Как се Почиства Маслена Картина?

Как се почиства маслена картина 1

    Често се случва,  при основно почистване или преместване в ново жилище, човек да открие на тавана или мазето стара картина. Проблемът в тази ситуация е, че творбата е доста замърсена от прах, може да е наплюта от мухи и други насекоми. Ако е стояла над печка или камина може да е почерняла от дима и т. н. В случай, че картината ви харесва и искате да я окачите на видно място, първо ще трябва да я преведете в приличен вид. Как се почиства маслена картина и за какво трябва да внимавате ще разгледаме в тази статия.


Устойчивост на маслената техника


Как се почиства маслена картина 1

   Добрата новина е, че маслената живопис е изключително трайна и устойчива. Не случайно повечето творби на стари майстори, които са достигнали до нас са рисувани именно с маслени бои. Това също е причината и колекционери да предпочитат тази техника, която освен с трайност се отличава и особена плътност на изображението. С масло се рисува обикновено върху платно, което е опънато на подрамка. Дори картината да е била във влажно помещение, ако технологичният процес е спазен и платното е дебело, здраво и грундирано с качествен грунд реално живописният слой ще се запази и няма да е напукан или обелен. Ако обаче картината е напукана най-добре е да се обърнете за помощ към реставратор.


Как се почиства маслена картина 


Вариант 1


   Проблемът е как точно да се почисти повърхността на самата картина. Ако творбата просто е потънала в прах, решението е лесно. Вземате най-обикновени, меки, попивателни гъби (като тези на снимката) и леко ги навлажнявате. След това почиствате творбата като често изплаквате и изцеждате гъбата. Златно правило е да започвате от някой ъгъл на картината и да действате предпазливо в малък участък. Това се прави с цел да се застраховате ако почистването има негативен ефект върху творбата. Това важи и за другите варианти, които ще разгледаме. Ако картината просто е покрита с прах скоро ще свети като нова. Има обаче и по-лош сценарий…


Вариант 2


   Често обаче по живописният слой има и други поражения като един от най-големите проблеми са следи от насекоми. Също така ако картината е седяла в помещение където се пуши или готви се очакват допълнителни проблеми. Тук вече положението е по-сериозно. По принцип най-добре е картината да се занесе на реставратор за професионално почистване. Все пак може да се опитате и сами да се справите.

   Дълго след последната им среща - картина за стенаВажно за следващите методи!!! Винаги започвайте с малък участък от един квадратен сантиметър в някой ъгъл на картината, за да видите какъв ще е ефекта. от третирането на творбата с конкретният разтвор. Използвайте клечка за уши. Ако след разтриване видите че мръсотията пада може да продължите с по-големи участъци. Изчакайте няколко минути след пробата за да сте сигурни, че живописният слой е добре. Винаги работете и почиствайте картината на малки участъци. Подгответе си доста чисти парцали. Почиствайте в проветриво помещение и не на пряка слънчева светлина.

   Обикновено толкова замърсени картини са достатъчно стари и маслената боя е изсъхнала на 100%. Първо може да опитате със спирт и мек памучен парцал. Добре е да използвате бели или много светли платове за да виждате дали остава по тях мръсотията. Ако със спирта не се получи идва ред на терпентина. Може да използвате обикновен терпентин или обезмирисен. Ако картината е изсъхнала добре, не би трябвало живописният слой да се разтвори от терпентина. Все пак е добре да не се третира много дълго време, за да не стане някакъв проблем. Докато на парцала няма от боята значи всичко е наред. Не забравяйте да пробвате първо в някой ъгъл на картината. Резултатите ще зависят от това дали картината е лакирана след като е рисувана и с какъв лак. Тук идва и третият вариант…


Вариант 3


   Има вариант, в който картината е лакирана и може да се използва специален препарат за почистване на лака и мръсотиите по него. Тук обаче отново човек трябва да е много внимателен. Важно е да се следват внимателно инструкциите на производителя. Има значение и вида лак с който е лакирана картината. Тези препарати са доста агресивни и има опасност картината да бъде съсипана ако се прекали с търкането.


Почистване на нова картина


   Тук е опасно само когато картината е прясна или лакирана. За да се провери дали е изсъхнала добре може да я пипнете в някой участък, където боята е наслоена дебело. Ако е твърда значи картината е достатъчно суха за да се забърши с влажна кърпа.

   Проблем е ако творбата е лакирана и лака не е изсъхнал още. Маслените бои и лаковете за картини съхнат много дълго време и е добре да се внимава. Ако картините лепне леко в никакъв случай недейте да пипате с каквото и да било живописният слой. Истината е, че на нова картина единствено трябва да се почиства рамката, защото платното седи вертикално и няма как да събира прах. Тук естествено говорим за нормални домашни условия.


Обобщение


За финал ще изброим най-важното което трябва да се знае при почистването на една картина.

  1. Маслената техника е здрава и може да се бърше спокойно с влажен парцал ако е изсъхнала добре и не е прясно лакирана лакирана.
  2. Винаги поробвайте на малък участък преди да третирате цялата картина. Цялостното почистване също трябва да става на малки участъци.
  3. Колкото по-дълго терпентина взаимодейства с живописният слой, толкова по-голям шанс да го разтвори.
  4. Най-добре е да потърсите реставратор, за да почисти картината.

След като картината е почистена може да се лакира наново, но това е отделна тема, която съм разгледал в тази статия==>>Как и защо се лакира маслена картина?

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”

Седемте Златни правила при избор на Картина

Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Shopping Cart
Scroll to Top