Как се рамкира картина за стена?

Как се рамкира картина 1

   Избрали сте си подходяща рамка, но не знаете как се рамкира картина? Не сте сигурни какви инструменти да използвате и как точно да подходите към ситуацията, за да не нараните самата картина или рамката? В тази статия ще разгледаме как най-бързо, сигурно, лесно и здраво да захванете външната рамка за подрамката…


Какво ще ви е необходимо?


Как се рамкира картина
Рамкиране на картина

   Вече трябва да разполагате с външна рамка (как да изберете подходящата рамка съм разгледал в отделна статия ТУК…) Първо трябва да си създадете условия за работа. Добре е всичко да се случва върху широка и мека повърхност. Може да поставите едно тънко и меко одеяло върху широка маса и върху нея да рамкирате картината. Защо трябва да е мека повърхността? – За да не надерете външната рамка. В процеса ще разберете какво имам предвид.

   Ще са ви необходими чук, гвоздеи – 2 см., такер със скоби с дължина от 5 до 8 мм, клещи и малка минусова отвертка. Първо почистете внимателно външната рамка от всички страни с влажна кърпа или парцалче за да сте сигурни, че няма прах по нея. Поставете я легнала с лицето надолу върху меката работна повърхност, която сте си подготвили предварително. След това поставете подрамката вътре в нея (бъдете на 100% сигурни, че картината е изсъхнала добре).


Рамкирне


1. Забиване на пироните


   След като се убедите че подрамкате е влязла и легнала добре в гнездото на външната рамка, започвате внимателно да забивате гвоздейчетата странично на подрамката и легнали върху външната рамка (на снимката се вижда как точно). На моите картини, които са 50 х 70 см. слагам по 2 броя гвоздеи на всяка страна. Ако картината е по-голяма съответно трябват повече гвоздеи. След като сме забили всички пирони, едва тогава може да започнем да захващаме картината с такера.


2. Захващане със скоби


Как се рамкира картина
Как се рамкира картина

Ако подрамката е легнала плътно във външната рамка просто забивате по две скоби на всеки гвоздей и сте готови. Ако външната рамка е много тънка, а скобите много дълги внимавайте да не се покажат от лицевата страна.

   Понякога гнездото където ляга подрамката е по-широко и тя може леко да се движи. Именно затова е добре скобите да се забиват по следния начин: едната скоба плътно в ляво, а другата плътно вдясно (вижда се на снимката). Преди това е добре да сме центрирали картината. След като забием всички скоби може да ги смачкаме допълнително в средата с клещите, за да уплътнят още по-добре гвоздея и да не се движи подрамката. Ако искате да извадите някоя скоба използвате минусовата отвертка, за да я издърпате леко и после я вадите с клещите.

   Добре е да се постави окачвач на гърба на картината. Този момент съм го разгледал в отделна статия на този линк тук==>>Как да закачим картина за стена?

   Вече знаеш как се рамкира картина по най-лесният и бърз начин. Естествено винаги може да си спестиш целия процес като занесеш платното в магазина за рамки и го оставиш те да ти го рамкират.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Абонирай се
Уведомете за
guest

2 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Рая

Здравейте. Бихте ли написали как се рамкира картина, която е върху плат ( не върху хартия )? Поръчах две картини онлайн като си представях, че са върху хартия но уви. Благодаря предварително.

Shopping Cart
Scroll to Top