Как се опъва платно за рисуване?

Как се опъва платно за рисуване

   Въпреки голямото изобилие от готови, опънати и грундирани платна за рисуване все още има художници, които предпочитат да си ги опъват сами. Кои са основните тънкости, когато се изпъва платно и за какво трябва да се внимава? Какви инструменти са необходими и кога е по-добре сами да опъвате платната си? Отговорите на всички тези въпроси и как се опъва платно за рисуване върху дървена подрамка ще разгледаме в тази статия…


Какво е необходимо за да си опънете сами платното?


Платно – грундирано или не


Как се изпъва платно за рисуване на дървена подрамка
Как се изпъва платно за рисуване на дървена подрамка

   Първо трябва да решите какво платно ще опъвате. Може да изберете американ, канаваца, а и не е изключено да рисувате на обикновен памучен плат, стига да е достатъчно здрав. В ранните си години като ученик съм опъвал какви ли не платна, включително и цветни, защото тогава все още беше много скъпо да си поръчаш готово платно. Сега може да се поръча цяла ролка грундирано платно и де се режи съответният размер от него и да се опъва на подрамка. Може естествено да се опъне и негрундирано платно и да си го грундирате впоследствие. Как точно се грундира  платно съм разгледал в тази статия==>>Как се грундира платно за рисуване?


Подрама – обикновена или клинова


   После е необходимо да си изберете подрамка. Вариантите са няколко. Единият е да изберете обикновена подрамка, а другия е да се спрете на рамка с клинова сглобка. Рамките с клинова сглобка са с допълнителни клинчета на всеки ъгъл, които леко се набиват с чук ако платното се отпусне. Те са по-добрият вариант. Важно е всяка рамка да е леко скосена от страната където ще е опънато платното. В противен случай самата рамка може да се изличи върху платното впоследствие. Ако платното не е грундирано грунда може да премине през него и да залепне върху подрамката. Истината е, че можете да опънете платното върху всякакви дървени рамки, но условието профилът да е скосен по някакъв начин е много важно.


Клещи за опъване на платно


Клещи за опъване на платно за рисуване
Клещи за опъване на платно за рисуване

    Друго, което ще ви е необходимо са специални клещи за опъване на платно. Може и с обикновени, но наистина не го препоръчвам. Проектираните за опъване на платно клещи са специално проектирани да захващат по-голяма част от платното и да имат упора при опъване. Освен това се връщат лесно в начално положение. Определено трябва да имате такива клещи ако възнамерявате да опъвате платната си сами.


ТАКЕР


    Ще ви е необходим и такер, с който да захващате платното за подрамката. Скобите за него трябва да са от късите. С чук и гвоздеи няма как да стане, защото едната ръка държи клещите, които опъват платното, а с другата няма как да забивате пирони. Освен това скобите хващат по-голям участък и платното се изпъва равномерно.


Обикновени клещи, минусова отвертка и макетно ножче


   Клещите и отвертката се използват, за да извадите някоя скоба, ако сте сбъркали. Макетно ножче ви е необходимо, за да изрежете излишната част от платното когато приключите.


Как се опъва платно за рисуване?


Опъване на платно
Опъване на платно

   Първо платното трябва да е по-голямо от подрамката. Ако рамката е 50 х 70 см. платното трябва да е минимум 56 х 76 см. Защо? Причината за това е, че трябва да има един сантиметър за ширината на подрамката и още два сантиметра, за да могат клещите да захванат платното. Тоест по 3 см. на страна. Ако дебелината на рамката е по-голяма от 1 см. или възнамерявате платното да не е опънато отстрани на подрамката, а за гърба й, трябва да отпуснете още от размера на платното. Вторият случай се използва когато картината няма да има външна рамка, за да не се виждат скобите от такера отстрани.

   Платно се изпъва както на принципа на британското знаме. Първо се захваща по средата на дългите страни, после по средата на късите страни и постепенно се отива към ъглите. ъгълчетата се загъват и се захващат с такера, а после излишното платно се изрязва с макетния нож. Много е важно в началото да позиционирате правилно платното върху рамката, особено ако на платното вече има изображение. Опънете го с ръце за да сте сигурни, че е центрирано правилно. Като тръгне добре в началото, после е лесно. Ако видите, че сте го изкривили, извадете първите 1-2 скоби с клещи и отвертка и започнете отново. Опъвайте платното добре, за да не се отпусне в последствие, особено ако не използвате клинова подрамка. Важно!!! Винаги гледайте нишките на платното да са успоредни на страните на подрамката!

   Можете да опънете платното и само с габърчета и без клещи. Това важи само за негрундирани платна. Намокряте платното, изцеждате го хубаво, оставяте го да поизсъхне и докато е още влажно го опъвате на подрамката ръчно. С едната ръка държите платното, а с другата забивате габърчетата. След като платното изсъхне ще се опъне допълнително, така че няма нужда да се изпъва с клещи. Рамката трябва да е хоризонтално докато съхне платното, за да се изпъне равномерно.


Кога е по-добре да си опъвате платното сами?


Клинова сглобка на дървена подрамка
Клинова сглобка

   Когато искате да спестите средства. Дървени подрамки може да си поръчвате готови и да си поръчате платното отделно. Ако и сами си грундирате платното става още по-евтино. Това е добър вариант за начинаещи художници, които не разполагат с много средства. Аз лично си поръчвам готови, опънати и грундирани платна. Сам си опъвам единствено репродукциите на моите картини. При тях трябва да се внимава, защото е много важно да се позиционира платното добре върху подрамката и да не се изкриви.


Финални съвети


Загъване на ъгълчетата на платното за рисуване
Загъване на ъгълчетата

   Опъването на платно за рисуване не е нещо сложно и с малко практика ще станете много добри. В началото ви съветвам да не изрязвате излишната част от платното, която ще остане да стърчи след като го опънете. Така ако в последствие се отпусне, ще може да го доизпънете и така да разберете колко силно трябва да го опъвате в бъдеще. Ако вече сте го изрязали, няма да можете да го хванете с клещите. Това е много важно ако не използвате подрамки с клинова сглобка.


   Това е като цяло. Вече знаеш как се опъва платно за рисуване върху дървена подрамка. Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Абонирай се
Уведомете за
guest

4 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Добри

Здравейте. Имам въпрос: Как се слагат клиновете в ъглите на подрамката? Може ли да ми дадете съвети относно залепването на малка част от платното, която е скъсана или пробита?

Злати

Здравейте! Имам платно 43х56см и подрамка 40х50см с дебелина 2см. Не искам да слагам допълнителна рамка. Има ли някакъв вариант за нещо отстрани да скрие скобите да не се виждат, самозалепващ кант или нещо подобно?

Shopping Cart
Scroll to Top