Какво е Авторско Право на Картина?

Сертификат на картина - Какви права придобива човек когато закупува картина. Кои са най често срещаните заблуди и как да избегнеш злоупотреба и нарушаване на авторското право? - авторско право на картина

   Какви права придобива човек когато закупува картина или друго произведение на изкуството. Как се придобиват изключителни права върху използването на определена картина? Кои са най-често срещаните заблуди и как да избегнеш злоупотреба и нарушаване когато става въпрос за авторско право на картина? Отговор на тези въпроси ще намериш в тази статия.


Какви права придобива човек когато закупи картина?


Сертификат на картина - Какви права придобива човек когато закупува картина. Кои са най често срещаните заблуди и как да избегнеш злоупотреба и нарушаване на авторското право? - авторско право на картина

   Противно на това, което повечето хора си мислят, когато човек купи картина той не закупува с нея авторското право върху изображението. Ако беше така, това означава, че можеш да си купиш 20 картини за по 300 лева и да започнеш да ги тиражираш и продаваш като собствен бизнес. Това обаче е противозаконно. Какво означава това? Собственика на картината може да я препродава, да я излага публично и да прави с картината каквото сметне за добре. Това което не може обаче е да използва изображението с търговска цел в следните случаи.

  1. Няма право да репродуцира  и тиражира картината с търговска цел.
  2. Няма право да използва изображението с каквато и да било рекламна цел или като допълнение към други продукти и услуги. Например като корица или илюстрация към книга.
  3. Няма право да използва изображението с търговска цел без изричното разрешение на автора.

Как да придобиеш авторско право на картина?


   Ако няма да развиваш търговска дейност, както е посочено в случаите по-горе, не са ти необходими авторските права. В противен случай вариантите са два. Единият е да се разбереш с художника и да действате на доверие. Другият и по-добър вариант е да се издаде нотариално заверен договор за преотстъпване на авторското право. В него се посочва какви права се дават, срещу каква сума (еднократно или процент от бъдеща търговска дейност) и до кога е валидно споразумението. И в двата случая е редно да се заплатят авторските права на творбата. Първият вариант не го препоръчвам защото могат да възникнат конфликти и казусът ще е в полза на автора понеже няма документ за преотстъпване на авторското право на картината. Най-добре е да се обсъди всичко с договор.


Надявам се, че статията ти е била полезна.

Ако мислиш, че ще е полезна и на твоите приятели можеш да я споделиш от бутончето долу. Успех! 🙂

Ако искаш да научиш още по тази тема изтегли моята електронна книга:

“НАРЪЧНИК ЗА НАЧИНАЕЩИ ХУДОЖНИЦИ”

Наръчник за начинаещи художници

Абонирай се
Уведомете за
guest

7 Коментари
Най-новият
Най-старият
Вградени обратни връзки
Покажи всички коментари
Крис

Как стои авторското право с прерисуване на картина на ръка? Може ли да се прави, без да си подсъден? А ако вдъхновен от нечие творчество искаш да създадеш своя картина, но ползваш елементи от творчеството на даден автор, при продажбата на тази картина дължиш ли пак заплащане на авторско право на автора?

Бойка Димитрова

Когато си купувам картина за себе си, не за търговска цел, никой художник не е поставял въпрос нито за сертификат, нито за договор освен, когато е за чужбина
Това какво е – доверие или недоглеждане от художника?

Вики

Наистина много полезна и интересна статия.

Дона

Много добра информация.Не бива да се злоупотребява с авторското право.Всички,които притежават оригинални творби,трябва да се запознаят с тази статия

dani doneva

Здравейте , затруднявам се да Ви изпратя 3 картини да ги разгледате.Само те са налични.До края на седмицата ще имам последните две .Дори ги снимах без светкавица . Изтеглих книгата и я прочетох.Благодаря !

Shopping Cart
Scroll to Top