Как да изнесем картина зад граница?

Изнасяне на Картина зад граница


   Често ми се е налагало да проучвам въпроса, за това как става изнасянето на картина зад граница. Има ли някакви ограничения? Изискват ли се някакви документи и какви трябва да са те? Скоро за пореден път ми се наложи да направя проучване, но този път се задълбочих по темата и в тази статия ще ти споделя какво научих и в последствие започнах да прилагам на практика…


Как да процедираш ако ти се наложи да изпращаш или изнасяш картина зад граница?


До скоро специален закон за културното наследство на р. България задължаваше всяко произведение на изкуството (независимо дали е авторско или просто закупено от някъде), което напуска страната да е съпроводено от специално удостоверение, което гарантира, че то не е национално богатство. Проблемът е, че художникът не може да издаде такъв документ. След обстойно проучване на въпроса се оказа, че такъв документ могат да ти издадат в Национална Художествена Галерия гр. София. Свиква се специална комисия, носят се снимки и т.н.

   За щастие цялата тази хамалогия най-сетне отпадна и ситуацията е следната. Ако се изнася картина (независимо дали от художника или човека, който я притежава) се попълва специална декларация във всеки един случай. Както гласи на сайта който може да посетите:  https://sofia-art-galleries.com

   На практика изнасянето на собствени картини, които не са по- стари от 50 годино може да стане с попълване на декларация за произход и начин на придобиване и вече няма нужда от сертификат. Има подписано споразумение между Агенция „Митници“ и Министерство на културата, което може да прочетете от линка по-долу:

Изработване на сертификат на картина


Въпросното споразумение е ТУК…


1. Авторите могат да изнасят директно произведенията си с само с декларация за авторство.

2. Когато галерията е износител се попълва декларацията за произход/придобиване

3 .Хората, които за закупили произведения и ги изнасят трябва да попълнят декларацията за произход

4 .Хората с произведения на изкуството, които са лична собственост попълват декларацията за произход


    Моята практика когато изпращам картина по куриер е следната. Като автор попълвам две копия от декларацията за авторство и прилагам по една сникмка на творбата. Едната декларация остава при куриерите, а другата при митническите служби. Ако лично изнасяте картината тогава ви трябва само една декларазия за произход и отново с една снимка към нея. Тя е за митницата в случай, че ви я поискат. Тове е. Истината е, че беше голяма мъка с тези сертификати, комисии и т.н., но най-накрая вече целият режим е облекчен.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”

Седемте Златни правила при избор на Картина

Абонирай се
Уведомете за
guest

29 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Тат

Здравейте, изпращам картина за Швейцария. Клиента ми иска да му напиша инвойс (фактура), за да получа плащане по банков път, но аз нямам фирма. Също така споменатите декларации важат ли и за пред Швейцарската митница или само за пред нашите? Благодаря!

Гюлистан Аптикадир

Много полезна статия, благодаря!

Елена

Здравейте! Искам да попитам за картина нарисувана от мен по номера /модерните напоследък/, изработена по схема, която ми е изпратена от фирма. Същата искам да изпратя като подарък в чужбина с куриер. Дали ще имам проблем и какво е вашето мнение. Благодаря предварително !

Valentina Torosova

Здравейте, как най-сигурно трябва да бъде опакована една картина за износ с цел продажба в кашон или в дървен сандък? Лично ли извършвате опаковането или използвате услуги на фирма? Благодаря

Maria Simeonova

Благодаря за статията, много е полезна. А пътувайки за САЩ с оригинална картина, мога ли да я поставя в чекирания си багаж или трябва да я нося в ръчен, за да я покажа на митничари заедно с декларацията? Благодаря ви много!

stanislava

Здравейте! Благодаря за ценната информация! Какъв размер трябва да е снимката на картината и трябва ли някъде да бъде залепена за декларацията? – Станислава

Последно променено 11 месеци преди by stanislava
Дамян

Аз правя снимките А5 формат и ги хващам със скоби за декларациите 🙂

Диана

Здравейте!
Интересувам се как стои въпроса с внос на картина?

Вени

Здравейте, преди няколко години от ваша статия разбрах как мога сама да си направя сертификат за автентичност. От тогавашната информация знам, че само и единствено с него, е възможно аз или друг човек да изнесе мое произведение зад граница. Исках да попитам дали това все още е достатъчно или все пак трябва да попълня и необходимите документи. Случая е такъв, че моя картина е закупена от чужденец в български музей. Той иска да му бъде изпратена по куриер. Възможно ли е просто да му я изпратя със този сертификат ?

Наташа Кирилова

Благодаря!Тъкмо си изработих образец за сертификат и се оказа, че не е необходим…
Но съм доста далеч от изнасяне на картина. Но е добре човек да е информиран.
Успешна и ползотворна седмица!

Анонимен

Полезна информация.
Благодаря!

Галина

Нямам нищо получено на имейл.

Галина

Мой приятел е нарисувал картини в Германия.Ще има ли проблем на летището да ги донесе в България .

Георги Паунов Паунец Младши

Хареса ми статията.

Това е полезна информация. Благодаря че сте публикували!

Станка Атанасова

Много благодаря! Беше ми много полезна валията статия.

ПЕШЕВА

МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ПОЛЕЗНАТА ИНФОРМАЦИЯ!Най-много се зарадвах на новостите за продажба и износ на оригиналните ни картини! БЪДЕТЕ ЗДРАВ И ВСЕ ТАКА УСПЕШЕН!!!

Shopping Cart
Scroll to Top