Защо не рисувам по поръчка?

изкуство или сделка Разгледайте всички реплики на картини и изберете най-подходящата за вашият дом или офис. Възползвайте се от безплатна консултация само сега!!!

   Често попадам в ситуация, когато някой започва да ми обяснява какво ще му нарисувам. Това, което не знаят обаче повечето хора, е че не работя по поръчка и рисувам само това. което искам. Естествено тактично трябва да обяснявам на всеки този факт, понеже когато хората чуят “художник” и си представят човек, който може да рисува това, което му кажат срещу заплащане. Какво обаче според мен трябва да представлява моето творчество – изкуство или сделка?

IMG_2579qqqqqqqq Защо не рисувам по поръчка?

   След като завърших Художествената Академия в София бях изключително натоварен психически и изхарчен емоционално. Исках час по скоро да напусна столицата и да се прибера у дома след 10 години ходене по квартири, общежития и най-вече съжителстване с най-различни “колоритни” личности (в лошия смисъл на думата). След като се прибрах в родния си град близо 3 години не бях хващал четка или молив. Работех по строежите тежка физическа работа, нямах време за нищо и прекалявах с алкохола и цигарите. Депресията ме обхващаше и това е едни от най-мрачните периоди в моя живот (който ясно се усеща в първите ми творби от 2012-2013 година).


Изкуство или сделка?


   Когато започнах да рисувам отново взех решението никога повече да не рисувам нещо, което не искам. Независимо какво ми предлагат в замяна. Истинската магия в изкуството се получава, когато се съчетаят страстта, желанието, вдъхновението, вътрешната потребност и любовта.

   Мой принцип е никога да не рисувам нещо ако не искам. Много хора обичат да изпълняват поръчки, което им доставя удоволствие. Изключително много уважавам техния труд. Винаги, когато някой иска нещо свързано с изкуство се опитвам да го насоча към колега, който да му свърши работата. За жалост все още срещам хора, които не могат да си представят, че може да съществува гледна точка като моята. Сет Годин го е казал много добре – “Нарисувай ми това и аз ще ти платя” е сключване на сделка, а не начин да се прави изкуство”.

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително.

Изтегли безплатната ми електронна книга:


“ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА”


-на-Художника-e1568932507227 Защо не рисувам по поръчка?

Untitled Защо не рисувам по поръчка?

Comments

 1. Соня says:

  Много мразя да работя по поръчка. Има периоди, когато съвсем блокирам, въпреки наличието на чакащи поръчки. Често забравям какво съм рисувала. Чувствам се все по-зле и все по-виновна, че не правя това, което искам (но трябва). Надявам се скоро да се освободя от тази “порочна” практика.

 2. Анонимен says:

  Странно, но все едно аз съм написала статията. Аз също имах приход, в който не можех да рисувам и точно заради това, че трябваше да го правя по задължение и чужда идея.

 3. Станка Вълчанова says:

  Трудно е да рисуваш нещо, което не желае душата ти! Трудно се работи под диктовка! Изкуството е полет на душата!

 4. Румяна Иванова says:

  Изкуство и занаят са две мноого различни неща!

 5. Анонимен says:

  Spodelqm vacheto mnenie,che izkustvoto ne e zdelka.Tvorbite sa izraz na dushevnoto sastoqnie na hudojnika.

 6. Венета says:

  Абсолютно разбираемо! Изкуството е емоционален израз на душата, а Тя не чувства по поръчка! Познато ми е ! Все едно да кажеш на сърцето кого да обича!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.