Как да закачим картина за стена?

Как да закачим картина за стена?

   Чудил ли си се как да закачиш картината си на стената. Често хората си купуват картина, но в последствие не са сигурни как точно да я закачат. Оказва се, че голяма част от тях не използват най-удачният вариант. В тази статия ще научиш всичко, от което се нуждаеш за да закачаш твоята картина за стена.

IMG_0761 Как да закачим картина за стена? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

   Първо – стабилността на пирона, дюбела или видията, на която ще виси картината е най-важния елемент. За всеки материал са подходящи различни варианти.

   За дървото става гвоздей или видия, за гипсокартона има специални дюбели (в магазина ще ти обяснят, когато ги попиташ), а за туxла и стиропор е най-добре да се използват дюбели с подходящата дебелина и дължина (сигурно ще се наложи да се използва перфоратор за пробиване на дупката).

 


За какво да внимаваш?


   За първите два варианта можеш да се справи сам с помощта на чук и отвертка, а при последните два може да потърсиш помощ. Важно е дюбелът, видията или гвоздея да са монтирани така, че главата им да има лек наклон нагоре. Така няма опасност картината да се изхлузи надолу и да падне. Важно е също да са достатъчно дебели и да не стърчат от стената повече от 20 мм., но и да са достатъчно навън за да може лесно да се закачи картината (например 10 ммм.)


Кои са най-често допусканите грешки?


    Другото което трябва да се има предвид е кой начин на закачане ще избереш. Това е важно, за да знаеш и измериш къде ще е дупката за гвоздея и т.н (ще го наричам крепежен елемент от тук нататък). Задължително наложи картината за да видиш дали ще стои добре от далеко. Хубаво е да има още един човек, който да я придържа докато другия наблюдава. Когато се сметне, че картината е позиционирана правилно се отбелязва с молив една лека точка на стената, която е по средата на горния край. Не се старайте да нивелирате картината. Това става в последствие. Закачането чрез един елемент в центъра на картината позволява лесно регулиране в последствие. Избягвай закачането на картина на повече от един крепежен елемент, защото не позволява регулиране.

  Важно е да провериш дали крепежния елемент е здраво закрепен преди да закачиш картината. Често това е основната грешка. Хората забиват гвоздей в стената и след като закачат творбата гвоздея пада от тежестта на картината. В повечето случаи рамката на картината и стъклото могат да се счупят. Винаги проверявай здравината на елемента на който ще закачаш картината. Съобрази се с тежестта на творбата. Имат значение размера и вида на рамката и стъклото както и на самата картина.


 3-Те Начина за закачане на Картина за Стена


   Първият начин е директно за подрамката. (снимка 1) Този вариант е възможен за маслените картини, които са без допълнителен гръб. Това е изключително стабилен и удобен начин ако са изпълнени следните условия:

IMG_1054-1 Как да закачим картина за стена? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

 1. Главата на крепежния елемент да е с лек наклон нагоре. Така дори 1 см. е достатъчен картината да застане стабилно благодарение на нейната тежест.
 2. Да няма допир с платното, защото може да го деформира. При лакирани маслени картини може да се отпечата по непоправим начин! Ако все пак главата на крепежния елемент се е отличила може да навлажниш леко гърба на платното. При изсъхване трябва отново да се изпъне равномерно. Виж тази статия ТУК…
 3. Трябва да се прецени разстоянието, което остава между крепежния елемент и горния край на картината, за да се знае къде да е дупката в стената. В противен случай картината може да отиде много нагоре.

   Предимството на този начин е стабилност и лесна настройка на картината по хоризонтала и наляво и надясно, но е опасно ако крепежния елемент докосва платното. Затова не го препоръчвам.


    Вторият начин

   Вторият начин, който е масово разпространен, е картината да се закачи за назъбен метален елемент, който е монтиран на подрамката. (снимка 2)

IMG_1051 Как да закачим картина за стена? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

   Аз лично не го използвам, защото когато картината увисне на него няма стабилен допир със стената. Това и позволява да се люлее наляво и надясно и трудно се регулира. Точно това е причината въпросния метален окачвач да трябва да се монтира точно по средата на картината.

   Недостатъкът тук е трудната нивелация по хоризонтала, което е доста неприятно. Също така картината лесно ще се премества при допир (почистване от прах и т. н.) Трябва и да се прецени разстоянието, което остава между крепежния елемент и горния край на картината.


   Третият начин да се окачи картина за стена е за монтирано на гърба въженце. (снимка 3) Това е 

IMG_1042 Как да закачим картина за стена? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

най-удачния вариант, който и аз използвам поради следните причини:

 1. Няма нужда да се изчислява мястото на крепежния елемент понеже почти съвпада с горния край на картината.
 2. Практически ако главата на крепежния елемент да е с лек наклон нагоре и въженцето е достатъчно здраво, няма начин картината да падне и е изключително стабилна и лесна за подравняване (това е причината аз винаги да използвам този вариант при моите картини).

Може да научиш още как да избереш подходящо място за твоята картина за стена като прочетеш тази статия ТУК… 🙂


Надявам се, че статията ти е била полезна.

Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


111-288x300 Как да закачим картина за стена? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

Untitled Как да закачим картина за стена? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Comments

 1. Елена Дамянова says:

  Благодаря за информацията, много е полезна!

 2. Елена Дамянова says:

  Благодаря за информацията! Много е полезна!

 3. Румяна Игнатова says:

  Здравей,
  Благодаря ти за чудесната и полезна информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искам да следя новите картини на имейла си!