...

Как да Снимаме Картините си?

Как да снимаме картините си

   Създаването на самата картина безспорно е най-важния момент за един художник, но в съвременния дигитален свят, където изкуството все повече се представя в интернет пространството самото заснемане на творбата става все по-ключов фактор. Как да снимаме картините си и как да обработим и представим снимката по такъв начин, че потенциалните клиенти да добият максимално реална представа за истинският колорит, контраст и наситеност на творбата? Отговорите на тези въпроси ще разгледаме в следващите редове…


Защо снимката на картината е важна?


Как да снимаме картините си
Как да снимаме картините си

   Ако преди 20 години основното представяне на художниците е било чрез изложби във физически галерии, то днес все повече автори представят творбите си в социалните мрежи и в електронни магазини. Вече купувача не вижда творбата на живо докато не я поръча, а вижда само снимката. Така че ако снимката не е добра, човек няма да поръча и самата творба (независимо, че на живо тя е чудесна). Точно за това заснемането на картината е много важен момент. Лично аз постоянно виждам автори да качват непрофесионално заснети картини, като по този начин изпускат потенциални клиенти. Аз лично съм допускал тази грешка. Ако човек продава творбите си онлайн, задължително трябва да обърне специално внимание на заснимането на картината.


Как да снимаме картините си качествено?


   За щастие днес смартфоните от средният клас и нагоре могат да правят достатъчно добри снимки, които да ни свършат работа. Естествено използването на фотоапарат е препоръчително. Ако възнамерявате да отпечатвате репродукции на вашите картини използването на огледалнорефлексен фотоапарат с висока резолюция е задължително!

   Първото  нещо е да изберем мястото където ще снимаме. Най-важното е да има достатъчно светлина. Задължително да е в добре осветено помещение или навън. Тук трябва да се отбележи, че творбата не трябва да е на пряка слънчева светлина. Творбата се обляга във вертикално положение. Внимавайте ако духа вятър (макар и слаб), защото може да събори картината, а ако е прясна става още по-неприятно. Ако свтлината идва зад картината, е добре да се сложи някаква непрозрачна плоскост отзад за да не прозира платното (аз например слагам една подрамка с опънато платно на нея).


Настройки на фотоапарата


Статив за фото 1
Статив за снимане

   Използвайте максималната резолюция на вашата камера. Добре е да оперирате с автоматичните настройки, ако не разбирате от фотография. В последствие ще разгледаме как на програма да обработите изображението. Все пак основните правила са да не използвате повече от 100-200 ISO защото се влошава качеството на изображението (зависи и от апарата). Ако имате достатъчно светлина, на автоматични настройки камерата няма да използва повече от 100-200 ISO. Задължително изключете светкавицата.

   Уверете се, че сте изчистили добре обектива и няма отпечатъци по него. Един от ключовите моменти е как да не размажете снимката. Най-добре е да снимате със статив, но не е задължително. Ако светлината е добра и сте заели стабилна и удобна поза най-вероятно снимката ще стане добре. Важно е да фокусирате внимателно и да направите няколко снимки, за да се застраховате, че поне една ще е добра. Задължително снимайте няколко пъти дори да сте сигурни, че вече имате добра снимка, защото на екрана на фотоапарата може да е добре, но чак като я погледнете на големият монитор може да сте сигурни. Най-добре е да настроите апарата на самоснимачка след няколко секунди и да ползвате статива или да го оставите на твърда повърхност. Така 100% няма да размажете снимката. Не използвайте оптичното приближаване, защото увеличава шансовете от размазване на изображението. Приближете се до творбата, колкото е необходимо и тогава снимайте.


Аберация и отблясъци


Промяна на ъгъла при снимане на картина
Промяна на ъгъла на снимане

   По принцип когато картината запълва целия кадър ще забележите леко изкривяване по края на снимката (аберация). Винаги оставяйте малко празно пространство около творбата. Добре е страните на картината да са успоредни на страните на самата снимка. Дори да има разминаване ще ви покажа как да го коригираме с програма.

   Един от най-големите проблеми при снимането на картина са отблясъците. Ако картината е прясна и е рисувана с масло, от където и да я заснемем се получават отражения. При лакираните картини с гланцов лак е още по-трудно, защото са още по-лъскави. Изпробвал съм най-различни варианти като различни настройки на камерата, различно осветление, филтри за обективи и т.н. Това което можете да направите за да избегнете отраженията е следното.

    Първо: Изчакайте картината да изсъхне и не я лакирайте докато не я снимате добре. Участъците с повече наслоена боя ще съхнат по-бавно и ще правят по-големи отблясъци, особенно ако релефа е голям.

   Второ: Ако не държите на високата резолюция (няма да разпечатвате репродукции) използвайте различен ъгъл на снимане за да избегнете отраженията както е показано на снимката. В последствие изрязвате излишната част от снимката. За съжаление филтрите за обективи не вършат работа, защото премахват само отражения от стъкло и водни повърхности.

   Трето: Премахнете всички светли и лъскави предмети наоколо, които отразяват светлината.


Допълнителна обработка на снимката на компютър


   След като сме заснели картината остава да я обработим на компютър, за да се доближи максимално до реалното изображение, а и в някои случаи може да се направи по-добре. Все пак всяка творба на живо е много по-внушителна отколкото на малка снимка. Идеята е изображението да е близко до оригинала, а не да заблуждава потенциалните клиенти.

   Най-лесният начин да обработите снимката на вашата картина е чрез програмата Picasa. Основните неща, които са необходими за дообработване на снимката са изправяне, подрязване, просветляване, контраст, цветна температура, насищане и изостряне на изображението.


Как да обработиш снимките на творбите си?


Обработка на Picasa


  1. Изправяне – ако картината е наклонена наляво или надясно може да я изправите от “често налагащи се корекции/изправяне/ръчно“. Под снимката се появява слайдър с който изправяте снимката.

  2. Подрязване – след като снимката е изправена я подрязвате от “често налагащи се корекции/подрязване/ръчно“. Избирате коя част от снимката да се вижда.

  3. Просветляване – това е почти винаги необходимо. От “корекции на светлината и цветовете” може да изсветлявате, просветлявате, засилвате контраста и да променяте цветната температура. Изпробвайте всеки инструмент и не прекалявайте. Важно е снимката да изглежда добре за крайният наблюдател.

  4. Насищане – можете да засилите цветовете с “насищане” от първия списък с ефекти.

  5. Отчетливост – ако снимката е на фокус, то не трябва да използвате този инструмент. Той е предназначен за снимки, които са размазани и използването му дава острота на изображението, за сметка на качеството. Като цяло недейте да го използвате. Ако снимката не е на фокус – направете нова.

   След като снимката е обработена давате на “запазване като” и я съхранявате под съответното име и в съответния формат (например JPEG). Разгледайте снимките по-долу където е показано какво представлява всяка опция:


Обобщение


   Това са основните неща, които е добре да имате предвид, когато снимате картините си. Ако представяте творбите си в интернет, много е важно да обърнете голямо внимание на изображението, защото както вече споменах често потенциалният клиент вижда първо него и ако то не му грабне вниманието, никога няма да има възможността да се наслади на оригиналната творба.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех! 

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”

Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

5 1 гласуване
Рейтинг
Твоята Оценка
Абонирай се
Уведомете за
guest

10 Коментари
Най-новият
Най-старият Най-гласувани
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Румяна Василева

Благодаря,полезна информация давате.

Дамян

Радвам се, че съм полезен! 🙂

deshka miladinova

С много труд се постига умение да съчетаваш-изкуство,наука и технологии на работа до съвършенство.Дамян Петров е художник изграден от собствената му воля,знания и опит ,амбиция и успехи.Тук в съвършен вид представя практика,която ще е от полза с доказан начин на техника. Прави го не заради себе си а защото такова е неговото призвание и заради живота! Благодаря ви Master Петров!

Дамян

И аз благодаря за споделеното мнение! 🙂

Анет Шишкова

Благодаря!❤

Дани

Благодаря за отговора и всички разяснения.За момента телефона ми е по стар модел и мога да Ви изпратя картини на WhatsAap.

Eмилия

както винаги много полезни и конкретни съвети – пикаса е наистина чудесна програма! благодаря!

Shopping Cart
Scroll to Top
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.