...

Картини за ресторант – Какво трябва да знаем?

Картини за ресторант

   Кои са специфичните особености, които трябва да знаем, когато избираме картини за ресторант? С какво е задължително да се съобразим и как да направим подходящо интериорно решение за нашето заведение за хранене? Кои са най-често допусканите грешки и как да ги избегнем? Отговорите на тези въпроси ще разгледаме в тази статия…

   За всеки интериор са подходящи различен тип картини, които да са съобразени с дизайна и предназначението на помещението. Картина, която би стояла добре в заведение, не означава, че ще се впише в адвокатска кантора. Също така творба подходяща за нечия спалня, може да се окаже несъвместима с интериора на офис. Нека разгледаме кои са основните принципи, които трябва да се спазват?


Предназначение на рестуранта


Картини за ресторант
Картини за ресторант

   Един от основните моменти, с които трябва да се съобразим, когато избираме картини за ресторант е самото предназначение на обекта. Както в един зъболекарски кабинет няма да са подходящи изкривени и гротескни, футуристични картини с агресивен и крещящ колорит, предизвикващи смут и дискомфорт у наблюдателя, така и за място където хората ще се хранят е добре да са подбрани правилни сюжети и композиции. За храненето на човек е необходимо спокойствие и неангажираност, които са от огромно значение за храносмилането и цялостното преживяване на клиентите.

   Това е причината за ресорант да са най-подходящи картини с натюрморти и природни пейзажи. Не е добра идея да се слагат портрети, понеже може да се създаде усещането, че някой непознат наблюдава хората докато се хранят, което е смущаващо. Абстрактното изкуство също е рискован ход, защото поради сложната си концепция, може да създаде усещане за притеснение и дискомфорт, което също не е добре за хора, които консумират храна.


Панорамни, хоризонтални пейзажи


   Защо пейзажа е подходящ? Картини, на които са изобразени реки, езера, планини, гори и т.н. създават усещането на човек за близост до природата и едно вътрешно спокойствие. Хората по начало обичат да се хранят сред природата и затова харесват да ходят на пиктници или да се хранят в летни градини, на открито и с хубава гледка. Това е причината за ресторант да са подходящи панорамни пейзажи с природни мотиви. За разлика от абстрактното изкуство в пейзажа по-рядко се налага агресивен колорит, което го прави едно прекрасно допълнение към помещение където се хранят хора. Важно е да се отбележи, че всички картини, които имат за цел да създадат спокойствие у наблюдателя е добре да са хоризонтален формат. Вертикално ориентираните композиции създават усещане за напрежение. Архитектурните пейзажи със сгради също не са добър вариант.


Натюрморти


   Натюрморта е изключително подходяща картина за ресорант понеже често представлява или трапеза с вкусни ястия, или ваза с цветя. Първият вариант се възприема отлично от човек, който се храни и наблюдава подобна картина, а във втория имаме подобен случай като при пейзажите. Цветята в един натюрморт отново създават усещане за близост до природата. Има натюрморти, които са с убити животни и е добре да се избягват освен ако ресторанта не е насочен главно към хора, които обичат дивеч и лова като цяло. В противен случай е доста неприятно да гледаш умряло животно на стената и да се храниш (още повече ако някой клиент е вегетарианец). При натюрмортите е хубаво отново да са хоризонтални. Тук обаче, може да се направи компромис и да се използва и вертикален формат, стига да стои добре.


Интериор и естетическа визия


   Едно от най-важните правила е картините да стоят добре и да се вписват в интериора на ресторанта. Естетическата визия е от изключително значение. Това е може би най-важното правило. Картината трябва да стои добре на мястото си, да кореспондира подходящо с обстановката и да допълва интериора, а не да дразни. Всички правила са безсмислени ако картината въздейства като “кръпка” на стената. Написал съм цяла книга по темата, която можете да изтеглите безплатно в края на статията.


Картини според тематиката


   За да е атмосферата максимално подходяща е важно да съобразите картините с тематиката на ресторанта. Ако се предлага италианска храна, картините могат да са с пейзажи от Италия. Натюрморти да са с традиционни италиански ястия и вина. Ако украсяваме китайски ресторант, хубаво е картините да ни пренасят в  Китай с натюрморти, на които са изобразени характерните за тях храни, вази от китайски порцелан, билки, свитъци с йероглифи и т.н.


Заключение


   Всичко казано дотук може да търпи промяна ако самото предназначение на ресторанта го изисква. Важно е да се следва някаква основна идея и концепция. Всяко нещо трябва да се прави с цел. Не се притеснявайте да се свържете с професионалист, от който да поискате съвет. Често една идея може да ви бъде много полезна. Мнението на интериорен дизайнер или художник може да ви е много полезно, стига да е безпристрастно. Това може да го разберете лесно от аргументите, които ви се представят и въпросите които ви питат. Колкото повече въпроси ви се задават, толкова повече е сигурно, че човек иска да разбере как може да ви помогне. Ако се допитате до художник, най-вероятно той ще се опита да ви наложи неговите творби. Това е и причината да напиша тази статия. Искам да насоча и да дам основните принципи, които е добре да се спазват, когато се избират картини за ресторант.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


Седемте Златни правила при избор на Картина

5 1 гласуване
Рейтинг
Твоята Оценка
Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Shopping Cart
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.