Как се грундира платно за рисуване?


   Как и защо трябва да се грундира платното преди да се рисува на него с бои? Какви са различните варианти за грундиране, как можете сами да приготвите грунда си и кои са тънкостите, които трябва да знаете? Отговорите на тези въпроси и как се грундира платно ще разгледаме в тази статия…


Защо се грундира платното


-се-грундира-платно-за-рисувана Как се грундира платно за рисуване?

   Всяко платно има различна структура и текстура. Различните видове канаваца, ленено и памучно платно са с различни дебелини и гъстотата на нишките. Платното се грундира задължително преди да се рисува на него, защото в противен случай боята ще попива в него и ще избие на гърба му. Освен това технологичното време на съхнене ще е много малко и рисуването ще е трудно. В зависимост от вида на грунда той може да е приготвен така, че боята да съхне по-бързо или по-бавно върху него.

КАК СЕ ПРИГОТВЯ ГРУНД

   Класическата рецепта е с лепило (туткал), винервайс и ленено масло, а другият е само винервайс и лепило C-200. Първият е много устойчив и е най-добрият начин, а втория е по-скоро компромисен вариант. Някои хора намазват платното директно с латекс, но това не е добра практика, защото може да се напука, въпреки, че вече има най-различни видове латекс, които са еластични и т.н.


Класически метод


   Разтваря се една част туткал в четири части вода на “водна баня” (слагате в един буркан туткала и водата, а после слагате буркана в тенджера с вода и на котлона. Туткала се нагрява и се разтваря във водата (миризмата е неприятна понеже това лепило е органично и се прави 0т кости на животни). С тази смес се намазва платното “на кръст” – първо от ляво надясно, после отгоре надолу, за да се запълнят дупчиците. Добре е това да се направи два пъти. Важно е платното предварително да е опънато на дървена подрамка. Как става това съм разгледал в отделна статия ==>>Как се опъва платно за рисуване?

-на-водна-баня Как се грундира платно за рисуване?

Туткал на водна баня

   Разтвореният туткал е добре да седи на котлона, защото ще се желира в противен случай. След като сме намазали платното с лепилото, добавяме още две части вода и започваме да сипваме 8-9 части винервайс в него. Винервайса се сипва бавно и не се бърка. След като е сложен всичкият винервайс, сместа се оставя да постои десетина минутки и се добавя половин част ленено масло. Едва сега се разбърква до хомогенна смес и грунда е готов. Отново се нанася на кръст с широка бояджийска четка.

   Лепилото има за цел да направи платното да не пропуска и колкото е повече в състава на грунда, толкова по-бавно ще попива. Естествено ако се прекали боята ще се пързаля прекалено много. Обратния вариант също не е добър защото ако винервайса е много грунда ще дърпа прекалено много боята. Вместо винервайс може да използвате и цинквайс. Разликата е само в цвета. Цинквайса е по-бял.


“Мързеливият грунд”


Има и по-лесен начин, който е компромисен вариант и не го препоръчвам, но върши работа. Просто смесвате лепило C-200 с винервайс и вода. Разбърквате и така се нанася върху платното. Съотношението го избирате вие. Не прекалявайте с водата.


Финални съвети


   Ако преди години грундираните платна са били скъпи и са се намирали трудно, то сега са на много достъпни цени и има изобилие от тях на пазара. Моят съвет е просто да си поръчате една ролка с грундирано платно, да си режете от нея и да си го опъвате на подрамка. Още по–добрият вариант е да си поръчвате директно готови, изпънати и грундирани платна. Ще си спестите много време и нерви, а разликата в цената няма да е толкова голяма.

  Вече знаеш как се грундира платно за рисуване. Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш каквито и да било въпроси не се притеснявай да се свържеш с мен. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


-за-начинаещи-художници-e1558028882978 Как се грундира платно за рисуване?

Untitled Как се грундира платно за рисуване?


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button