Дървена или пластмасова рамка за картина да изберем?

Дървена или пластмасова рамка да изберем

   Налагало ли ви се е да избирате рамка за снимка, картина или гоблен? Чудили ли сте се какъв материал да е рамката? В кои случаи трябва да изберем дървена рамка и в кои случаи е добре да се спрем на пластмасовите. Кои са основните предимства и недостатъци на двата варианта. Кои са основните правила когато правим избор между дървена или пластмасова рамка? Отговорите на тези въпроси ще намерите в тази статия…


Пластмасови рамки за картини


   Преди години единствените варианти за рамки на картини са били дървените. С напредването на технологиите се появиха и пластмасовите рамки. Те са изработени от специална PVC пяна и имат доста предимства пред дървените.

1233edasdasd Дървена или пластмасова рамка за картина да изберем? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

 1. Първото предимство е , че са изключително леки и не се влияят от температурни условия като влагата например.
 2. Друго предимство е, че поради процеса на създаването им има огромен избор от най-различни профили и лесно може да се намери подходяща рамка за всяко изображение. Профилите на пластмасовите рамки са боядисани и могат да имитират както метал, така и дърво.
 3. Пластмасата, както знаем всички , е изключително устойчива във времето и съответно рамките от PVC пяна не се променят или деформират във времето.
 4. Цената на PVC рамките е по-ниска от тази на дървените. При избор на по-голямо количество това е от сериозно значение.

   Недостатък на пластмасовите рамки за картини е, че не са изработели от естествен материал и не могат да постигнат благородния ефект на истинското лакирано дърво, както и неговата естествена структура. Освен това, ако се ударят или надраскат трудно подлежат на корекция. Ако рамката е боядисана черно, а пластмасата е светла, при нарушаване на горния слой ще се покаже светлия материал от PVC-то. Добрата новина е, че картината обикновено се закача на стената и не се мести постоянно. Дори при транспортиране си има начини да се защити профила от евентуални наранявания.


Дървени рамки за картини


   Дървото е един от най-използваните и красиви материали от човека. Освен че е естествен материал дървесината може да създаде неповторимо излъчване ако се подчертае естествената и структура. Предимствата са:

 1. Масивно и изискано излъчване.
 2. Естествена красота на структурата на дървото.
 3. Дървените рамки са изключително здрави.
 4. Естествен природен материал

   Недостатъци на дървените рамки са, че тяхното изработване е доста трудоемко. Човек трябва да е майстор за да се занимава с подобна дейност. Съответно и цената им е по-висока от тази на пластмасовите рамки. Възможно е да се деформират от влагата и не са особено устойчиви на външни влияния. Също така дървените рамки са по-тежки от пластмасовите.


Дървена или пластмасова рамка? От какво зависи избора?


   С оглед на всички предимства и недостатъци всеки може да си направи сметката от каква рамка се нуждае. Има обаче някои конкретни случаи които трябва да се имат предвид.

Изберете пластмасови рамки ако:

 1. Ако искате голямо разнообразие от избор на профили.
 2. Ако ще поръчвате голямо количество или цената е фактор във вашият случай.
 3. Ако рамката няма да се разнася много и няма да има шанс да бъде надрана или ударена по някакъв начин.
 4. Ако за вас е важен крайният ефект, а не вида на материала.

Изберете дървена рамка в следните случаи:

 1. Ако интериора е от масивна дървесина и искате да съчетаете картините мебелите и останалите елементи в помещението.
 2. Ако идеята е рамката да е с естествените шарки на дървото.
 3. Ако държите на естествените материали в помещението.
 4. Ако искате рамката да има спецефична дърворезба на нея.
 5. Ако цената не е проблем за вас.

Обобщение


   Ако се колебаете между дървена или пластмасова рамка според мен по-добрият вариант за вас е пластмасовата рамка. Не случайно PVC профилите се наложиха на пазара. Огромният избор, ниската цена и устойчивост на пластмасовите рамки ги направиха предпочитан избор за почти всички съвременни художници. Истината е, че новите рамки имитират изключително успешно дърво и метал, което създава нужния ефект, който хората търсят. Да не говорим, че когато една картина, снимка или гоблен застане на стената много рядко някой ще тръгне да изследва от какъв материал е рамката. А и все пак ролята на рамката е да допълва картината и да и придава завършеност, а не да превлича внимание към себе си.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш каквито и да било въпроси не се притеснявай да се свържеш с мен. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


111-288x300 Дървена или пластмасова рамка за картина да изберем? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници

Untitled Дървена или пластмасова рамка за картина да изберем? За Ценителите на Изкуството Статии За Художници


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Искам да следя новите картини на имейла си!