Как се продават картини по интернет?

Как се продават картини по интернет

   Затруднявате ли се с продажбата на вашите картини? Чудите ли се как да пласирате по-успешно вашите творби? Как се продават картини по интернет и кои са принципите които работят днес? Как глобализацията и развитието на технологиите промениха пазара и как да се възползваме от информационната ера за да достигнем до повече хора с нашето изкуство? Отговорите на тези въпроси ще намерите в тази статия…

   Като човек, който е продал над 400 картини предимно онлайн и като художник, който не работи по поръчка и успява да се издържа с продажбата на своите творби ще споделя опита си и всички методи, които използвам и работят за мен. Важно е да се отбележи, че основното за да продавате вашето изкуство е то да е качествено. Каквито и стратегии да използвате, ако картината ви не се харесва на хората, няма да имате големи резултати със стъпките които ще разгледаме.


“Ако бизнесът ви не е в интернет, скоро няма да имате бизнес” – Бил Гейтс


Как се продават картини по интернет

   В ерата на интернет възможностите станаха огромни. Целият свят е свързан и реално няма никакви проблеми комуникираш с целия свят. Информацията е по-лесно достъпна от всякога. Бизнесите се насочиха към завоюването на челни позиции в онлайн търсачките и виртуалните магазини започнаха да бележат рекордно високи печалби. В епохата на google, youtube, facebook, instagram, amazon и e-bay правилата вече са променени.  Как може един художник да се възползва от всичко това?

   Аз живея и творя в много малко градче, където интереса към изкуството като цяло е почти нулев. Стандарта не е висок и реално се броят на пръсти хората които имат възможност и интерес да си купят картина. Да се издържаш само с изкуство, особено без да работиш по поръчка в моя град граничи с научна фантастика. Ако не беше мощта на интернет отдавна да съм се приключил с изкуството като начин на прехрана. Изработката на уебсайт и достигането на потенциални клиенти в онлайн пространството е задължително в днешно време, но е и нелека задача. Хората отдавна са осъзнали потенциала на интернет и няма да сте първите, които ще се опитат да пробият там. Истината е, че се изискват много усилия, време, средства, знания и постоянство.


Художник или търговец? Как се продават картини?


   При изкуството винаги е имало два момента. Единият е създаването на творбата, а втория е нейното продаване. Оказва се, обаче, че повечето художници са доста слаби във втората част. Ако можете да си намерите човек, който да ви продава творбите, а вие само да рисувате – чудесно! В противен случай, ще ви се наложи да развиете доста допълнителни знания и умения, освен ако нямате достатъчно средства да плащате на маркетинг специалисти, които не взимат никак евтино. Въпреки, че думите “продажба” и “маркетинг” извикват много смесени и негативни чувства в повечето хора това са неща, без които не може. Затова всеки, който иска да успее да изплува над голямата конкуренция ще трябва да положи много допълнителни усилия.


Кои са 6-те тайни на онлайн маркетинга?


   Няколко са основните и задължителни маркетинг стратегии, които трябва да се използват на всяка цена за да пласирате и продавате успешно вашето изкуство. Започваме наред…


Изработка на професионален уеб сайт


Ваучер за отстъпка - картини за дома и офиса

   Реално всеки сам може да си направи уеб сайт, стига да е готов да отдели достатъчно време за обучение и за техническия процес. Като човек с 3 сайта зад гърба си, без да съм дал 1 стотинка на програмист, мога да изтъкна предимствата и недостатъците на това сам да си правиш нещата.

   Предимствата са, че спестявате доста пари от нещо, което не е чак толкова сложно. Най-важното – сами може да променяте и подобрявате всичко по сайта без да се налага да търсите и плащате на програмист и да чакате докато дойде вашия ред. Вие контролирате целия процес и всичко е така както на вас ви харесва.

   Недостатъците са, че отнема страшно много време и енергия за да се нагласи всичко в началото. Четенето на статии и обучението от видеа е нещо неизбежно. Купуването на онлайн курсове и обучения е задължителна инвестиция! Към момента когато пиша тази статия съм инвестирал за последните 5 години повече от 4000 лева за онлайн курсове и обучения без да смятам около 30 книги за маркетинг, бизнес, продажби, комуникация и личностно развитие. Също така минимум по 100 лева месечно за онлайн инструменти и реклама което прави 6000 лева за 5 години.


СЕО оптимизация


   Да направиш сайт е едно, но да го оптимизираш по начин по който хората да го откриват и да работи добре е съвсем друго. СЕО оптимизацията вече се обособи като цяла наука и ако трябва да съм честен това е най-важният елемент заедно със самия маркетинг. Докато преди години търсачките можеха да бъдат манипулирано по определени начини с ключови думи и прочие днес всичко е насочено в това да сте максимално полезени на хората. Създаването редовно на ново съдържание, което да е стойностно и да се харесва на хората, скоростта на сайта, перфектната оптимизация на техническите елементи са повече от задължителни. Сайта трябва да е красив, максимално опростен и функционален.


Имейл маркетинг


 Всички картини и репродукции. Как се продават картини

   Как се продават картини чрез имейл маркетинг. Това е най-мощното оръжие в интернет. Мога да го потвърдя от личен опит. Едно е някой да те види за малко в интернет и съвсем друго е да започнеш комуникация с този човек. Изграждането на връзка с потенциалните клиенти е изключително важно и е един от най-важните фактори за да се различите и изпъкнете от конкуренцията. Имейл маркетинга обаче също е цяла наука. Да изпращате спам на случайни хора е крайно непрофесионално, аматьорско, а и вече подсъдимо в Европа с новия закон за GDPR. Комуникацията по имейл трябва да става много стратегически. Oсновната идея е тя да е насочена към правилните хора и да им помага, а не агресивно да се рекламира и продава.


YouTube канал


   Как се продават картини чрез YouTube? Видеото става все по-популярен и търсен начин за предаване на информация в интернет. YouTube е втората по големина онлайн търсачка след Google. Създаването на полезни видео материали постепенно измества статиите, защото голяма част от потребителите предпочитат да гледат видео отколкото да четат. Създаването и развитието на youtube канал е задължителна дългосрочна стратегия за трайно позициониране в онлайн пространството. Може да разработите канал с видеа от изложби, обучения за рисуване и каквото се сетите, че може да е полезно на вашата аудитория от потенциални клиенти.


Facebook маркетинг


   Как се продават картини във Facebook? Създаването на фейсбук страница е повече от задължително. Изграждането на стабилна аудитория от последователи в социалните мрежи е жизнено важно за развитието на всеки онлайн бизнес. Това също така е и най-бързия, евтин и лесен трафик към сайта ви. Има художници, които успяват да се продават само и единствено чрез фейсбук страницата си. Там нещата трябва да се случват стратегически за да се постигнат необходимите резултати. Безцелното събиране на харесвания на страница или публикация е най-често срещаната грешка.

Дамян Петров Арт - фейсбук страница - художник


Онлайн реклама


   Как се продават картини с Онлайн реклама? Използването на рекламата е бърз начин да изпъкнете пред конкуренцията, но бърз начин да си изгубите парите ако не знаете какво правите. Рекламата в социалните мрежи може да ви сдобие с много потенциални клиенти, но задължително трябва да е синхронизирана с другите елементи и особено с имейл маркетинга.


Как се продават картини на чужди сайтове?


  Това е друг начин да продавате вашето изкуство. Има много сайтове в онлайн пространството, които предлагат да продават вашите творби срещу комисионна. Тук единственото което мога да ви посъветвам е да се запознаете внимателно с условията им. Вижте и най-малките подробности около процента, доставката и т.н. Работете само с утвърдени онлайн галерии и не се “разпилявайте” прекалено много. Не искате да се окажете в позиция в която вече не знаете къде какво сте публикували и какво имате налично. Водете си ясна статистика къде какво качвате. Представете си че давате картини на физически магазини. Тогава ще гледате да сте наясно кое къде сте оставили, защото ще е неприятно да загубите картина по този начин.


Обобщение


   Всеки от тези 6 елемента са една малка наука. Трябва да работим изключително стратегически с тях  за да постигнем максимум резултати и да не си изгубим времето. Всичко е свързано и трябва да работи в синхрон. Създавайки полезни видеа хората ще ви откриват лесно в You Tube. Oт там ще се насочват към сайта ви или фейсбук страницата. Ще споделят  вашите материали и хората ще се абонират за вашите имейли. Когато това стане целият процес нататък се наглася автоматично и работи за вас на автопилот. Трафика от фейсбук ще се насочва към сайта ви, който на свой ред ще е красив, бърз и функционален. Гугъл ще започне да го показва повече като види високата ангажираност на потребителите и т.н. Вие на свой ред ще оставяте максимално доволни клиентите си и те ще работят като безплатна реклама за вас.


Тайното оръжие


   Всичко това може да бъде направено като една машина, която да работи за вас, но е необходимо много време, постоянство и най-вече знания.

   Надявам се, че статията ти е била интересна и вече имаш обща представа как се продават картини по интернет. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Comments

  1. Николина Пешева says:

    Интересувам се от вашия начин за продажба на художесвени произведения и искам съвет …..как мога да се свържа с вас

  2. Василена Вутова says:

    Здравейте, прочетох статията ви за онлайн продажби. Занимавам се професионално с рисуване, но нямам възможност, за собствен сайт. Бихте ли споделили кои са сайтовете на чуждестранни галерии чрез които мога да продавам произведенията си. Предварително благодаря

  3. СТОЯНКА ИЛИЕВА says:

    ВЬЗХИЩАВАМ ВИ СЕ ИСКАМ ДА МОЖЕ ДА СЬМ ПО БЛИЗО ДО ВАСДА СПОДЕЛЯМЕ ИТЕРЕСИ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *