Дамян Петров


Каква е моята история ?


   Името ми е Дамян Петров. Роден съм на 16-ти август 1985 година в малкото градче Севлиево, в предбалкана на централна Северна България. Рисуването ме вълнува от ранна детска възраст и от дете мечтая да стана велик художник, който да остави своя отпечатък в историята на световното изкуство.

Дамян Петров - художник
Дамян Петров – художник

   Още от ранните си ученически години започнах да посещавам кръжоци по рисуване в родния ми град при художника Васко Василев, където скоро започнах да се отличавам от другите деца със специален усет за изкуството. Учителите ми по рисуване упорито настояваха да продължа образованието си в тази насока и така кандидатствах и бях приет в Художествената гимназия “Академик Дечко Узунов” в град Казанлък (едно от най-авторитетните учебни заведения от този тип не само в България, а и на Балканския полуостров). Там се запознах подробно с различните видове изящни изкуства – живопис, графика, скулптура. Придобих солидни познания в областта на композицията и перспективата. Упорито работихме в сферата на натюрморта, пейзажа и фигуралната композиция. Скоро разполагах с цялото нужно образование и увереност, за да направя следващата крачка в моето развитие…

   След като завърших гимназията, кандидатствах в Националната Художествена Aкадемия в София и бях приет в специалност “Графика”. Това се оказа ключов момент в развитието ми като художник. Там имах уникалната възможност да се уча от едни от най-големите имена в българското изкуство. През четирите години в Академията се запознах с почти всички графични техники и изградих голямо уважение и внимание към детайла, който е характерен за този тип изкуство (някои хора сигурно ще усетят специфичните за мен графични моменти в моята живопис).


ПОВРАТНИЯТ МОМЕНТ


   След дипломирането ми в София се завърнах в родния си град и изживях един доста труден и объркан период от живота си. Повече от две години бях изпаднал в някаква лична, творческа и емоционална криза. Объркване, съмнение и несигурност бяха обзели съзнанието ми.  През този период не съм рисувал, а нещо сякаш ме изяждаше отвътре. Сега смятам, че всичко през което преминах тогава е имало задачата да ме изгради, усъвършенства и пробуди за това, което трябва да бъда. Един ден случайни обстоятелства ми дадоха възможност да стана преподавател по изобразително изкуство и отново да се докосна до света на изкуството. Учителската професия ми помогна да се “събудя” и да реша какво искам да правя. Още след две години преподаване разбрах, че това далеч не е призванието ми. Усещах дълбоко в себе си, че мисията ми е друга, че съм създаден за нещо много по-голямо. Здравословно проблеми по това време помогнаха да взема много важни решения (повече за този момент може да видите на другият ми сайт www.patianazdraveto.com

   Винаги съм обичал да гледам залязващото слънце. Това е един особен за мен момент. Промяната на светлината. Топлите цветове, които превземат пространството. Чувството за вечност и преходност, което залезът предизвиква у мен. Обожавам природата и винаги съм се впечатлявал от нейната красота и неподправеност. Именно това е причината да се върна към живописта и по-специално към пейзажа. Изпепеляващи залези над реки и планини, самотни лодки на брега изпращат последните слънчеви лъчи, възрожденски къщи, църкви и мостове мълчаливо отстояват на времето. Това са моментите, които усещам по един особен начин.

Мисията ми е да помагам на хората чрез моето изкуство да преоткрият истинската си същност. Да оценят и изживеят момента, да почувстват вечността и красотата на мига.

   Искам да провокирам наблюдателя да изживее картините ми по свой собствен начин. Да си зададе въпроси, да мисли, да чувства, да интерпретира и да “довърши” картината за себе си така, както я усеща. За мен най-ценното е всеки да използва личната си визия и усещане за нещата. Обичам да карам хората да се замислят над картините ми, да усетят моментa “преди” и моментът “след”, да почувстват надеждата и вярата, носталгията и любовта. Да познаят и преоткрият себе си. Това е най-голямото удовлетворение за мен.

    Всяка една от моите картини е едно лично изживяване. Надявам се и вие да го усетите! 🙂 🙂 🙂


Какво казват за мен моите клиенти…


Светлана Пройнова
 Поръчах си една картина, репродукция от Дамян Петров. Останах впечатлена от вниманието, любезността и точността на художника. Абсолютно всички картини ми харесват, те "говорят" и се потапям в атмосферата им. Често влизам в профила му, за да ги разглеждам. Със сигурност ще си поръчам и други. Пожелавам му още много вдъхновения за да твори!!! 
Виолета Илиева
 Моята картина я спечелих на търг. Веднага след приключването на търга получих съобщение кога и как ще получа картината си. Всичко беше точно. Картината беше много внимателно опакована и имаше специална картичка за нас по случай сребърната ни сватба. Благодаря ти! 🙂 
Рада Колева
 Когато си купите картина от Дамян Петров, тя пристига добре опакована и с благодарност, че сме избрали негова творба! За Коледа дори получих календар с негови картини. Винаги с интерес следя новите неща, които публикува и с голямо възхищение се радвам на творбите му! Пожелавам успех! 
Смилена Друмева
 С радост ще дам своето мнение, а то е отлично и коректно отношение, бърза и безпроблемна доставка. Загриженост към клиента, изразяваща се в информативни имейли и интересни статии. Препоръчвам. Да не забравяме и прекрасните картини, които днес красят моят дом. 
Динчо Бинев
 Първата ми виртуална среща с Дамян е от ,,Академия на здравето", където се впечатлих от начина на живот, който е избрал и успехите, които е постигнал. След това се запознах и с неговото творчество. До момента имам 5 негови картини и съм изключително доволен от коректните взаимоотношения. Възможността да имаш оригинална негова картина на изплащане е чудесен начин да притежаваш частица от природата и българското в своя дом. 
Камелия Савова
 Художникът Дамян Петров изпраща картините на клиентите си с изключително внимание. Начинът, по който ги опакова, е професионален - има както вътрешна опаковка, така външна. Разбирането на художника за запазване на картината е оформило и подхода за нейното изпращане до клиента. Така, че картините на Дамян стигат до клиентите в оригиналния си вид. И нещо също важно: художникът винаги изпраща, заедно с кратината, и послание с благодарност до клиента, като ценител на изкуството му. 
Марияна Христова
 Що се отнася до отношението на Дамян към картините, които изпраща, то е повече от коректност. Истинско удоволствие да се контактува с него. Има цялото ми уважение и благодарност. Радостна съм, че го имам за приятел. 
Бонка Йорданова
  Имам картина на Дамян Петров и тя внася топлина и красота в динамиката на забързаното ми ежедневие. В кабинета ми, на работното ми място, заедно с още няколко картини правят атмосферата по-приятна за работа, а и посетителите остават приятно изненадани. Желая на Дамян Петров още творчески успехи, здраве и щастие! 
Русанка Начева
  Дамян е много внимателен и отзивчив към клиентите си. Накара ме да се почувствам специална. Към поръчаната картина получих подарък, картичка с мило пожелание, сертификат и календар за новата година. Благодаря ти Дамян за невероятното отношение и отзивчивост. 
Ваня Русанова
  Дамян е невероятен човек. Не знам как успява да бъде толкова мил и отзивчив към всички. За това е нужна голяма сила и огромно сърце. Имам 3 негови оригинални картини и 2 репродукции. Още след първият разговор с него, се почувствах като стар негов приятел, което ме впечатли и спечели. Получих картините перфектно опаковани, придружени със сертификат, картичка и едни уникални бонбони. 
Галя Христова
  Благодаря на Дамян за прекрасните картини, които направиха живота ми по-красив! Личното отношение към всеки от нас, който се е докоснал до неговото творчество му прави чест! Благодаря! 
Гена Райчева
 Наскоро си купих картина с къща от Боженци, от Дамян. Случайно попаднах на неговите картини и те много ме впечатлиха с реализма си, с топлите тонове и зареждащата енергия. Силно впечатление ми направи и специалното отношение, което има към всеки клиент. Много талантлив млад художник, който има качествата да стане много успешен и известен художник! Препоръчвам ви да разгледате и другите му картини, и ако имате поне една в дома си, ще усетите как ви зарежда с позитивната си енергия. 
Марияна Йорданова
 Когато за първи път харесах и купих картина на Дамян мислех че ще бъде трудно доставянето й. Не знаех и дали наистина на живо ще ми хареса толкова, както я виждам в сайта. Всичките ми притеснения се разсеяха, щом се чух с Дамян по телефона. Искрен, ведър глас, спечели доверието ми. Отзивчивчиво ми обясни всички опции за изпращане и плащане, дори възможност да избера начин най-удобен за мен... Мило чувство предизвика у мен жеста на Дамян с поздрав и малък подарък към своя купувач. Той бе жест на благодарност на твореца, че е оценено творчеството му и излиза извън рамките на обикновената покупко продажба. Почувствах се специална. Днес имам 3 картини на Дамян, на път е и четвърта. Удоволствие е за мен да общувам с млад, позитивен и "пъстър" човек, отражение на своите красиви картини. 
Ани Кюркчиева
  Познавам Дамян от 3 години, когато купих първите си две картини от него. Бяха изложени в картинната галерия в Севлиево. Картините ме завладяха от пръв поглед. В момента притежавам повече от 10 негови картини. Основно картините са ми стари български къщи и пейзажи.Като гледам старите къщи се чувствам горда, че съм българка, толкава добре е уловен начина на живот на българина. Пейзажите те карат да се пренесеш в един свят като в приказките. Моето мнение за красотата и колоритността на картините на Дамян се споделя и от хора от моята компания, които за кратко време си закупиха 5 негови картини. Редовно следя страницата му и всичко, което създава ми харесва, ако имам възможност бих си купувала всичко, което е създал. Пожелавам му здраве и още дълго време да ни радва с прекрасните си творби. 
Доротея Андонова
 Картините на Дамян наистина са от душата му - вълнуващи и уникални!!! Когато трябва отново да си взема картина, определено ще си поръчам от него! Успех и късмет му желая от сърце! 
Венета Василева
 Изключително много ми допада колорита и струящата светлина в пейзажите на Дамян Петров! Мога да ги гледам с часове. Излъчват такова настроение, уют, топлина, хармония на цветове,усещания и форми! Бих се радвала да имам много от тях! Никога не сме се виждали на живо, но впечатленията ми от няколко разговора по телефона са, че Дамян е изключително отзивчив, позитивен и слънчев като картините си! Желая му много вдъхновение и енергия! 
Стайка Стоянова
 Истинско удоволствие е да получиш картина от Дамян Петров. Придружена с пожелания, напътствия и съвети от поръчката до доставката, през цялото време той се интересува дали е това което си очаквал, дали има някаква повреда и дали всичко е в срок. Отношение, което много рядко се случва - приятелско, любезно и добро. В лицето на Дамян намираш не само добрия художник, но и истински приятел. 
Елмира Николаева
 Дамян рисува много хубаво! Всичките му произведения са чудесни. Останах приятно изненадана от любезното му отношение към мен, когато реших да си купя картина. Получих ценни съвети и мил жест, което направи покупката специална. Дамян, желая ти здраве и още по-големи творчески успехи! Благодаря! 

Абонирай се
Уведомете за
guest

5 Коментари
Най-новият
Най-старият Най-гласувани
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Дафи

Здравей, Дамян!

Пътят по който вървиш е светъл и позитивен!Няма по-ценно от това да намериш вълшебното зрънце, което прави теб и хората около теб щастливи!А ти си го открил!!!

Даряваш красота с картините си, споделяш знания и опитност с тези, които се нуждаят, заразяваш с търсаческия ти дух…Какво по-хубаво от това…

Пожелавам ти здраве и още по-голямо вдъхновение!

Виолета

Здравейте, картините ви много ми харесват. Не съм художник, но съм впечатлена от” главния герой” в творбите ви – светлината ,
от вашето светоусещане и таланта да го пресъздавате.
Успех.

Дамян Петров

Ако имате каквито и да било въпроси – винаги съм насреща. Ще се радвам да помогна! 🙂