Изкуството на Древен Египет

Изкуството на Древен Египет 2

Изкуството на Древен Египет е една от най-трайните и разпознаваеми форми на изкуство от древния свят. Характеризирано със своя поразителен реализъм, внимание към детайла и използване на символика, древноегипетското изкуство предлага завладяващ поглед върху религиозните и погребалните практики на времето, както и културните и социални норми, оформили тази древна цивилизация.


Началото на древноегипетското изкуство


Произходът на древното египетско изкуство може да бъде проследен до прединастичния период (около 5000-3100 г. пр. н. е.), По това време първите жители на долината на Нил започват да развиват уникален артистичен стил, който ще издържи векове наред. Най-ранните примери за египетско изкуство се състоят от малки фигурки и съдове, направени от глина и камък, които често са били използвани в религиозни и погребални контексти.

Старо царство

По време на Старото царство (ок. 2686-2181 пр. н. е.) изкуството на древен Египет започва да се развива бързо в резултат на нарастващата централизация на политическата власт и появата на силно развита система от религиозни вярвания. Някои от най-известните примери за изкуство от Старото царство включват колосалната статуя на Хефрен, Големия сфинкс в Гиза и зашеметяващите гробни рисунки, открити в пирамидите в Гиза и Сакара.

Средно царство

Средното царство (около 2055-1650 г. пр. н. е.) е продължение на художествените традиции, установени по време на Старото царство, но с повишен акцент върху реализма и натурализма. През този период изкуството на древен Египет е силно повлияно от социалните и политически промени, които се случват в страната, включително разширяването на търговските мрежи и възхода на средната класа.

Едно от най-известните произведения на изкуството от Средното царство е статуята на Сенвосрет III, която се слави със своето реалистично изображение на фараона, както и със сложното си внимание към детайла. В Средното царство се развиват и така наречените „резервни глави“. Те са индивидуализирани портрети на фараона, предназначени да бъдат използвани като част от неговия погребален култ.

Ново царство

Новото царство (ок. 1550-1070 пр. н. е.) е по-нататъшно развитие на художествените традиции, установени по време на Старото и Средното царство, както и появата на нови художествени стилове и техники. Един от най-известните примери за изкуството на Новото царство е гробницата на Тутанкамон, която е открита от Хауърд Картър през 1922 г. Гробницата е известна със зашеметяващата си гама от артефакти, включително известната златна маска на Тутанкамон, както и сложно украсените стени и тавани на гробницата.

Изкуството на Древен Египет


Символизъм в изкуството на Древен Египет


Една от определящите характеристики на древноегипетското изкуство е използването на символизъм и визуални метафори. Много от произведенията на изкуството, създадени през този период, са тясно свързани с религиозните и погребалните практики на времето и имат за цел да предадат сложни идеи и вярвания чрез използването на символи и метафори.

Един от най-разпространените символи в древноегипетското изкуство е анкх, който представлява концепцията за живот и жизненост. Анкхът често е бил изобразяван в ръцете на божества и фараони. Той е бил използван и в погребален контекст, където се е смятало, че осигурява вечния живот на починалия.

Друг важен символ в древноегипетското изкуство е бръмбарът скарабей, който представлява цикъла на прераждането и регенерацията. Бръмбарът скарабей често се използва в амулети и други погребални предмети. Той се смята, че осигурява защита на починалия в отвъдния живот.

Използването на йероглифи е друг важен аспект на древноегипетското изкуство, тъй като позволява записването на сложни идеи и вярвания във визуална и символична форма. Йероглифите често са били използвани в надгробни рисунки, храмови релефи и други произведения на изкуството. Те са били често придружени от илюстрации и други визуални елементи, които помагат да се предаде тяхното значение.


Стилове и техники в изкуството на Древен Египет


Древното египетско изкуство е известно със своите отличителни стилове и техники, много от които са разработени по време на Старото и Средното царство и продължават да се развиват и развиват по време на Новото царство.

Една от най-отличителните черти на древноегипетското изкуство е използването на фронтализъм, което е тенденцията да се представя човешката форма в твърда, фронтална поза. Този стил има за цел да предаде идеята за фараона като божествен владетел и често се използва в храмови релефи и други произведения на изкуството, които изобразяват фараона в религиозен или церемониален контекст.

Друга важна техника в древноегипетското изкуство е използването на цвят и детайли. Те са използвани за създаване на усещане за реализъм и натурализъм в много произведения на изкуството. Това е постигнато чрез използването на различни техники, включително засенчване, щриховка и използването на множество цветове, за да се създаде усещане за дълбочина и измерение.

Един от най-известните примери за древноегипетско изкуство, което използва тези техники, е картината, открита в гробницата на Небамун, която изобразява различни животни и хора, заети с ежедневни дейности. Картината се слави със своето невероятно ниво на детайлност и реализъм, както и с използването на цвят, за да създаде усещане за дълбочина и перспектива.

Изкуството на Древен Египет 3


Погребално изкуство в древен Египет


Погребалното изкуство играе централна роля в древната египетска култура и се използва за осигуряване на вечния живот на починалия в задгробния живот. Много от произведенията на изкуството, създадени през този период, са били предназначени да бъдат използвани като част от погребалния култ към починалия. Те често са били поставяни в гробници или други погребални контексти.

Един от най-известните примери за погребално изкуство от древен Египет е гробницата на Тутанкамон, която съдържа огромен набор от артефакти, включително мебели, бижута и други декоративни предмети. Гробницата се слави с невероятното си ниво на опазване, както и с огромното количество и качество на артефактите, открити в нея.

Друга важна форма на погребалното изкуство в древен Египет са канопите, които се използвали за съхранение на вътрешните органи на починалия. Специалните “буркани” често са били украсени с изображения на четиримата синове на Хор, за които се е смятало, че защитават органите на починалия в отвъдния живот.


Обобщение


Древноегипетското изкуство е завладяваща и сложна област, която предлага уникален поглед върху културните и религиозни практики на една от най-издръжливите цивилизации на древния свят. От монументалните статуи на Старото царство до сложните надгробни рисунки на Новото царство, древноегипетското изкуство се характеризира със своя поразителен реализъм, внимание към детайла и използване на символика и метафора.

Чрез използването на цвят, техника и символика, древноегипетското изкуство продължава да пленява и вдъхновява хората днес и остава една от най-трайните и емблематични форми на изкуство от древния свят. Независимо дали гледаме величието на Големия сфинкс или сложния детайл на канопичен съд, древното египетско изкуство предлага прозорец към богата и жизнена култура и свидетелство за непреходната сила на човешката креативност и изобретателност.


За  начинаещи художници

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех!

Ако искаш да научиш основните тънкости които прилагам като художник можеш да изтеглиш моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”


Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Абонирай се
Уведомете за
guest

0 Коментари
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Shopping Cart
Scroll to Top