Как се съхранява маслена картина?

Как се съхранява маслена картина?

   Как се съхранява маслена картина, която няма да бъде закачена на стената дълго време? Трябва ли да се опакова и ако да – с какво? Има ли специален начин, по който трябва да бъде поставена. Какви са условията, на които трябва да отговаря помещението, в което ще стои? Отговорите на тези и още въпроси по темата ще откриете в тази статия…


Как се съхранява маслена картина?


Почистване-на-картина-scaled Как се съхранява маслена картина? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

   Когато картината е закачена на стена нейното съхранение се свежда само до периодичното почистване от прах. Влияние на творбата оказват влажността на въздуха, температурата, директната слънчева светлина както и пушек от цигари, печки и т.н. Влагата и температурата могат да доведат до отпускане на платното или мухъл. Не е изключено и напукването на живописният слой от постоянна промяна на температурните условия. Директната слънчева светлина е опасна за всяка картина и може да доведе до избледняване на цветовете. Различните видове дим полепват по живописният слой и и предават по-тъмен или жълтеникав, неравномерен оттенък. Насекомите като мухите например също могат да повредят картината.


Как да опаковате картината?


-на-рамката-на-картина-със-стреч-фолио-scaled-e1575300624151 Как се съхранява маслена картина? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

   Когато творбата няма да стои на стена е добре да се спазват следните правила. Първо да се съобрази помещението с посочените по-горе фактори. Да се избере помещение с постоянна температура и да няма влага. Картината е хубаво да се почисти предварително и после да се опакова подходящо. Опаковането става като рамката се увие в стреч фолио и после картината се постави в картонена кутия. Може да се използва кашон от нещо друго и да се пригоди за конкретната творба. Много е важно да не се увива цялата картина в стреч фолио, за да може да “диша” и  да се проветрява. Маслените бои имат много дълъг период на съхнене, така че не запечатвайте на 100 % картината.


Как да поставите картината?


Деформиране-на-платното-на-картина-scaled Как се съхранява маслена картина? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

   Най-важно е платното да не опира в нищо, защото ще се деформира. Как се оправя деформирано платно можете да научите в тази статия==>>Как се оправя деформирано платно на картина? Хубаво е картините да са изправени вертикално с лице към стената защото няма да събират много прах по този начин. Може и да са легнали, но когато ги поставяте така, нищо не трябва да опира в живописният слой включително и опаковката. Само рамките могат да имат контакт една с друга, като предварително са увити в стреч фолио, за да не се надраскат.

   Добре е картините да са на високо, за да не бъдат достигани лесно от деца и трябва да не влизат животни в това помещение. Все пак няма да е приятно някоя котка да си подостри ноктите на платното или някое куче да се изпишка на него. Някои колекционери използват специални помещения с климатик, който поддържа температурата и влажността на въздуха, а картините са разположени на специални стелажи.


Как се транспортира на картина?


   Това е специфичен въпрос, който съм разгледал в отделна статия. Можеш да я прочетеж на този линк==>>Как се транспортира картина?

   Това е общо взето. Вече знаеш как се съхранява маслена картина. Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех!

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник-за-начинаещи-художници-11-274x300 Как се съхранява маслена картина? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

Untitled Как се съхранява маслена картина? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искам да следя новите картини на имейла си!