Композицията в Картината и Кои са 5-те Основни Правила?

Композицията в картината и кои са 5-те основни правила

   Знаете ли кои са основните принципи, които е добре да се спазват когато се изгражда композицията в картината? Кое е до вътрешно усещане и кои са универсалните правила, които се прилагат в структурирането на дадена творба? Кои са най-честите грешки и как да се предпазим от тях когато рисуваме или снимаме? Отговорите на тези въпроси ще откриеш в тази статия…


Композицията в картината и кои са 5-те основни правила?Композицията в картината – Основни правила


   Истината е, че композицията е цяла наука за която може да се напиши цяла книга. Въпреки че композирането на дадени обекти в определен формат на картина или кадър е до голяма степен естетическо усещане има някои универсални превила, които ще разгледаме тук..


Композиционен център


    Това е мястото в творбата, което привлича най-голямото внимание. Характерно за него е да е с най-голям контраст, висока цветност и като цяло да е акцента в композицията. Не е добре да е в края на формата на картината. Така вниманието на наблюдателя лесно може да бъде загубено. Също така не е добре да е точно в идеалния център. Всичко около композиционния център трябва да го подчертава и допълва. Например в картината на тази статия композиционния център е залеза.


Въвеждане на погледа на зрителя


   По принцип погледа на повечето хора се движи от ляво на дясно. Така четем и така сме свикнали да наблюдаваме. Ще забележиш, че в галериите повечето гости разглеждат картините тръгвайки от ляво надясно. Защо това е важно? Композицията трябва да въвежда погледа на зрителя към вътрешността на творбата и да го задържи там. В случая с картината в тази статия пътят играе ролята да поведе погледа на зрителя от ляво надясно към композиционния център. Не е добра идея да се слагат “композиционни прегради” в ляво на творбата защото възпрепятства навлизането на наблюдателя в творбата.


Баланс на композицията


   Добре е творбата да е балансирана контрастно и цветово. Също така е хубаво обектите да са разпределени долу-горе равномерно. Какво значи това?Ако от лявата страна на картина има една огромна къща, а от другата има едно равно поле така композицията ще “натежи” към сградата. За да се балансира може да се сложи едно дърво или да се компенсира с цвят или контраст. Представете си картината като везна. Добре е да е долу-горе изравнена.


Силата на ракурса


   Добре е обектите да са представени под някакъв ъгъл а не фронтално. Това се нарича ракурс и е много по-интересен за наблюдаване. Например една къща е добре да е погледната под ъгъл за да се виждат две от стените и да се почувства перспективата. На всеки ще му е по-интересно да гледа куб, а не квадрат.


Засичания, изрязвания и повторения


   Това е може би най-трудното за обяснение. Не е добре да се правят засичания на обектите. Какво имам предвид? Например ако точно на ръба на сграда, която рисуваме има дърво е добра да се преместим в ляво или дясно за да се вижда ръба на сградата, а не да се застъпват. Добре е обектите да не се изрязват особено когато са идеен или композиционен център. Изрязването може да става с обекти по края на формата, които имат за цел да допълнят или “затворят” композицията. Линиите и обектите като цяло не е добре да повтарят хоризонталата или вертикалата на формата на картината или снимката.


Заключение


   Всички тези правила могат да се нарушават ако идеята на творбата го изисква. Композицията в картината е преди всичко вътрешно чувство на естетика, което се развива с времето. Някои хора са с по-силно вродено чувство за композиция като например хората които имат влечение към фотографията. Да избереш точно то къде да снимаш и какво да включва снимката, от какъв ракурс и с какви настройки на фотоапарата е изключително добро упражнение за развиване на композиционно естетическо чувство. За щастие почти всеки вече има телефон, който прави сравнително добри снимки и може да се упражнява навсякъде и по-всяко време.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”

Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Абонирай се
Уведомете за
guest

35 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Димитър

Аз рисувам от 1-2 години за себе си, като хоби и имам нужда от подобни знания. Статиите Ви са полезни и достъпно поднесени за начинаещи художници. Изисква се постоянство, търпение, стремеж да се учи и усъвършенства човек. Преди правех репродукции от картички с графика-молив. Сега се опитвам със сух пастел и срещам трудности в техниката. Моя позната художничка ме съветва да премина на акрилни бои, при тях по-лесно се “поправяли” неточностите.Сърдечни благодарности! Светли празници! Бъдете здрав, с творчески успехи!

Допа Пеева

Прекрасна статия полезна предлагаща интересна информация

Много ценна статия за начинаещи художници,Никога не съм знаела тези основни правила,Рисувам по усет.Много благодаря!Чудесни картини имате!
Хубава вечер!

Попова

Сърдечно благодаря! Беше ми полезно, както и всичко останало, което пишете и споделяте. А картините Ви са прекрасни.

Анна

Благодаря Ви,кратко, ясно и много полезно !

Мария

Много полезно, за самородни творци! Статиите са хубави! Картините прекрасни! Ще се радам на нови публикации! Човек се учи, до като е жив!

Наташа

Късо,ясно, точно! За мен беше полезно.Аз рисувам от няколко години за себе си, като хоби и имам нужда от подобни знания. Сърдечни благодарности!

Десислава

Много добра статия! Харесва ми,че обяснявате стъпките по лесен и разбираем начин.

Анонимен

Чудесна статия. Обогати ме и разшири познанията ми! Пишете пак!

Благодаря, полезно и интересно.

Поля Радева

Благодаря Ви!

Анонимен

Много добре обяснено и разбираемо. Благодаря!

Илияна

Благодаря Ви!

Анонимен

Браво .Харесва ми!

Силвия

Много полезна статия, благодаря!

Милена Димитрова

Благодаря Ви!
Статията е много полезна за мен! Аз рисувам за удоволствие, нещо като хоби, но никога не съм знаела основните правила

Анонимен

много полезна информация, благодаря!

Антоанета

Благодаря, всичките ти статии са много полезни за мен.Картините са много колоритни. Весели празници.

Shopping Cart
Scroll to Top