Дървена или Пластмасова Рамка за Картина

Дървена или пластмасова рамка да изберем

Как да изберем материала на рамката


Налагало ли ви се е да избирате рамка за снимка, картина или гоблен? Чудили ли сте се какъв материал да е рамката? В кои случаи трябва да изберем дървена рамка и в кои случаи е добре да се спрем на пластмасовите. Кои са основните предимства и недостатъци на двата варианта. Кои са основните правила когато правим избор между дървена или пластмасова рамка? Отговорите на тези въпроси ще намерите в тази статия…


Пластмасови рамки – Предимства и недостатъци


Преди години единствените варианти за рамки на картини са били дървените. С напредването на технологиите се появиха и пластмасовите рамки. Те са изработени от специална PVC пяна и имат доста предимства пред дървените.

Дървена или пластмасова рамка да изберем

 1. Първото предимство е , че са изключително леки и не се влияят от температурни условия като влагата например.
 2. Друго предимство е, че поради процеса на създаването им има огромен избор от най-различни профили и лесно може да се намери подходяща рамка за всяко изображение. Профилите на пластмасовите рамки са боядисани и могат да имитират както метал, така и дърво.
 3. Пластмасата, както знаем всички , е изключително устойчива във времето и съответно рамките от PVC пяна не се променят или деформират във времето.
 4. Цената на PVC рамките е по-ниска от тази на дървените. При избор на по-голямо количество това е от сериозно значение.

Недостатък на пластмасовите рамки за картини е, че не са изработели от естествен материал и не могат да постигнат благородния ефект на истинското лакирано дърво, както и неговата естествена структура. Освен това, ако се ударят или надраскат трудно подлежат на корекция. Ако рамката е боядисана черно, а пластмасата е светла, при нарушаване на горния слой ще се покаже светлия материал от PVC-то. Добрата новина е, че картината обикновено се закача на стената и не се мести постоянно. Дори при транспортиране си има начини да се защити профила от евентуални наранявания.


Дървени рамки – Предимства и недостатъци


Дървото е един от най-използваните и красиви материали от човека. Освен че е естествен материал дървесината може да създаде неповторимо излъчване ако се подчертае естествената и структура. Предимствата са:

 1. Масивно и изискано излъчване.
 2. Естествена красота на структурата на дървото.
 3. Дървените рамки са изключително здрави.
 4. Естествен природен материал

Недостатъци на дървените рамки са, че тяхното изработване е доста трудоемко. Човек трябва да е майстор за да се занимава с подобна дейност. Съответно и цената им е по-висока от тази на пластмасовите рамки. Възможно е да се деформират от влагата и не са особено устойчиви на външни влияния. Също така дървените рамки са по-тежки от пластмасовите.


Дървена или пластмасова рамка


С оглед на всички предимства и недостатъци всеки може да си направи сметката от каква рамка се нуждае. Има обаче някои конкретни случаи които трябва да се имат предвид.

Кога е добре пластмасова рамка

 1. Ако искате голямо разнообразие от избор на профили.
 2. Ако ще поръчвате голямо количество или цената е фактор във вашият случай.
 3. Ако рамката няма да се разнася много и няма да има шанс да бъде надрана или ударена по някакъв начин.
 4. Ако за вас е важен крайният ефект, а не вида на материала.

Кога е добре дървена рамка

 1. Ако интериора е от масивна дървесина и искате да съчетаете картините мебелите и останалите елементи в помещението.
 2. Ако идеята е рамката да е с естествените шарки на дървото.
 3. Ако държите на естествените материали в помещението.
 4. Ако искате рамката да има спецефична дърворезба на нея.
 5. Ако цената не е проблем за вас.

Финални съвети


Ако се колебаете между дървена или пластмасова рамка според мен по-добрият вариант за вас е пластмасовата рамка. Не случайно PVC профилите се наложиха на пазара. Огромният избор, ниската цена и устойчивост на пластмасовите рамки ги направиха предпочитан избор за почти всички съвременни художници. Истината е, че новите рамки имитират изключително успешно дърво и метал, което създава нужния ефект, който хората търсят. Да не говорим, че когато една картина, снимка или гоблен застане на стената много рядко някой ще тръгне да изследва от какъв материал е рамката. А и все пак ролята на рамката е да допълва картината и да и придава завършеност, а не да превлича внимание към себе си.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш въпроси не се притеснявай да ги зададеш в коментарите под статията. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако си начинаещ художник и обичаш да рисуваш сигурен съм, че моята електронна книга ще ти е полезна:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”

Наръчник за начинаещи художници

Untitled Как да транспортираме картина?

Абонирай се
Уведомете за
guest

1 Коментар
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Ивелина Хубанова Иванова

Благодаря за споделеното знание! Аз също използвам тези пластмасови рамки за моите картини и съм доволна от предимствата им. Леки и красиви са. Има богато разнообразие от видове рамки.

Shopping Cart
Scroll to Top