Как да транспортираме картина?

Как да транспортираме картина

   Случвало ли ви се е да транспортирате картина? Чудили ли сте се как да опаковате творбата така, че да не се повреди при транспорта? Знаете ли кои са задължителните условия и какви документи са необходими, за да нямате проблеми с изпращането на картина по куриер? Отговорите на тези въпроси и как да транспортираме картина ще разгледам с тази статия…


Как се опакова картина


Как-да-транспортираме-картина Как да транспортираме картина? Статии За Художници
Как да транспортираме картина

   Преди да транспортирате или изпратите картина по куриер трябва да я опаковате много внимателно. Преди това обаче трябва да сте сигурни, че творбата е изсъхнала много добре. Ако е маслена техника и има участък от картината, който е по-дебел и не е напълно изсъхнал може опаковката да залепне за него и да се наруши структурата на живописния слой.

   След като сте се убедили, че картината е изсъхнала е време да я опаковате подходящо. Най-често се поврежда рамката на картината, защото лесно се удря. Затова е добре тя да бъде защитена. Аз използвам прозрачно фолио, с което предпазвам рамката и после обвивам ръба й с хартиено тиксо за допълнителна защита. Накрая вземам фолио за опаковане с балончета (наричат го още аеропласт, аерофолио, бабъл фолио). Опаковам цялата картина с него като го захващам с тиксо, но от това което ползват куриерските фирми, защото хартиеното лесно се разлепя. Продава се по книжарниците и железариите.


Документи за картината


   Ако картината се изпраща по куриер някъде в страната не са необходими документи от ваша страна, за да бъде придвижена. Ако обаче картината ще се изпраща в чужбина, задължително направете един сертификат за произход. Колкото повече документи (фактура, касова бележка, сертификат и т.н.) съпътстват картината, толкова по-добре. Какво представлява сертификата, как се изработва и какво трябва да имате предвид, когато изнасяте картина зад граница съм разгледал в следните статии:

Изработване на документ за картина?
Какво представлява авторското право на картина?
Как да изнесем картина зад граница?

Как да транспортираме картина


   Ако ще превозвате картината с личен транспорт е достатъчно да защитите само външната рамка. Картината е добре да се поставя вертикално и да не се опират други предмети в нея (особено в платното). Ако транспортирате няколко картини може да ги захванете заедно, като пак е добре да се опаковат външните рамки преди това. Трябва да се мисли постоянно как да не се наранят рамките или платното. Ако картините са без рамка е хубаво да се опаковат първо всяка отделно. Имат значение вида на рамката и размера на картините. Ако картините са със стъкло трябва и това да се има предвид, защото ще тежат повече и може да се счупят по-лесно.

   Ако ще изпращате картината по куриер, задължително трябва да е опакована с бабъл фолио и да се посочи, че пратката е чуплива и да не се поставя нищо върху нея. Обикновено като кажете, че е картина служителите на куриерската служба си знаят работата. Към днешна дата за повече от 300 изпратени картина досега съм нямал проблеми.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник-за-начинаещи-художници-11-274x300 Как да транспортираме картина? Статии За Художници

Untitled Как да транспортираме картина? Статии За Художници


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Comments

 1. Емилия says:

  благодаря, дамяне! както винаги конкретни и полезни съвети!

 2. Дамян Петров says:

  Най-добре е картините да са закачени на стената, но ако няма място да се държат във вертикално положение облегнати на стена (с живописния слой към стената). Така няма да се прашат. Между картините трябва да има място за да циркулира въздуха. Добре е помещението да се проветрява понякога и да няма влага. 🙂

 3. Лили says:

  Прекрасна статия, поздравления!
  А можете ли да кажете как начинаещите любители е най-добре да съхраняваме каритни, които нито имаме намерение да римкираме, нито да продаваме? Благодаря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искам да следя новите картини на имейла си!