Защо не рисувам по поръчка?


   Често попадам в ситуация, когато някой започва да ми обяснява какво ще му нарисувам. Това, което не знаят обаче повечето хора, е че не работя по поръчка и рисувам само това. което искам. Естествено тактично трябва да обяснявам на всеки този факт, понеже когато хората чуят “художник” и си представят човек, който може да рисува това, което му кажат срещу заплащане. Какво обаче според мен трябва да представлява моето творчество – изкуство или сделка?

IMG_2579qqqqqqqq Защо не рисувам по поръчка?

   След като завърших Художествената Академия в София бях изключително натоварен психически и изхарчен емоционално. Исках час по скоро да напусна столицата и да се прибера у дома след 10 години ходене по квартири, общежития и най-вече съжителстване с най-различни “колоритни” личности (в лошия смисъл на думата). След като се прибрах в родния си град близо 3 години не бях хващал четка или молив. Работех по строежите тежка физическа работа, нямах време за нищо и прекалявах с алкохола и цигарите. Депресията ме обхващаше и това е едни от най-мрачните периоди в моя живот (който ясно се усеща в първите ми творби от 2012-2013 година).


Изкуство или сделка?


   Когато започнах да рисувам отново взех решението никога повече да не рисувам нещо, което не искам. Независимо какво ми предлагат в замяна. Истинската магия в изкуството се получава, когато се съчетаят страстта, желанието, вдъхновението, вътрешната потребност и любовта.

   Мой принцип е никога да не рисувам нещо ако не искам. Много хора обичат да изпълняват поръчки, което им доставя удоволствие. Изключително много уважавам техния труд. Винаги, когато някой иска нещо свързано с изкуство се опитвам да го насоча към колега, който да му свърши работата. За жалост все още срещам хора, които не могат да си представят, че може да съществува гледна точка като моята. Сет Годин го е казал много добре – “Нарисувай ми това и аз ще ти платя” е сключване на сделка, а не начин да се прави изкуство”.

Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително.

Изтегли безплатната ми електронна книга:


“ПЪТЯТ НА ХУДОЖНИКА”


-на-Художника-e1568932507227 Защо не рисувам по поръчка?

Untitled Защо не рисувам по поръчка?

9 коментара за “Защо не рисувам по поръчка?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Call Now Button
Меню