Как се подписва картина?

Първите лъчи на ноември

   Ако сте художник, то задължително ви се е налагало да подписвате творбата си. Къде трябва да е подписа? Колко голям да е той? Какво да съдържа? Какъв цвят да е? Само инициали или пълните имена на автора са необходими? Със същият материал, с който е рисувана картината ли трябва да е подписа? Отговорите на всички тези въпроси и как се подписва картина ще научите в следващите редове.


Защо в важно да се подписва картината?


  Всеки самоуважаващ се художник, който рисува авторски творби трябва да се подписва на всяка картина. Това е задължително, за да може да не се копира изображението и да е ясно чия е творбата. В момента на създаване на една картина тя автоматично става обект на авторско право.


-лъчи-на-ноември Как се подписва картина?Какво трябва да съдържа подписа на картина?


   Най-добре е да съдържа първо име, фамилия на художника и година на създаване Например: Дамян Петров 2019 г. Друг вариант е първото име да е с инициал, а фамилията цяла (както се подписвам аз). Например: Д. Петров 2019 г. Някои автори използват само инициали или само фамилия, а за година посочват само последните две цифри. Например: Д.П. 19 г. което според мен не е много удачен вариант, но всеки си преценява за себе си. Важно е подписа да е уникален и лесно разпознаваем.


Колко голям трябва да е подписа?


   Това е много относително, но все пак има някои правила, които могат да се спазват. Колкото по-голяма е една картина, толкова по-голям може да е подписа. Важно е да не се натрапва прекалено много и в същото време лесно да се открива от наблюдателя.


Къде трябва да е подписа?


   Прието е да е или в долният ляв, или в долният десен ъгъл. Това зависи единствено от усещането за естетика. Например ако в единият ъгъл на творбата има много детайли, то тогава ще е по-добре подписа да е в другият, за да не става претрупано. Повечето автори се подписват хоризонтално, но не е изключен и вертикален подпис. Основното правило е, че автографът на картината не трябва да пречи на изображението, а по възможност да допринася на творбата.


-към-неизвестното Как се подписва картина?Какъв цвят трябва да е подписа?


   Тук може да се следват следните правила. Добре е да е цвят, който присъства в картината. Така автографът ще се впише цветово и композиционно към творбата. Ако картината е изцяло в студена гама (синьо-зелени нюанси) и изведнъж се появи един ярък, оранжев подпис няма да стои добре, защото ще привлича много внимание. Златното правило е, че автографът трябва “хем да го има, хем да го няма”.


С какъв материал трябва да е подписа?


   Най-добре е да се използва същият материал, с който е нарисувана картината. Ако е с маслени бои, то и подписа трябва да е с такива. Ако е с акварел, пак трябва да е подписана творбата с водни бои, а не с молив например. Някои автори си изготвят специален печат. Други обичат да издраскват подписа си релефно с обратното на четката. Това е възможно когато е наслоена достатъчно боя, а основата отдолу е с друг цвят, защото иначе няма да се вижда подписа. При графичните отпечатъци се добавят и друга информация като тираж, заглавие и т. н., но това е дълга тема.

   Това е общо взето. Вече знаеш как се подписва картина. Всички тези правила могат да се нарушават, ако е с цел да се допринесе за идеята на самото произведение на изкуството. Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех!

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


-%D0%B7%D0%B0-%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%B5%D1%89%D0%B8-%D1%85%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-e1558028882978 Как се подписва картина?

Untitled Как се подписва картина?

Comments

  1. Милена Маринова says:

    Благодаря, Дамян Петров! Статията е много полезна, написана кратко, ясно и изчерпателно. Пожелавам още повече творчески успехи, а също така и в личен план.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.