Как да се Предпазим когато Пазаруваме Онлайн?

Когато пазаруваме онлайн и за какво трябва да внимаваме?

Основни търговски похвати


Знаете ли кои са основните маркетингови трикове, които се използват в онлайн пространството? Кои са най-важните неща, които трябва да знаем, когато пазаруваме онлайн и как да се предпазим от грешни решения? С цел повече продажби и по-успешен бизнес в онлайн пространството (и не само там) се използват определени принципи, за които много хора не подозират. Те действат на подсъзнателно ниво и са изключително ефективни. Кои са те и как да се предпазим от тях когато пазаруваме онлайн? Отговорите на тези въпроси ще откриете в тази статия…


Намаления


Когато пазаруваме онлайн и за какво трябва да внимаваме?

Един от най-често срещаните шаблони е намалението. Това е изключително разпространена практика. Често обаче се злоупотребява с нея. Имайте предвид, че често намалението може да е просто залъгващо и да представлява реалната цена на продуктите. Един от най-използваните похвати в маркетинга е да представиш първо високата цена и след това ниската. Така на клиента не му изглежда толкова скъп продукта.

Понякога намаленията са реални, но понякога са измислени. За да се предпазите от този трик проучете цените на конкурентните сайтове и направете сравнение. Също така вижте какви са били цените преди това и следете до кога е намалението и дали ще се вдигнат отново. Търсете и каква е причината за намалението. Ако не е посочена такава, значи най-вероятно не е реална отстъпка.


Ограничено време


Друг принцип, който действа на психологическо ниво е ограниченото време. Случвало ли ви се е да попаднете на предложение, което изтича скоро? Обикновено има и таймер, който отброява оставащото време. Често обаче това е умишлено приложен трик, който да подтикне човек да вземе по-бързо решение. Не винаги това е така, но често се използва и е много ефективно. За да се предпазите можете да проверите таймера дали е отброил времето след една две минути като презаредите страницата отново. Ако не, значи се използва автоматичен шаблон, който да създава усещането на потребителя, че изпуска голяма възможност. Използва се често при страници за събиране на имейли и за регистрация.


Социално доказателство


Случвало ли ви се е когато пазарувате онлайн да се появяват прозорчета със съобщения от сорта на “някой току-що си купи това ” или “някой от еди-къде си е преди малко се регистрира за…” Това почти винаги са автоматично нагласени платформи, които да покажат на хората, че има и други заинтересовани към определен продукт или услуга. По този начин човек се чувства по-сигурен и е по- склонен да предприеме действие. Най-добрият начин да се предпазите е като прочетете във форуми за мнения на други хора относно конкретната компания.


Абонамент по имейл


Какво трябва да знаем за абонамента по имейл? Почти всеки сайт предлага на посетителите си да се абонират по имейл за най-новите новини, промоции и отстъпки. Това по принцип е чудесно и е много полезно за хора, които използват електронната си поща редовно. Така могат да следят всичко, което ги интересува по неангажиращ начин. Например аз използвам тази услуга за да информирам почитателите си когато публикувам нова картина или статия. Дотук добре. Какво обаче трябва да знаем? Тези имейли се изпращат автоматично към голям списък от хора и не са адресирани строго индивидуално към вас. Това не значи, че не може да отговорите на тях и че няма да получите индивидуален отговор от отсрещната страна. Идеята е просто да се спести писането по отделно на имейли към голяма група от хора.

Важно е да знаете, че в края на всеки имейл има опция за отписване. Така е по закон и само най-агресивният СПАМ няма метод за прекратяване на абонамента. Основната цел на автоматичните имейли е да се изгради връзка с потенциалните клиенти, като им се представя полезна и актуална информация. Така би трябвало да е, но много хора злоупотребяват с тази практика и започват да натоварват и да досаждат на хората. Затова се прие и специален закон наречен GDPR.


Доверие


Всички тези принципи се използват в интернет и са изключително ефективни поотделно и още повече когато се прилагат едновременно. Когато пазаруваме онлайн е добре да имаме предвид тези похвати за да не станем жертва на спекулация и манипулация. Обикновено истинските експерти и професионалисти винаги са водени от идеята да помагат на хората и ако използват някой от тези похвати, за които писах по-горе, то никога не е с цел измама.


Логика или емоция


Противно на това, което си мислят повечето хора продажбата се основава преди всичко на емоцията. Хората купуват подтикнати преди всичко от емоция, а логиката по-скоро пречи на решенията и в последствие служи като оправдание за покупката. Например човек купува с позитивно и емоционално положително очакване. Логиката му казва обаче да внимава, замисля го дали това е правилното решение, дали не трябва да изчака още малко, дали няма да намери продукта по-евтино и като цяло да не се излъже. Емоцията от своя страна кара човек да си представи положителните последствия от покупката и ако надделее над логиката човек купува. Ако в последствие осъзнае, че е взел погрешно решение започва логически да оправдава действията си. Например “това което купих не е толкова зле; мога да го ползвам и за нещо друго; тези пари къде ли не съм ги дал; мога да го подаря на някого” и т. н.


Когато пазаруваме онлайн


Най-важното е да обмисляме още по-внимателно всяка покупка на логическо ниво и да контролираме емоциите си. Когато тръгнем да пазаруваме в интернет обикновено разполагаме с много време за вземане на решение защото никой не ни стои на главата. Педи да се купи нещо е добре да се изчакат няколко дни и за да узрее идеята в съзнанието ни. Ако сме били подвластни само на емоцията най-вероятно вече ще сме се отказали от покупката. Ако обаче наистина си е заслужавало все още ще искаме да предприемем действие, което този път обаче няма да е повлияно единствено от емоциите. Така че когато може да се изчака е добре да не се бърза с вземането на решения. Това са основните неща които е добре да имаме предвид когато пазаруваме онлайн.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


Седемте Златни правила при избор на Картина

Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Shopping Cart
Scroll to Top