Дървена или пластмасова рамка за картина да изберем?

Дървена или пластмасова рамка да изберем

   Налагало ли ви се е да избирате рамка за снимка, картина или гоблен? Чудили ли сте се какъв материал да е рамката? В кои случаи трябва да изберем дървена рамка и в кои случаи е добре да се спрем на пластмасовите. Кои са основните предимства и недостатъци на двата варианта. Кои са основните правила когато правим избор между дървена или пластмасова рамка? Отговорите на тези въпроси ще намерите в тази статия…


Пластмасови рамки за картини


   Преди години единствените варианти за рамки на картини са били дървените. С напредването на технологиите се появиха и пластмасовите рамки. Те са изработени от специална PVC пяна и имат доста предимства пред дървените.

1233edasdasd Дървена или пластмасова рамка за картина да изберем?

 1. Първото предимство е , че са изключително леки и не се влияят от температурни условия като влагата например.
 2. Друго предимство е, че поради процеса на създаването им има огромен избор от най-различни профили и лесно може да се намери подходяща рамка за всяко изображение. Профилите на пластмасовите рамки са боядисани и могат да имитират както метал, така и дърво.
 3. Пластмасата, както знаем всички , е изключително устойчива във времето и съответно рамките от PVC пяна не се променят или деформират във времето.
 4. Цената на PVC рамките е по-ниска от тази на дървените. При избор на по-голямо количество това е от сериозно значение.

   Недостатък на пластмасовите рамки за картини е, че не са изработели от естествен материал и не могат да постигнат благородния ефект на истинското лакирано дърво, както и неговата естествена структура. Освен това, ако се ударят или надраскат трудно подлежат на корекция. Ако рамката е боядисана черно, а пластмасата е светла, при нарушаване на горния слой ще се покаже светлия материал от PVC-то. Добрата новина е, че картината обикновено се закача на стената и не се мести постоянно. Дори при транспортиране си има начини да се защити профила от евентуални наранявания.


Дървени рамки за картини


   Дървото е един от най-използваните и красиви материали от човека. Освен че е естествен материал дървесината може да създаде неповторимо излъчване ако се подчертае естествената и структура. Предимствата са:

 1. Масивно и изискано излъчване.
 2. Естествена красота на структурата на дървото.
 3. Дървените рамки са изключително здрави.
 4. Естествен природен материал

   Недостатъци на дървените рамки са, че тяхното изработване е доста трудоемко. Човек трябва да е майстор за да се занимава с подобна дейност. Съответно и цената им е по-висока от тази на пластмасовите рамки. Възможно е да се деформират от влагата и не са особено устойчиви на външни влияния. Също така дървените рамки са по-тежки от пластмасовите.


Дървена или пластмасова рамка? От какво зависи избора?


   С оглед на всички предимства и недостатъци всеки може да си направи сметката от каква рамка се нуждае. Има обаче някои конкретни случаи които трябва да се имат предвид.

Изберете пластмасови рамки ако:

 1. Ако искате голямо разнообразие от избор на профили.
 2. Ако ще поръчвате голямо количество или цената е фактор във вашият случай.
 3. Ако рамката няма да се разнася много и няма да има шанс да бъде надрана или ударена по някакъв начин.
 4. Ако за вас е важен крайният ефект, а не вида на материала.

Изберете дървена рамка в следните случаи:

 1. Ако интериора е от масивна дървесина и искате да съчетаете картините мебелите и останалите елементи в помещението.
 2. Ако идеята е рамката да е с естествените шарки на дървото.
 3. Ако държите на естествените материали в помещението.
 4. Ако искате рамката да има спецефична дърворезба на нея.
 5. Ако цената не е проблем за вас.

Обобщение


   Ако се колебаете между дървена или пластмасова рамка според мен по-добрият вариант за вас е пластмасовата рамка. Не случайно PVC профилите се наложиха на пазара. Огромният избор, ниската цена и устойчивост на пластмасовите рамки ги направиха предпочитан избор за почти всички съвременни художници. Истината е, че новите рамки имитират изключително успешно дърво и метал, което създава нужния ефект, който хората търсят. Да не говорим, че когато една картина, снимка или гоблен застане на стената много рядко някой ще тръгне да изследва от какъв материал е рамката. А и все пак ролята на рамката е да допълва картината и да и придава завършеност, а не да превлича внимание към себе си.

Надявам се, че статията ти е била полезна. Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Ако имаш каквито и да било въпроси не се притеснявай да се свържеш с мен. Ще се радвам да помогна. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята безплатна електронна книжка и разбери кои са:

“СЕДЕМТЕ ЗЛАТНИ ПРАВИЛА ПРИ ИЗБОР НА КАРТИНА”


111-288x300 Дървена или пластмасова рамка за картина да изберем?

Untitled Дървена или пластмасова рамка за картина да изберем?


Ще се радвам да споделиш в коментарите долу какво мислиш за статията. Благодаря ти предварително. 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Искам да следя новите картини на имейла си!