Изложбата в парламента

изложбата в парламента

   Преди време севлиевските художници направихме изложба в парламента. Нямаше продажби и всички картини се върнаха. Честно казано не съм изненадан. Условието да направим изложбата в парламента беше да оставим една картина по техен избор. Аз предложих на Васко Василев (организатора на събитието) да съберем пари между нас художниците и да платим на колегата картината, която ще остане там. Мисля, че така ще е най-справедливо понеже един от нас ще се жертва с една картина в името на инициативата.

изложбата в парламента

   Директора на севлиевската галерия Васко Василев е инициатор на изложбата в парламента. За него мога да пиша много, защото това е човека, около който се крепи културата в нашия малък град. Няма да е пресилено ако се каже, че без него нито една от картините ми нарисувани през последните 6 години нямаше да съществува, но за тази история ще ти пиша отделно… 😉 Васко организира всички изложби и дава мило и драго за изкуството като цяло. Мотивира и поощрява всички, които имат нужда от малко кураж за да се изявят в изкуството. Тук ще вметна една мисъл, която е точно за този случай и е на Марк Твен – “Истински великите хора ви карат да се чувствате така, сякаш вие също можете да станете велики”. Васко Василев е от тези хора.


Какво се случи на изложбата в парламента?


   За изложбата в парламента Васко за пореден път се жертва и остави една от своите картини. Не го прави за първи път и не съм сигурен дали колегите оценяват и осъзнават жеста му. Едва ли някой даже изпитва някаква морална ангажираност към този човек, но мен мнението на другите никога не ме е интересувало особено и винаги съм се вслушвал в собствените си чувства. Обмислях как да покажа на Васко, че това което прави не остава незабелязано. Първоначално мислех да му дам някакви пари, но в последствие взех друго решение. 🙂

   Взех едно грундирано платно опънато на подрамка и готово за рисуване във формат 70 на 50 см. и една външна рамка от профила, който използвам за моите картини и му ги подарих. Реших, че това е нещо което би оценил истински. Много често добрите дела на хората биват възприемани като даденост, но мисля, че всеки трябва да получи това, което заслужава. Дори вярвам в че определени природни закони се грижат това да става.

   Васко Василев е човек, който чувствам изключително близко до сърцето си. Той е мой учител, приятел и колега, за който мога да говоря само най-доброто. Реших да направя този подарък за него, защото мисля, че така е редно! Истината е, че каквото и да му дам не може да се сравни с това, което той ми е дал през годините.

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително.

Изтегли безплатната ми електронна книга:


“ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА”


Пътят на Художника

Абонирай се
Уведомете за
guest

1 Коментар
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Анонимен

Да
Дамяне,ти си чудесен и не се учудвам за това ти действие.
Васко,много ти е помогнал и ти не го забравяш!
Прави ти чест,че го споделяш!
Васко ще се зарадва на твоята благодарност!
Обичам Васко,защото обича теб и защото е добър човек!
Смених си паролата и незнам къде я записах!
Не че искам да съм анонимна
Марияна Христова
Твоя много голяма почитателка
С уважение и към двамата с Васко!

Shopping Cart
Scroll to Top