Как се продават картини по интернет?

Как се продават картини по интернет

   Затруднявате ли се с продажбата на вашите картини? Чудите ли се как да пласирате по-успешно вашите творби? Как се продават картини по интернет и кои са принципите които работят днес? Как глобализацията и развитието на технологиите промениха пазара и как да се възползваме от информационната ера за да достигнем до повече хора с нашето изкуство? Отговорите на тези въпроси ще намерите в тази статия…

   Като човек, който е продал над 400 картини предимно онлайн и като художник, който не работи по поръчка и успява да се издържа с продажбата на своите творби ще споделя опита си и всички методи, които използвам и работят за мен. Важно е да се отбележи, че основното за да продавате вашето изкуство е то да е качествено. Каквито и стратегии да използвате, ако картината ви не се харесва на хората, няма да имате големи резултати със стъпките които ще разгледаме.


“Ако бизнесът ви не е в интернет, скоро няма да имате бизнес” – Бил Гейтс


Как се продават картини по интернет

   В ерата на интернет възможностите станаха огромни. Целият свят е свързан и реално няма никакви проблеми комуникираш с целия свят. Информацията е по-лесно достъпна от всякога. Бизнесите се насочиха към завоюването на челни позиции в онлайн търсачките и виртуалните магазини започнаха да бележат рекордно високи печалби. В епохата на google, youtube, facebook, instagram, amazon и e-bay правилата вече са променени.  Как може един художник да се възползва от всичко това?

   Аз живея и творя в много малко градче, където интереса към изкуството като цяло е почти нулев. Стандарта не е висок и реално се броят на пръсти хората които имат възможност и интерес да си купят картина. Да се издържаш само с изкуство, особено без да работиш по поръчка в моя град граничи с научна фантастика. Ако не беше мощта на интернет отдавна да съм се приключил с изкуството като начин на прехрана. Изработката на уебсайт и достигането на потенциални клиенти в онлайн пространството е задължително в днешно време, но е и нелека задача. Хората отдавна са осъзнали потенциала на интернет и няма да сте първите, които ще се опитат да пробият там. Истината е, че се изискват много усилия, време, средства, знания и постоянство.


Художник или търговец? Как се продават картини?


   При изкуството винаги е имало два момента. Единият е създаването на творбата, а втория е нейното продаване. Оказва се, обаче, че повечето художници са доста слаби във втората част. Ако можете да си намерите човек, който да ви продава творбите, а вие само да рисувате – чудесно! В противен случай, ще ви се наложи да развиете доста допълнителни знания и умения, освен ако нямате достатъчно средства да плащате на маркетинг специалисти, които не взимат никак евтино. Въпреки, че думите “продажба” и “маркетинг” извикват много смесени и негативни чувства в повечето хора това са неща, без които не може. Затова всеки, който иска да успее да изплува над голямата конкуренция ще трябва да положи много допълнителни усилия.


Кои са 6-те тайни на онлайн маркетинга?


   Няколко са основните и задължителни маркетинг стратегии, които трябва да се използват на всяка цена за да пласирате и продавате успешно вашето изкуство. Започваме наред…


Изработка на професионален уеб сайт


Ваучер за отстъпка - картини за дома и офиса

   Реално всеки сам може да си направи уеб сайт, стига да е готов да отдели достатъчно време за обучение и за техническия процес. Като човек с 3 сайта зад гърба си, без да съм дал 1 стотинка на програмист, мога да изтъкна предимствата и недостатъците на това сам да си правиш нещата.

   Предимствата са, че спестявате доста пари от нещо, което не е чак толкова сложно. Най-важното – сами може да променяте и подобрявате всичко по сайта без да се налага да търсите и плащате на програмист и да чакате докато дойде вашия ред. Вие контролирате целия процес и всичко е така както на вас ви харесва.

   Недостатъците са, че отнема страшно много време и енергия за да се нагласи всичко в началото. Четенето на статии и обучението от видеа е нещо неизбежно. Купуването на онлайн курсове и обучения е задължителна инвестиция! Към момента когато пиша тази статия съм инвестирал за последните 5 години повече от 4000 лева за онлайн курсове и обучения без да смятам около 30 книги за маркетинг, бизнес, продажби, комуникация и личностно развитие. Също така минимум по 100 лева месечно за онлайн инструменти и реклама което прави 6000 лева за 5 години.


СЕО оптимизация


   Да направиш сайт е едно, но да го оптимизираш по начин по който хората да го откриват и да работи добре е съвсем друго. СЕО оптимизацията вече се обособи като цяла наука и ако трябва да съм честен това е най-важният елемент заедно със самия маркетинг. Докато преди години търсачките можеха да бъдат манипулирано по определени начини с ключови думи и прочие днес всичко е насочено в това да сте максимално полезени на хората. Създаването редовно на ново съдържание, което да е стойностно и да се харесва на хората, скоростта на сайта, перфектната оптимизация на техническите елементи са повече от задължителни. Сайта трябва да е красив, максимално опростен и функционален.


Преди да продължиш да четеш можеш да изтеглиш безплатните ми книги:


Книги от Дамян Петров


РАЗГЛеДАЙ  КНИГИТЕ


Имейл маркетинг


 Всички картини и репродукции. Как се продават картини

   Как се продават картини чрез имейл маркетинг. Това е най-мощното оръжие в интернет. Мога да го потвърдя от личен опит. Едно е някой да те види за малко в интернет и съвсем друго е да започнеш комуникация с този човек. Изграждането на връзка с потенциалните клиенти е изключително важно и е един от най-важните фактори за да се различите и изпъкнете от конкуренцията. Имейл маркетинга обаче също е цяла наука. Да изпращате спам на случайни хора е крайно непрофесионално, аматьорско, а и вече подсъдимо в Европа с новия закон за GDPR. Комуникацията по имейл трябва да става много стратегически. Oсновната идея е тя да е насочена към правилните хора и да им помага, а не агресивно да се рекламира и продава.


YouTube канал


   Как се продават картини чрез YouTube? Видеото става все по-популярен и търсен начин за предаване на информация в интернет. YouTube е втората по големина онлайн търсачка след Google. Създаването на полезни видео материали постепенно измества статиите, защото голяма част от потребителите предпочитат да гледат видео отколкото да четат. Създаването и развитието на youtube канал е задължителна дългосрочна стратегия за трайно позициониране в онлайн пространството. Може да разработите канал с видеа от изложби, обучения за рисуване и каквото се сетите, че може да е полезно на вашата аудитория от потенциални клиенти.


Facebook маркетинг


   Как се продават картини във Facebook? Създаването на фейсбук страница е повече от задължително. Изграждането на стабилна аудитория от последователи в социалните мрежи е жизнено важно за развитието на всеки онлайн бизнес. Това също така е и най-бързия, евтин и лесен трафик към сайта ви. Има художници, които успяват да се продават само и единствено чрез фейсбук страницата си. Там нещата трябва да се случват стратегически за да се постигнат необходимите резултати. Безцелното събиране на харесвания на страница или публикация е най-често срещаната грешка.

Дамян Петров Арт - фейсбук страница - художник


Онлайн реклама


   Как се продават картини с Онлайн реклама? Използването на рекламата е бърз начин да изпъкнете пред конкуренцията, но бърз начин да си изгубите парите ако не знаете какво правите. Рекламата в социалните мрежи може да ви сдобие с много потенциални клиенти, но задължително трябва да е синхронизирана с другите елементи и особено с имейл маркетинга.


Как се продават картини на чужди сайтове?


  Това е друг начин да продавате вашето изкуство. Има много сайтове в онлайн пространството, които предлагат да продават вашите творби срещу комисионна. Тук единственото което мога да ви посъветвам е да се запознаете внимателно с условията им. Вижте и най-малките подробности около процента, доставката и т.н. Работете само с утвърдени онлайн галерии и не се “разпилявайте” прекалено много. Не искате да се окажете в позиция в която вече не знаете къде какво сте публикували и какво имате налично. Водете си ясна статистика къде какво качвате. Представете си че давате картини на физически магазини. Тогава ще гледате да сте наясно кое къде сте оставили, защото ще е неприятно да загубите картина по този начин.


Обобщение


   Всеки от тези 6 елемента са една малка наука. Трябва да работим изключително стратегически с тях  за да постигнем максимум резултати и да не си изгубим времето. Всичко е свързано и трябва да работи в синхрон. Създавайки полезни видеа хората ще ви откриват лесно в You Tube. Oт там ще се насочват към сайта ви или фейсбук страницата. Ще споделят  вашите материали и хората ще се абонират за вашите имейли. Когато това стане целият процес нататък се наглася автоматично и работи за вас на автопилот. Трафика от фейсбук ще се насочва към сайта ви, който на свой ред ще е красив, бърз и функционален. Гугъл ще започне да го показва повече като види високата ангажираност на потребителите и т.н. Вие на свой ред ще оставяте максимално доволни клиентите си и те ще работят като безплатна реклама за вас.


Тайното оръжие


   Всичко това може да бъде направено като една машина, която да работи за вас, но е необходимо много време, постоянство и най-вече знания.

   Надявам се, че статията ти е била интересна и вече имаш обща представа как се продават картини по интернет. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех!

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Абонирай се
Уведомете за
guest

6 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Николина Пешева

Интересувам се от вашия начин за продажба на художесвени произведения и искам съвет …..как мога да се свържа с вас

Василена Вутова

Здравейте, прочетох статията ви за онлайн продажби. Занимавам се професионално с рисуване, но нямам възможност, за собствен сайт. Бихте ли споделили кои са сайтовете на чуждестранни галерии чрез които мога да продавам произведенията си. Предварително благодаря

СТОЯНКА ИЛИЕВА

ВЬЗХИЩАВАМ ВИ СЕ ИСКАМ ДА МОЖЕ ДА СЬМ ПО БЛИЗО ДО ВАСДА СПОДЕЛЯМЕ ИТЕРЕСИ

Shopping Cart
Scroll to Top