Как се рамкира картина за стена?

Как се рамкира картина 1

   Избрали сте си подходяща рамка, но не знаете как се рамкира картина? Не сте сигурни какви инструменти да използвате и как точно да подходите към ситуацията, за да не нараните самата картина или рамката? В тази статия ще разгледаме как най-бързо, сигурно, лесно и здраво да захванете външната рамка за подрамката…


Какво ще ви е необходимо?


Как-се-рамкира-картина-1 Как се рамкира картина за стена? Статии За Художници
Рамкиране на картина

   Вече трябва да разполагате с външна рамка (как да изберете подходящата рамка съм разгледал в отделна статия ТУК…) Първо трябва да си създадете условия за работа. Добре е всичко да се случва върху широка и мека повърхност. Може да поставите едно тънко и меко одеяло върху широка маса и върху нея да рамкирате картината. Защо трябва да е мека повърхността? – За да не надерете външната рамка. В процеса ще разберете какво имам предвид.

   Ще са ви необходими чук, гвоздеи – 2 см., такер със скоби с дължина от 5 до 8 мм, клещи и малка минусова отвертка. Първо почистете внимателно външната рамка от всички страни с влажна кърпа или парцалче за да сте сигурни, че няма прах по нея. Поставете я легнала с лицето надолу върху меката работна повърхност, която сте си подготвили предварително. След това поставете подрамката вътре в нея (бъдете на 100% сигурни, че картината е изсъхнала добре).


Рамкирне


1. Забиване на пироните


   След като се убедите че подрамкате е влязла и легнала добре в гнездото на външната рамка, започвате внимателно да забивате гвоздейчетата странично на подрамката и легнали върху външната рамка (на снимката се вижда как точно). На моите картини, които са 50 х 70 см. слагам по 2 броя гвоздеи на всяка страна. Ако картината е по-голяма съответно трябват повече гвоздеи. След като сме забили всички пирони, едва тогава може да започнем да захващаме картината с такера.


2. Захващане със скоби


Как-се-рамкира-картина Как се рамкира картина за стена? Статии За Художници
Как се рамкира картина

Ако подрамката е легнала плътно във външната рамка просто забивате по две скоби на всеки гвоздей и сте готови. Ако външната рамка е много тънка, а скобите много дълги внимавайте да не се покажат от лицевата страна.

   Понякога гнездото където ляга подрамката е по-широко и тя може леко да се движи. Именно затова е добре скобите да се забиват по следния начин: едната скоба плътно в ляво, а другата плътно вдясно (вижда се на снимката). Преди това е добре да сме центрирали картината. След като забием всички скоби може да ги смачкаме допълнително в средата с клещите, за да уплътнят още по-добре гвоздея и да не се движи подрамката. Ако искате да извадите някоя скоба използвате минусовата отвертка, за да я издърпате леко и после я вадите с клещите.

   Добре е да се постави окачвач на гърба на картината. Този момент съм го разгледал в отделна статия на този линк тук==>>Как да закачим картина за стена?

   Вече знаеш как се рамкира картина по най-лесният и бърз начин. Естествено винаги може да си спестиш целия процес като занесеш платното в магазина за рамки и го оставиш те да ти го рамкират.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник-за-начинаещи-художници-11-274x300 Как се рамкира картина за стена? Статии За Художници

Untitled Как се рамкира картина за стена? Статии За Художници


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Comments

  1. Дамян Петров says:

    Здравей. 🙂 Картината върху платно трябва да е опъната първо на подрамка и тогава да се рамкира. Пиши ми на имейл и ми изпрати снимки на картините отпред и отзад. Така не мога да разбира какъв точно е казуса….

  2. Рая says:

    Здравейте. Бихте ли написали как се рамкира картина, която е върху плат ( не върху хартия )? Поръчах две картини онлайн като си представях, че са върху хартия но уви. Благодаря предварително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искам да следя новите картини на имейла си!