Избор на Картини за Дома – Съвети

Картини за дома от художника Дамян Петров - реоритетът ми винаги са били моите почитатели и затова реших да направя следното. Знам, че не всеки може да си позволи да плати наведнъж картината, която си е харесал. Това е причината вече да предлагам опцията за разсрочено плащане. 

  Как да изберем картини за дома?  Често хората си мислят, че това е лесна задача, но когато се сблъскат с големия избор на произведения на изкуството, по-скоро се объркват. Това е напълно нормално при голямото разнообразие от сюжети, формати, техники и рамки. Картините в един дом придават неповторимост и особено усещане, но много лесно може да се постигне негативен ефект. Ако творбата не е съобразена с цялостното излъчване на интериора и в частност на мястото, където е поставена картината, тя може да пречи повече, отколкото да допринася за визуалната естетика.


Картини за дома – Варианти


Мнение на специалист


   Добре е да се посъветваш със специалист (дизайнер или художник). Повечето колеги с радост биха посетили дома ти и биха споделили мнението си. Можеш да им изпратиш снимка на мястото, където искаш да закачиш картина. Това са хора с опит и винаги е добър вариант да чуеш различни естетически решения. Това не означава, че задължително трябва да се съобразяваш с тяхната визия, но може да ти дадат добри идеи. В крайна сметка ти ще гледаш картината всеки ден, а не те.


Физическа галерия


   Често когато хората започват да търсят картини за стена първият вариант, за който се сещат е галерия. Като цяло този вариант е добър, но има някои уловки. В галериите почти винаги има надценка и в някои случаи достига до 35%, което се отразява доста сериозно на цената. Оригинална маслена картина със среден формат примерно 50 на 70 см. рядко е под 300 лева. С 35% надценка става със 100 лева по-скъпа. Тук варианта е да се свържеш директно с художника. Галерията ще ти предостави неговите координати и ти ще можеш в последствие да се чуеш с него лично и да избегнеш надценката на галерията.

   Голямо предимство на физическите галерии е, че виждаш картината на живо, но имай предвид, че на твоята стена картината може да не седи толкова добре. Има значение осветеността, ъгъла на виждане и т.н. За целта може да погледнеш тази страница, където може да качиш снимка на картина, която си  си харесал и да видиш как би седяла на определен цвят стена или с друга рамка.


Онлайн пазаруване


   При избор на картини за дома друг вариант е пазаруването онлайн. Вече много бизнеси се фокусираха в интернет, което е чудесно за крайния потребител, защото му спестява време, а и законът е зад него ако не хареса стоката, която е поръчал. Цените в интернет са обикновено най-ниски с изключение на сайтове, които са посредници на художниците. Там обикновено отново има надценка. Голямо предимство е, че можеш да върнеш картината до 2 седмици без да даваш обяснения. Такъв е закона за онлайн пазаруването. Недостатъка е, че не можеш да видиш на живо творбата и е възможно да има разминаване между цветовете и контраста. Различните монитори и дисплеи също оказват влияние. Често снимките в интернет изглеждат по-добре от самите продукти на живо. Това е причината всички снимки на моят сайт да минават лично през мен, за да се уверя, че се доближават максимално до цвета и контраста на оригиналната картина.

   Добре е да се избират сайтове на отделни художници, защото там цената ще е по-добра от общите сайтове. За целта обаче е добре първо да намериш автор, който ти допада, което най-лесно може да стане от големите сайтове, които предлагат творби на много художници. Тук ще ти дам един ценен съвет: Когато се свързваш директно с автора винаги питай дали можеш да ползваш някаква отстъпка. Художниците, често са склонни да намалят леко цената.


Репродукции и други варианти


   Често когато ще се купува повече от една оригинална картина бюджета се покачва доста. Някои хора по начало нямат възможност да отделят големи средства при избора на картини за дома. Тук добро решение е репродукцията. Какво представлява репродукцията и какви са нейните предимства можеш да прочетеш в ТУК.

Преданието - репродукция на картина

   Много хора се подмамват и си поръчват разни пана от няколко части. В онлайн джунглата е пълно с хиляди примамливи оферти за подобни декорации. Снимките изглеждат чудесно на фона на прекрасни интериори, но опита ми сочи, че в повечето случаи подобна покупка не си заслужава. Многократно са ми се оплаквали, че качеството (резолюцията) на изображението е малка. Изпращат им снимките без твърд гръб и тепърва трябва да се чуди човек как да ги сложи. и т.н. Ако се спираш на такъв вариант, моят съвет е да поръчаш от голям и известен сайт, който се е специализирал специално в тази дейност. Когато става въпрос за покупка на картини не е добър вариант да се пазарува от сайтове, които продават всичко (от дъвки до леки автомобили). В този случай евтиното често излиза скъпо.


За избора на картината


Тази тема е доста обширна и затова съм я разгледал в отделна статия, която можеш да прочетеш ТУК.

   Истината е, че при избор на картина за дома е добре да не се прави компромис. Важно е да се знае, че окото на човек привиква с всичко, което вижда често. Това естествено не е причина да се закача на стената нещо, което не седи добре естетически. Може да ти прозвучи странно, но за всяка картина може да се намери подходящ интериор. Често подходяща декорация за една стена може да е и декоративната мазилка както е на снимката най-горе. Стената задължително трябва да кореспондира с картината и да я допълва. Често съм виждал стени боядисани с агресивни цветове, на които е закачена някоя нежна графика с плавни нюанси и градация на цветовете от бяло към тъмно сиво. Първото впечатление в този случай е все едно бояджията е забравил да мине с валяка от там. 🙂 Обратния вариант също не е добър.

   Това са в общи линии насоките които бих ти дал когато решиш да търсиш картини за стена.

Ако желаеш да разгледаш моите налични картини тук:

Разгледай Картините

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”

Седемте Златни правила при избор на Картина

Абонирай се
Уведомете за
guest

14 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Дешка Миладинова

Маестро Дамян Петров, Благодаря ви тази ясна,точна и полезна статия.Знание,опит,практика чрез творбите и статията се излъчва красота и сила.Това разбира се не изчерпва смисъла й.Готови сме да и отдадем заслуженото ида открием нови знания и Другото всеобхватната сила чрез картините в която пребиваваме и то най -вече ,като я виждаме в дома си всеки миг ,когато пожелаем и я чувстваме в сърцето си! Ние сме частици,кръжащи около този ослепителен източник на сила и любов ! Бъдете благословен! Успехи!

КОСЬО

БЛАГОДАРЯ,ДАМЯНЕ
МНОГО ПОЛЕЗНО СПОДЕЛЯНЕ
УСПЕХ
КОСЬО

Анонимен

ДАМЯНЕ,БЛАГОДАРЯ…….МНОГО….ПОЛЕЗНО…..БЛАГОДАРЯ,ТИ….УСПЕХ……
ПОЗДРАВИ…..

Даринка

Благодаря за чудесната статия!
Подробното обяснение и разяснение допълни моите знания относно избора на картина.
За мен беше много полезна статията.
Идеята Ви да в напишете статията е много добра!

Дона

Полезна и много необходима статия за всеки,който желае да закупи подходяща картина за себе си или за подарък
Благодаря за чудесния, така необходим обзор

Дона

Полезна и добре представена информативна статия.Винаги съм мислила,че първо трябва да си харесаш творбата на съответния автор,да прецениш добре ли ще стои в дома ти и тогава да я купиш.Ако те устройва цената,трябва да прецениш качеството.

Анонимен

Благодаря !

Сава

Здравей, Дамян 🙂

Информацията ти за физическите галерии е малко подвеждаща, защото художниците отстъпват от цената на произведението си (между 20% и 50%) в полза на галерията, за да им помогне да достигнат до повече клиенти и повече продажби. Малко са художниците, които ще изтеглят своя картина от дадена галерия, за да я продадат по-евтино… т.е. цената на едно произведение обикновено е една и съща без значение дали е в галерията или в ателието на автора.

Също така много художници предоставят ексклузивни права на дадена галерия да ги представлява, за да не се ангажират лично с продажби. Художника е творец преди всичко, а не търговец.

Поздрави!

Shopping Cart
Scroll to Top