Може да са инициали, но е задължително да има година на създаване.
 8. Добра идея е да използваш хирургически ръкавици (продават се във всяка аптека и струват стотинки). Маслените бои и разредителите са изключително вредни за кожата. Много хора започват да работят с акрилни бои заради кожни проблеми. Ръкавиците са перфектно решение и освен това пазят ръцете ти чисти и работния процес е много по-приятен (в началото е странно, но после се свиква и не ти прави впечатление). Подготви си няколко чифта, за да може да ги смениш ако се наложи. Аз съм стигал до 3-4 чифта на едно рисуване.
 9. Задължително работи в проветриво помещение. Маслените бои и разредителите са много вредни при вдишване. Дори обезмирисения уайт спирт е вреден (единственото му предимство е, че не се усеща миризмата).  Не се храни на работното място. Почивай и излизай на свеж въздух, ако работиш на закрито. Замаяност и загуба на апетит са нормални следствия от работата с маслени бои. Не пуши на работното място.

Приключване на рисуването с маслени бои


Нежна-топлина-маслени-бои-на-платно-50х70-см.-продадена-Large-300x211 Как да рисуваш с маслени бои на платно? Статии За Художници

 1. След като картината е готова, внимателно я остави да съхне в изправно положение. Ако е легнала ще събира прах по живописния слой.
 2. Задължително трябва да е в проветриво помещение и да е защитена от нараняване. Маслото изсъхва на пипане за около 10 дни (зависи колко е дебело наслоена картината), а абсолютното му изсъхване трае поне 2-3 месеца, като миризмата на боите остава дълго след първата седмица. Колкото по-дебел е живописния слой, токова по-бавно съхне картината. Зависи и от температурата, пряката слънчева светлина, вятъра и т.н. Някои хора използват специални добавки за по-бързото съхнене на картината, но те често се отразяват на цветовете.
 3. Почисти работното си място. Вече спокойно може да измиеш четките в разредителя, като задължително предварително си ги изчистил с парцала. После повтори процеса толкова пъти, колкото е необходимо, за да ги изчистиш добре и да са готови за следващия път.
 4. Добре е да имаш най-обикновена шпакла, с която да обереш останалата боя по палитрата и след това я доизчисти с разредител и парцал.
 5. Излей използвания разредител и оплакни с вода бурканчето.

   Това е в най-общи линии. Ако спазваш тези съвети може да си спестиш много неприятности, изненади и главоболия. Естествено има още много тънкости, но това е основното от към технологичната част. Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Приятно рисуване и Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник-за-начинаещи-художници-11-274x300 Как да рисуваш с маслени бои на платно? Статии За Художници

Untitled Как да рисуваш с маслени бои на платно? Статии За Художници


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Comments

 1. Анета says:

  Благодаря ! Много полезна информация !

 2. Искра Тодорова says:

  Благодаря ви за хубавата и полезна статия!

 3. Росица Станулова says:

  Благодаря, ще опитам. Ценни съвети! Ще Ви пиша пак ако се получи! Изтеглям и ел.книга!

  Поздрав
  Росица

 4. Дима Маркова says:

  Вече направих първи опити с рисуването, но научих и нещо,което не знаех. Благодаря за съветите!

 5. Дамян Петров says:

  Здравейте! 🙂 Книгата е единствено в електронен вариант. Няма хартиен тираж. Освен това материалът е по-скоро за възрастни, а не за деца.

 6. Валери says:

  Здравейте ! За мен електронната книга е като фотографията ! Макар и необходимо “зло” на нашето съвремие, удобно и практично, все пак предпочитам възможно най-близкото и естесвено общуване със светът, който ни заобикаля . Затова използвам по-често четката и по-рядко фотоапарата . Хареса ми начина, по който предавате своите познания и опит в тази насока ! Иска ми се обаче да направя подарък именно такава книга на едно (според мен) талантливо дете и електронния вариант не ме устройва ! Има ли начин да закупя самата книга ? Бихте ли ми дали информация относно цена, плащане и доставка ?
  Благодаря предварително !

 7. Магдалена says:

  Много ви благодаря ! Всичко това е много полезно за начинаещи като мен .

 8. Дамян Петров says:

  Лененото масло намалява консистенцията на маслените бои, забавя съхненето им и в чисто състояние придава на цветовете силен гланц. За конопено не съм чувал. Аз лично не използвам нищо освен уайтспирт. Казват, че като се смеси 50/50 с терпентин или безмирисен разредетел и ще се получи чудесен медиум подходящ за почти всички техники на рисуване.
  Най-добре е да потърсите информация в интернет конкретно за маслата. Аз нямам опит. Рисувам така както съм написал в статията. 🙂

 9. Анонимен says:

  Благодаря от сърце за полезните насоки!Имам скромен опит само с акрилни бои.Някъде бях чела,че може вместо уайт спирт или терпентин, да се използва конопено масло.Има ли истина в това твърдение?Благодаря Ви ,и бъдете все така вдъхновен!

 10. Анонимен says:

  Искам да попитам платното преди рисуване третира ли се с нещо и платна от какъв материал са за предпочитане,защото има платна от лен и памук

 11. все тая says:

  3 прости принципи
  1.светло върху тъмно
  2.дебело върху тънко
  3 мазно върху постно
  4колкото по светло -толкова по-дебело

 12. Валя Кунгалова says:

  Бихте ли споделили съвети за рисуване със шпакла? Какви видове шпакли има и кои се използват най-често? Интересува ме също така как се рисуват тънки прави линии с маслени бои, допустимо ли е да се използва помощ с линийка например и ако да- как да стане така, че да не се размазва боята? С каква четка се рисуват контурните линии?

 13. Zvezdi says:

  Простете. Не знам кой сте и какво е образованието Ви, но още във въведението си със съвети как се рисуват маслени картини попаднах на безусловна груба грешка. Поне в своето образование на живописец, нито познавам такъв художник, нито аз самият използвам подобен подход на вашия. Всеки начинаещ ученик се учи от най-ранния академичен клас, че се започва от най-тъмното към най-светлото. Вие също сте описали, че повечето художници почват от тъмото и завършват със светлото в картината. И може би не случайно от край време се рисува именно по този начин. Принципно това е графична техника – от тъмното вадим бялото. Във живописта се нарича “dead layer” използван от старите холандски майстори и основно може да го видим при Леонардо, Микеланджело, Вермер, Караваджо и Рембранд.
  В зависимост естествено и от вида на боите, но по принцип тъмните цветове съхнат по бързо и това предразполага за по лесното нанасяне на светли цветове в следващия слой. Не ми става ясно защо Вие рисувате отзад напред, като почвате от светлите цветове и завършвате с тъмните, което категорично всъщност закалва и замазва картината, четките се пързалят отгоре, цветовете не могат да се смесват, отнемат се слоеве и остават неприятни петна. Това е защото поради своята наситеност и пигментация на светлите цветове им трябват дни и седмици за да изсъхнат, докато на тъмните бои им трябват между 2-6ч и 24ч -2 дни максимум, в зависимост от дебелината на мазките.

 14. Юлияна Донева says:

  Много благодаря за съветите.

 15. Татяна says:

  Благодаря за съветите! За мен бяха от голямо значение! Самоук художник съм, виждам,че имам талант, но ми бяха необходими тези съвети!

 16. Петя says:

  Много Благодаря! Много ми беше полезно!

 17. Христина Радкова says:

  Много благодаря! Имах нужда точно от тези съвети!
  Бъдете щастлив!

 18. Донка Тенева says:

  Благодаря Ви за съветите.Наистина са много полезни!

 19. Дамян Петров says:

  Да. Най-вероятно ще напиша и как се грундира и опъва платно. Относно боите аз използвам българските на Маестро Пан и нямам опит с други марки. 🙂

 20. Петър Крумов says:

  Здравейте,
  Приятно съм изненадан от факта,че в днешното ни “вълче” време един млад човек проявява желание да сподели опита си , безкористо с други хора. За съжаление все по-рядко се случва в тъжната ни действителност… Заслужавате почит и уважение.
  За начинаещите ще бъде от голяма полза да ги посъветвате и по отношение избора на боите,които се предлагат на нашия пазар.Необходима ли е някаква допълнителна обработка с масла или други компоненти.Освен това от значение може би е и предоставената им информация за подготовката на платното за рисуване.
  Сигурен съм ,че Вие сигурно мислите да предоставите подобна информация , убеден съм ,че така можете да бъдате още по-полезен…
  С УВАЖЕНИЕ

 21. Мария says:

  Преди 10 години съм рисувала с маслени бои и бях позабравила някои техники. Благодаря за точните и съдържателни насоки. Дано не съм загубила усета за творческо стремление? Вдъхнахте ми кураж и ще опитам.

 22. дани says:

  Благодаря ! Много полезна информация !

 23. Ани says:

  Много благодаря за тази и за другите статии! Много полезно съдържание, разбираемо, с внимание към детайла. Ще се радвам да има много повече статии за техники на живопис в сайта.
  Поздрави и за чудесните картини!

 24. Милена says:

  Благодаря! Търсех точно такива обикновени и мили съвети.

 25. Милена says:

  Благодаря! Търсех точно такива обикновени и мили съвети. Полезни и окуражителни.

 26. Цвета says:

  А след като картината е завършена и изсъхнала полага ли се някакъв запечатващ лак отгоре?

 27. Анелия says:

  Много благодаря за съветите.Мисля да опитам.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искам да следя новите картини на имейла си!