Как се съхранява маслена картина?

Как се съхранява маслена картина?

   Как се съхранява маслена картина, която няма да бъде закачена на стената дълго време? Трябва ли да се опакова и ако да – с какво? Има ли специален начин, по който трябва да бъде поставена. Какви са условията, на които трябва да отговаря помещението, в което ще стои? Отговорите на тези и още въпроси по темата ще откриете в тази статия…


Как се съхранява маслена картина?


-на-картина-scaled Как се съхранява маслена картина?

   Когато картината е закачена на стена нейното съхранение се свежда само до периодичното почистване от прах. Влияние на творбата оказват влажността на въздуха, температурата, директната слънчева светлина както и пушек от цигари, печки и т.н. Влагата и температурата могат да доведат до отпускане на платното или мухъл. Не е изключено и напукването на живописният слой от постоянна промяна на температурните условия. Директната слънчева светлина е опасна за всяка картина и може да доведе до избледняване на цветовете. Различните видове дим полепват по живописният слой и и предават по-тъмен или жълтеникав, неравномерен оттенък. Насекомите като мухите например също могат да повредят картината.


Как да опаковате картината?


-на-рамката-на-картина-със-стреч-фолио-scaled-e1575300624151 Как се съхранява маслена картина?

   Когато творбата няма да стои на стена е добре да се спазват следните правила. Първо да се съобрази помещението с посочените по-горе фактори. Да се избере помещение с постоянна температура и да няма влага. Картината е хубаво да се почисти предварително и после да се опакова подходящо. Опаковането става като рамката се увие в стреч фолио и после картината се постави в картонена кутия. Може да се използва кашон от нещо друго и да се пригоди за конкретната творба. Много е важно да не се увива цялата картина в стреч фолио, за да може да “диша” и  да се проветрява. Маслените бои имат много дълъг период на съхнене, така че не запечатвайте на 100 % картината.


Как да поставите картината?


-на-платното-на-картина-scaled Как се съхранява маслена картина?

   Най-важно е платното да не опира в нищо, защото ще се деформира. Как се оправя деформирано платно можете да научите в тази статия==>>Как се оправя деформирано платно на картина? Хубаво е картините да са изправени вертикално с лице към стената защото няма да събират много прах по този начин. Може и да са легнали, но когато ги поставяте така, нищо не трябва да опира в живописният слой включително и опаковката. Само рамките могат да имат контакт една с друга, като предварително са увити в стреч фолио, за да не се надраскат.

   Добре е картините да са на високо, за да не бъдат достигани лесно от деца и трябва да не влизат животни в това помещение. Все пак няма да е приятно някоя котка да си подостри ноктите на платното или някое куче да се изпишка на него. Някои колекционери използват специални помещения с климатик, който поддържа температурата и влажността на въздуха, а картините са разположени на специални стелажи.


Как се транспортира на картина?


   Това е специфичен въпрос, който съм разгледал в отделна статия. Можеш да я прочетеж на този линк==>>Как се транспортира картина?

   Това е общо взето. Вече знаеш как се съхранява маслена картина. Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех!

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


-за-начинаещи-художници-11-274x300 Как се съхранява маслена картина?

Untitled Как се съхранява маслена картина?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Искам да следя новите картини на имейла си!