Как се грундира платно за рисуване?

Как се грундира платно за рисуване

   Как и защо трябва да се грундира платното преди да се рисува на него с бои? Какви са различните варианти за грундиране, как можете сами да приготвите грунда си и кои са тънкостите, които трябва да знаете? Отговорите на тези въпроси и как се грундира платно ще разгледаме в тази статия…


Защо се грундира платното


Как-се-грундира-платно-за-рисувана Как се грундира платно за рисуване? Статии За Художници

   Всяко платно има различна структура и текстура. Различните видове канаваца, ленено и памучно платно са с различни дебелини и гъстотата на нишките. Платното се грундира задължително преди да се рисува на него, защото в противен случай боята ще попива в него и ще избие на гърба му. Освен това технологичното време на съхнене ще е много малко и рисуването ще е трудно. В зависимост от вида на грунда той може да е приготвен така, че боята да съхне по-бързо или по-бавно върху него.

КАК СЕ ПРИГОТВЯ ГРУНД

   Класическата рецепта е с лепило (туткал), винервайс и ленено масло, а другият е само винервайс и лепило C-200. Първият е много устойчив и е най-добрият начин, а втория е по-скоро компромисен вариант. Някои хора намазват платното директно с латекс, но това не е добра практика, защото може да се напука, въпреки, че вече има най-различни видове латекс, които са еластични и т.н.


Класически метод


   Разтваря се една част туткал в четири части вода на “водна баня” (слагате в един буркан туткала и водата, а после слагате буркана в тенджера с вода и на котлона. Туткала се нагрява и се разтваря във водата (миризмата е неприятна понеже това лепило е органично и се прави 0т кости на животни). С тази смес се намазва платното “на кръст” – първо от ляво надясно, после отгоре надолу, за да се запълнят дупчиците. Добре е това да се направи два пъти. Важно е платното предварително да е опънато на дървена подрамка. Как става това съм разгледал в отделна статия ==>>Как се опъва платно за рисуване?

Туткал-на-водна-баня Как се грундира платно за рисуване? Статии За Художници
Туткал на водна баня

   Разтвореният туткал е добре да седи на котлона, защото ще се желира в противен случай. След като сме намазали платното с лепилото, добавяме още две части вода и започваме да сипваме 8-9 части винервайс в него. Винервайса се сипва бавно и не се бърка. След като е сложен всичкият винервайс, сместа се оставя да постои десетина минутки и се добавя половин част ленено масло. Едва сега се разбърква до хомогенна смес и грунда е готов. Отново се нанася на кръст с широка бояджийска четка.

   Лепилото има за цел да направи платното да не пропуска и колкото е повече в състава на грунда, толкова по-бавно ще попива. Естествено ако се прекали боята ще се пързаля прекалено много. Обратния вариант също не е добър защото ако винервайса е много грунда ще дърпа прекалено много боята. Вместо винервайс може да използвате и цинквайс. Разликата е само в цвета. Цинквайса е по-бял.


“Мързеливият грунд”


Има и по-лесен начин, който е компромисен вариант и не го препоръчвам, но върши работа. Просто смесвате лепило C-200 с винервайс и вода. Разбърквате и така се нанася върху платното. Съотношението го избирате вие. Не прекалявайте с водата.


Финални съвети


   Ако преди години грундираните платна са били скъпи и са се намирали трудно, то сега са на много достъпни цени и има изобилие от тях на пазара. Моят съвет е просто да си поръчате една ролка с грундирано платно, да си режете от нея и да си го опъвате на подрамка. Още по–добрият вариант е да си поръчвате директно готови, изпънати и грундирани платна. Ще си спестите много време и нерви, а разликата в цената няма да е толкова голяма.

  Вече знаеш как се грундира платно за рисуване. Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш каквито и да било въпроси не се притеснявай да се свържеш с мен. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник-за-начинаещи-художници-11-274x300 Как се грундира платно за рисуване? Статии За Художници

Untitled Как се грундира платно за рисуване? Статии За Художници


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Comments

 1. Марин says:

  Ако нямаш туткал,може ли да направиш грунда,само с ленен безир,боров терпентин и винервайс?

 2. Дамян Петров says:

  Здравей! 🙂 Внимателно прочетох какво си ми написала. Не вярвам платното да се разяде от маслените бои, камо ли пък дебело като твоето. Аз бих рисувал смело на страничната част без да има грунд (все пак е 1-2 см. само). Ако толкова се притесняваш купи си някакъв грунд и го грундирай. Според ме се тревожиш излишно. Ролята на грунда е по-скоро да запълни дупките на платното за да не избива боята отзад, а и за да се получи добра текстура и сцепление на живописният слой. Също така да не попивт боите и да е отворено времето за работа… 🙂

 3. ... says:

  Здравейте,

  Имам много специфичен въпрос.

  Закупих си грундирано ленено платно по поръчка (хем да е качествено, хем ми трябваше голям, точен размер). Рисувам вече от месеци (само любител съм) като започнах от средата към краищата поради естеството на изображението. Наближи време да направя и финалната цветова рамка, но чак сега ми направи впечатление, че грундът е само на лицевата страна и страничните части на рамката си стоят голи. Притеснявам се тъй като прочетох, че ако маслена боя попадне върху платното директно без грунд ще го разяде и ще се образуват дупки.
  Та въпросът ми е какви са ми вариантите – да рисувам докъдето има грунд като внимавам да не оцветя и негрундираната част (така обаче ще стане грозно и неравномерно по края); да опитам да грундирам и страничните части с някой компромисен грунд и след това да си рисувам и върху тях; дам платното да бъде отрязано след като го завърша и така да се махне частта бе грунд (имайте предвид, че и платното и грундът ми изглеждат доста дебели и сякаш по скоро ще се счупят при прегъване отколкото да се огънат); или нещо друго?

  Благодаря предварително за отделеното време!

 4. Анонимен says:

  Добри съвети, а винервайс и цинвайс може да намерите във всяка една железария.

 5. Нина Христева says:

  Току що направих грунда по Вашето описание,но…буркана се оказа недостатъчен.И друция проблем е,че никъде не се намира нито винервайс,нито цинквайс.Ползвах дишащ латекс.Ще почакам да видя какво ще се получи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искам да следя новите картини на имейла си!