Лак за маслена картина? Как и защо се лакира?

Лак за маслена картина

   Често ме питат  дали е необходимо да се нанася краен лак за маслена картина след като изсъхне. Затова реших да споделя моят опит по този въпрос.  Истината е, че маслената техника е една от най-трайните (особено, когато боите са с високо качество) и лакирането не е задължително. Ако картината не е изложена на пряка слънчева светлина и е в затворено помещение с долу-горе постоянна температура, няма да има проблеми. Условието е живописният слой да е изсъхнал много добре. За разлика от акрилните бои, които са на водна основа (разреждат се с вода и изсъхват много бързо), маслените бои са са разтворени в различни видове масла и съхнат много по-бавно.

Има значение и технологичния процес при самото рисуване. Добре е боите да не се разреждат прекалено с разредител и грунда на самото платно да е достатъчно качествен за да се получи добро сцепление с живописният слой. Не случайно живописните платна на великите майстори от Ренесанса са достигнали до нас непокътнати.


Лакиране на маслена картина


Видове лак лак за маслена картина


   Има три вида лак за маслена картина- Матов, Полу-матов и Гланцов. Много е важно да се има предвид самото изображение. Някои картини не изглеждат добре с гланцов фирниз. Една модерна и изчистена живопис, с пастелни цветове, ако е лакирана с гланцов лак, ще се убие благородното излъчване на колорита, докато една картина с наситен и пъстър колорит ще изглежда много по-добре с гланцов ефект, отколкото с матов. Недостатъка на гланца е, че отразява много повече светлината и ако картината не е закачена на подходящо място може много да блести и да не се вижда добре. Затова пък гланцовият фирниз създава усещане, че боите са току-що нанесени и имаш чувството, че ако ги пипнеш можеш да се оцапаш.

Лак за картини - таленс - мат


Избери лак за твоята маслена картина

1. Матовият фирниз е удачен вариант за повечето случаи. Придава много лек гланц и освежава цветовете като същевременно не става много лъскава картината, което е много подходящо за дискретен колорит.

2. Полу-матов лак – Също е добър вариан като гланца е доста по силен и боята изглежда още по прясна. По д ъгъл погледната картината отразява светлината доста повече, което може да не е много добре според мястото където е закачена.

3. Гланцовият фирниз предава силен блясък на живописният слой и е доста делийатен момента в който е подходящо неговото използване. Въпреки всичко е подходящ за определен вид живопис и някои колеги го предпочитат.

Като цяло е добре да пробваш различни вариант. Аз ти препоръчвам да си вземеш мат и ако искаш пробвай и с полумат. Задължително си вземи марката “Talens”. Ползвал съм други и в “чудо” съм се видял. Просто ми се говери! 🙂 Има и дамаров лак за който трябва да знаеш, че предава лек жълт оттенък на творбата. Ако търсиш затопляне на цветовете това е подходящ вариант.

Лак за маслена картина можеш да поръчаш от този сайт==>>www.slanchogled.com


Лакиране на картината с фирниз


   Хубаво е картината да е изсъхнала много добре. Препоръчителният период е 6 месеца, но лично аз изчаквам докато боите са изсъхнали добре на пипане (между 2-4 седмици). Провери най-дебелият слой от картината за да се увериш, че е изсъхнала добре. Ако започнеш да лакираш прясна картина, ще я съсипеш необратимо. По-добре без лак, отколкото без картина… 😉

   Картината се поставя хоризонтално и лака се нанася с мека четка (аз изливам върху платното директно от шишенцето. Предварително трябва да сме си подготвили място където ще стои лакираната картина, както и чисти парцалчета и терпентин, с които да можем да се почистваме ако се наложи. Фирнизът започва да съхне бързо, затова картината трябва да се лакира експедитивно. Движенията на четката трябва да са от край до край и по дължина на платното.

Порталът към вечността - картина


За какво да внимаваш?


   Поглеждай платното под ъгъл, за да видиш дали не е пропуснат някой участък. Не се връщай с четката и не добавяй лак след като нанесеният слой започне да съхне. Има опасност да стане на четки и да се събере много лак на едно място. Имай предвид, че и четката с лака ще съхне бързо и ще стане по твърда. Затова ако ще лакираш няколко картини подред, напои парцалче с терпентин и овивай четката в него докато не я използваш. Трябва да се действа бързо, затова подготовката е много важна. Ако все пак не успееш да лакираш картината добре, можеш да избършеш фирниза с парцали и терпентин (ако картината е изсъхнала прилично, няма да има опасност да я размажеш).


Изсъхване


   След като лакираш картината трябва да я оставиш да съхне хоризонтално. Самият лак ще лепне докато съхне, затова е важно да няма никакъв начин да полепват боклуци по картината. Може да се използва и специална палатка в която да се сложи картината докато изсъхне. Лакът може да се счита за изсъхнал когато не лепне на пипане. Проверявай внимателно с пръст в някой ъгъл на картината. В никакъв случай не мокри и не забърсвай живописния слой преди фирниза да е изсъхнал добре, защото в противен случай може да стане на петна. Целият процес е много миризлив и силно отровен. Задължително картините да се лакират в проветриво помещение и да съхнат там, където не живеят хора. Лакирането не е задължително, но може да е добър вариант ако искате да придадете допълнителен блясък и свежест на цветовете.


Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

5 1 гласуване
Рейтинг
Твоята Оценка
Абонирай се
Уведомете за
guest

19 Коментари
Най-новият
Най-старият Най-гласувани
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Зорка

Благодаря за изчерпателните, обяснения, ще ми бъдат от полза.Веднъж лакирах една от картините си и стана на четки. Вече ги оставям без лак, но сега ще опитам отново да лакирам според вашите препоръки. Да видим дали ще е по добър опит

Дамян

Успех! 🙂 Ако се наложи може да го разредиш леко с разредител илли уайт спирт

Последно променено 2 месеци преди by Дамян Петров
Анонимен

Здравейте! Аз рисувам с акрилни бои, но се притеснявам да лакирам картините си. Искам да попитам дали е проблем да останат нелакирани и дали ако в този случай се поставят в рамка зад стъкло, това би спомогнало за по-доброто им съхранение във времето.
Благодаря за информацията!

Дамян

Не е редно да се слагат в рамка със стъкло. Акрилниоте за разлика от маслените бои не са изпитани много дългосрочно във времето понеже са сравнително нов вид бои.

Диана

Привет, благодаря за хубавата статия! И аз искам да използвам гланцов лак за защита на картините си с масло. Пробвала съм дамаровия лак – наистина има блясък, но стои като на петна и не е равномерен. Използвах и спрей, но няма нищо видимо като блясък. Въпросът ми е този гланцов лак ли използваш? https://www.slanchogled.com/product/5083/lak-za-masleni-boi-deylar-rouni-prozrachen-75-ml.html
Благодаря!
Картините ти са уникални! Браво! 🙂

Анонимен

Колко струва книгата?

Радослав Предов

Здравейте, статията Ви е страхотно полезна не само за начинаещи художници, но и за хора като мен, които просто притежават различни видове живопис. Имам един въпрос към Вас. Притежавам картина с акрилна боя и искам да я лакирам, за да я запазя. не мога да преценя дали да взема от Слънчоглед ” Защитен Лак Спрей за Акрилни Бои Talens 115 с Матов Ефект 400 ml ” или ” лак за акрилни бои Таленс 115 Мат 75 ml ” или ” маестро пан Акрилен лак – мат , 200 мл.”. Притеснението ми е, че картината е композиция от 4 платна с обща дължина 120см и височина около 60см и не знам какво количество да взема и дали да взема спрей или течен лак? Ще правя тази процедура за първи път. Много Ви благодаря предварително.

Женя

За първи път ще нанасям лак на маслена живопис. Прочетох статията и поръчах гланц и мат от посочения линк. Статията ми беше много полезна! Благодаря ти! 🙂

Емилия

благодаря за линка към марката “маестро пан” – полезно ще ми е и за акрилни бои, и за лак.

Юлия

Не ползвате ли фирниз – спрей? Мисля, че той е по-лесен за нанасяне, но пък, струва ми се, че отнема малко от тоновете. Последният път си купих Vernice Finale 669 на Maimeri, италиански аерозол, не е ужасно скъп – 400 мл за 21 лева, но не ми хареса как студените ми тонове някак “потъват” в него и губят контраст. Знаете ли някой по-добър спрей? Благодаря. Юлия Минева

Даниела Александрова

Здравейте,аз живея в апартамент и по обясними причини рисувам с акрил,бихте ли ми препоръчали конкретен лак за крайно лакиране на картините ми.И имам още един въпрос,когато искам мнение за марка акрилни бои ,препоръките са все за скъпи и наложили се имена,интересува ме българската марка”Маестро Пан”,имате ли мнение за нея?Благодаря Ви!