Как да изберем картина за подарък?

Картина за Подарък - Как да Изберем

   Налагало ли ти се е да търсиш картина за подарък? Ако да, значи знаеш, че това не е толкова проста задача, колкото изглежда на пръв поглед. В тази статия ще разгледаме някои основно правила, които трябва да се спазват и да се имат предвид. Истината е, че картината е един много специален подарък, с който може да направиш незабравимо впечатление. Много подходяща е за юбилеи и сватбиАко картината се хареса, тя ще краси някоя стена и ще се гледа често. Така ще напомня за хората, които са направили този подарък. Звучи чудесно, но трябва да се внимава за някои неща.


1. Направи проучване


Може да избереш по твое усмотрение спрямо твоите предпочитания и именно това правят повечето хора. В този случай според мен заложи на тема и сюжет като реалистичен пейзаж, който ще се възприема лесно от всички и ще се вписва добре в повечето интериори.

Добър вариант е да проучиш какви картини харесва човекът, на който искаш да направиш подарък. Отиди му на гости ако е възможно или накарай някой общ познат да го разпита дискретно. Ако има други картини в дома му може да са добра насока, но може и да са подарък, който стои на стената от уважени към човейка, който го е подарил. Всеки случай едва ли ще има картина, която човека въобще не харесва. Това е добър вариант.

   Ако не държите на изненадата и чувствате човекът близък, най-добре е лично да попитате какви картини предпочита и да му дадете сам да си избере. Това е отлична практика, защото премахва много неизвестни – каква техника, какъв формат, какъв колорит, каква рамка и т. н. Естествено цената варире и е малко специфично ако му предоставите избор в голям ценови диапазон. В този случей най-вероятно ще му е неудобно да избере тази, която наистина му допада.


2. Избор на бюджет


Как да изберем картина за подарък

   Първото което трябва да определим е с какъв бюджет разполагаме. Оригиналната картина не е евтина и цените варират от 150 лв. за някоя малка маслена картина 35 на 50 см. и стигат до 300-400 лв. за един приличен формат от 50 на 70 см. Ако подаръка ще е от няколко човека и сте събрали пари предполагам, че цената няма да е проблем. Ако си сам обаче такъв подарък излиза доста скъп и не е за всеки джоб. В този случай компромисен вариант е репродукцията, която е значително по-евтина. Повечето хора не правят разлика между репродукция и оригинал. Може да научиш повече за репродукциите ТУК… Въпреки това съм имал случаи на хора, които не са очаровани от това, че картината не е оригинал. Зависи от човека. Обикновено се подаряват оригинални картини за наистина специални случаи, като юбилеи, сватби или за нов дом.


3. Избор на галерия или магазин


   Трябва да решиш от къде ще търсиш картини за подарък? Най-добре е от някоя галерия, директно от художника или онлайн. Всеки вариант си има предимства и недостатъци. При галериите често има надценка и е добре да се свържеш директно с художника. Така можеш да питаш за отстъпка, а също така да получиш съвет. Купуването на картини онлайн е чудесна практика, защото винаги можеш да я върнеш ако не ти хареса. Цените в интернет са ниски в сравнение с физическите магазини, но не можеш да видиш картината на живо преди да я получиш от куриера, което понякога може да е недостатък. Въпреки всичко разминавания рядко има, защото търговците знаят, че не е в техен интерес да заблуждават клиентите. Отзивите на моите клиенти са, че на живо картините изглеждат много по-внушителни отколкото на снимки в интернет.


4 .Избор на техника


   Когато избираш картина за подарък едно от нещата на които трябва да обърнеш внимание е техниката. По принцип най-търсената техника са маслените бои, но акварела също е добър вариант. Маслото е най-трайно и изглежда най-внушително като текстура и излъчване. Не случайно това е основният избор на повечето хора. Акварела е много сложна техника, но хора, които не разбират достатъчно не биха се впечатлили достатъчно. Цветовете стоят по-леко и ефирно отколкото акрила и маслото, което е “магията на акварела”. Има много любители на тази техника. Може да избереш рисунка само с молив или пастел. Често се поръчват и карикатури по снимка, което е доста оригинален подарък, особено ако човекът е с чувство за хумор.


За какво още да внимаваш когато търсиш картина за подарък ?


Когато избираш картина за подарък е добре да гледаш рамката на творбата да е естетически издържана спрямо самото изображение. Ако не си сигурен с какъв интериор ще кореспондира изображението най-добре е да се придържаш към по-умерен колорит. Избягвай “отровно” крещящите цветове в картините.

Застраховай се

   Повечето хора харесват картини, на които се разбира какво е нарисувано, но има и почитатели на абстрактното изкуство. Това е важен момент. Ако човек харесва абстрактни картини е добре да се съобразите с предпочитанията му въпреки че вкуса за такива картини е доста субективен. При реалистичната картина лесно се вижда дали художника е добър или не чак толкова, докато при абстрактната трябва доста по професионален поглед за да се различи аматьорският подход от професионализма. Има случай на детски рисунки, които са минавали за абстрактно изкуство без да са подозирали кой е автора. 🙂

Опаковай картината

   Добре е картината да се опакова с непрозрачна хартия. Така ще запазиш изненадата. Тя е хубаво пак да е съобразена с пола на човека, който ще получи подаръка. Не е подходящо на мъж да се подари картина опакована с розова хартия със сърца.

За мъж или жена е картината

Ако картината е за мъж не е най-удачният вариант да му се подари ваза с цветя или пейзаж със слънчогледи. Обратният вариант обаче е идеален – ако ще се подарява произведение на изкуството на дама тогва мотивите с цветя са много подходящи, Като неутрален вариант са класически пейзажи без акцент върху мотиви с цветя – например морски, планински, градски и т.н.

Не чакай последния момент

   Подготви се няколко дни предварително. Много често ако се търси репродукция ще трябва да се изчакат няколко дни за изработката й. Празничите се празнуват обикновено в почивни дни за да са свободни хората, но имено тогава не работят галериите и онлайн магазините. Освен това изпращането с куриер също отнема минимум един ден. Най-добре е да започните с избора на картина поне седмица преди повода.


Картина за подарък – Обобщение


   Надявам се вече се убеди, че избора на подходяща картина за подарък може да има доста неизвестни и понякога да се окаже не толкова лесна задача. Често цената се оказва по висока от очакваното, а по евтините картини не отговарят на критериите ти. Добре е да се консултираш с професионален художник или галерист и да му обясните точната ситуация (на кого, кога и по какъв повод ще се прави подаръка). Всяко менение от специалист е добре дошло! Успех! 🙂


Ако търсиш картина за подарък можеш да разгледаш творбите ми тук: Цъкни ТУК…

Предлагам и опаковане с подаръчна хартия. Повече за услугата тук: Цъкни ТУК…

Не се колебай да се свържеш с мен ако имаш въпроси. Ще се радвам да съм полезен! 🙂


Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу.

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


Седемте Златни правила при избор на Картина

Абонирай се
Уведомете за
guest

3 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Анонимен

Полезна и интересна!

Shopping Cart
Scroll to Top